În luna iulie vor începe ample acțiuni de control ale ANAF pe diferite domenii, de la persoane fizice și până la firmele mari.

Lucian Ovidiu Heius, șeful ANAFFoto: AGERPRES

Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont lasă urme și este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă (de genul Revolut) nu poate afla ANAF, conform declarațiilor șefului Fiscului Lucian Heiuș.

El a acordat HotNews.ro un interviu în care am vorbit despre controalele care urmează a fi desfășurate de ANAF, inclusiv la persoane fizice (de la 1 iulie), la ce se vor uita inspectorii, cum vor acționa, impactul nesemnificativ a anumitor acțiuni precum cele din Dragonul Roșu și altele.

Pe scurt:

  • Vor începe controale ANAF și pe litoral pentru că nu se dau bonuri fiscale la șezlonguri, fiind sesizări în acest sens de la diferiți clienți
  • ANAF va merge mai des în controale la locurile recent vizitate.
  • Operațiunea Cronos privind verificarea muncii la negru va reporni
  • Profesorii și manichiuristele să se gândească că într-o zi este posibil să pornească acțiuni de control.
  • Suntem sesizați și cu profesori care dau meditații.
  • De obicei, sesizările astea sunt la nemulțumirile clienților: I-a făcut o manichiuristă unghiile, s-a infectat, a luat o ciupercă, s-a supărat, ne-a făcut o sesizare.
  • Obținem informații referitoare la munca la negru din sesizări pe care le fac foștii angajați. Ești obligat să te duci în control.
  • Lucian Heiuș umblă cu 300-350 lei numerar

Controalele masive la persoane fizice care încep de la 1 iulie

HotNews.ro: În cele 20 de milioane de CNP-uri analizare intră și copiii?

Lucian Heiuș: Nu, intră cei care au rezidență în România. Ele sunt luate pe 4 ani. Unii au ieșit, alții au intrat. E o analiză mai vastă.

Sumele provenite și care se găsesc acolo, în marea majoritate sunt pe marea evaziune fiscală.

Evaziune fiscală pe ce parte, mai exact? Au făcut prin diverse companii...

Lucian Heiuș: Aproape toți au societăți comerciale. E posibil ca o cotă parte să fie și din alte activități ilicite, gen trafic de droguri, de persoane, furturi, cerșetorie dar marea majoritate a celor 561.000 de persoane care au ieșit cu risc sunt oameni care au societăți comerciale. Sunt acționari, asociați la diverse societăți comerciale.

Aceste sume pe care nu le pot justifica sunt ca urmare a evaziunii fiscale. Mai mult, toată lumea recunoaște, inclusiv organismele internaționale că evaziunea fiscală în România este de 15 miliarde euro/an.

Nu știți dacă au numerar ascuns, ci doar dacă și-au cumpărat anumite proprietăți.

Lucian Heiuș: Au cumpărat anumite tipuri de proprietăți sau de bunuri mobile – mașini scumpe, au apărut sume foarte mari în conturile bancare, și-au creditat propriile firme cu sume foarte mari. Acestea sunt lucruri certe pe care le putem identifica.

Ați spus că de la 1 iulie încep controalele la persoane fizice. Acum angajații ANAF sunt în concediu?

Lucian Heiuș: N-am spus asta. Am spus că de la 1 iulie încep controale masive. Se făceau controale și până acum, dar mai timid.

O să plusez cu 100 de persoane față de ceea ce este astăzi la această structură de verificare a veniturilor persoanelor fizice.

Această direcție este ultima armă pe care o poți folosi împotriva evaziunii fiscale. Peste tot în lume așa se întâmplă.

Puteți dvs. să garantați că anumite persoane care sunt conectate politic nu vor scăpa? Ați lucrat și dvs. în teritoriu, în trecut.

Lucian Heiuș: Eu cred că aici e cumva o legendă. Eu, în 12 ani de director într-o formă sau alta în ANAF, niciodată nu a venit un om politic să-mi spună: Nu fă un control! Vezi că ai ajuns undeva, ieși de-acolo.

Tot acest mecanism l-am discutat și cu premierul, care mi-a dat susținere totală, și în cadrul ședinței de Coaliției. Toți au spus: Da, trebuie să mergem pe varianta asta!

E corectă, se dă un semnal că nu mai poți, trebuie să reușești să iei urma banilor.

E posibil să mergeți și la cântăreții de manele?

Lucian Heiuș: Eu sunt convins că între acele persoane identificate de noi cu risc de neconformare la declarare...

Da, dar dacă îi consideră donați și declară asta inspectorului ANAF?

Lucian Heiuș: Donația își are și ea mecanismul ei. Trebuie să te duci al notariat, donezi o casă, o mașină, o sumă de bani, deci trebuie să parcurgă un cadru legal.

Da, dar în cazul nunților, acolo se strâng niște bani...

Lucian Heiuș: Ăia nu sunt. Se consideră cadouri.

În cele 561.000 de CNP-uri este posibil să fie și cazuri dintr-astea.

Lucian Heiuș: Noi găsim și identificăm riscul. E o diferență semnificativă între venitul pe care îl ai declarat și cel estimat de noi. I se dă un aviz de inspecție și are 60 de zile să-și completeze acea declarație de patrimoniu și venit care seamănă mult cu declarația pentru bugetari. Acolo trebuie să completeze. Scrie venitul, de unde le are, noi le verificăm, unele sunt corecte, altele mai ciudate.

Controalele în Dragonul Roșu și efectele nesemnificative

Pentru vă vorbiți de controale, mergeți anual în Dragonul Roșu. Au controalele vreun efect? Probabil vă așteaptă în fiecare an cei de-acolo.

Lucian Heiuș: Ceea ce spui este un obicei pe care l-am văzut. De obicei te duci, după 6 luni te mai duci o dată, i se dă o amendă știe că în următoarea perioadă lungă de timp probabil că nu o să mai vină iarăși controalele: trebuie să recuperez și banii, că i-am dat pe amendă, trebuie să recuperez și altele.

Ăsta este motivul pentru care săptămâna trecută am repetat, la nici 3 săptămâni, controlul la importatorii și cei care fac achiziții intracomunitare de legume-fructe și distribuie en-gros.

Deci mergeți de mai multe ori ca să se învețe minte?

Lucian Heiuș: Să știe că frecvent vor ajunge echipe de la Antifraudă ca să verifice activitatea. Joi am fost cu inspectori de la ANSVSA, care a verificat și calitatea produselor.

Cuantumul amenzilor a fost cam la jumătate cât în urmă cu 3 săptămâni. Este un lucru bun. Eu ce-mi doresc? Să crească conformarea voluntară la declarare și la plată. Toate acțiunile de inspecție nu le faci ca să dai o amendă și apoi agentul economic să continue același gen de activitate cu caracter mai accentuat sau mai puțin accentuat de infracționalitate economică. El să înțeleagă că va fi verficat constant, permanent și să se conformeze.

Cine nu înțelege, va ajunge să fie oprit: dosare penale dacă e nevoie.

Acționăm pe toate planurile pentru a stăvili acest fenomen, care este evaziunea fiscală.

Mai dați denumiri acțiunilor? Ultima cred că era Cronos.

Lucian Heiuș: Nu. Erau după zei antici...

Potrivit acestuia, Cronos urmează peste câteva zile să repornească după câteva zile. S-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.

Manichiuristele și profesorii care dau meditații să se aștepte ca într-o zi să fie verificați

A trecut 25 mai, iar înainte de termen ați făcut apel la profesori și manichiuriste să declare. S-au văzut rezultatele?

Lucian Heiuș: Știți că declarația unică care se depune în 25 mai se referă la anul trecut. Aici a fost vorba, de fapt, de un proiect pilot. În cazul acestor saloare de înfrumusețare a fost pe București și pe Ilfov. Li s-a trimis o informare.

Deci îmi spuneți ca au fost trimise ca să nu se depună pe 25 mai 2022, ci anul viitor?

Lucian Heiuș: Nici așa, nici așa. Noi am trimis la niște segmente de meserii la care aveam informații din cadrul industriilor: Nu lucrăm corect, ne plătim chiria, avem oameni angajați dar în același timp, eu sunt la parterul blocului, iar la etajul 3 mai sunt încă două care lucrează fără acte.

Noi atunci am încercat să vedem care ar fi elementele țintă și să trimitem și să le spunem că nu-i corect cum desfășori și că ar trebui să se autorizeze, să îndeplinească condițiile ca să respecte legea.

Prevenția e la fel de importantă ca și controlul.

Dacă vedeți că lipsește conformarea, va face ANAF controale pe partea asta? Să se gândească persoanele respective că într-o zi s-ar putea să...

Lucian Heiuș: Este posibil orice. Este firesc să fie, la un moment dat, controale peste tot.

Noi avem un telefon unic cu care suntem sesizați cu tot felul de lucruri. Suntem sesizați și cu profesori care dau meditații. Întotdeauna mergem când suntem sesizați.

O să fim sesizați la fel: că i-a făcut o manichiuristă unghiile, s-a infectat, a luat o ciupercă, s-a supărat, ne-a făcut o sesizare.

De obicei, sesizările astea sunt la nemulțumirile clienților.

Obținem informații referitoare la munca la negru din sesizări pe care le fac foștii angajați. Ești obligat să te duci în control.

În momentul în care cineva îți face o reclamație, trebuie să te duci.

Ce anunță oamenii la numărul pentru sesizarea abuzurilor ANAF

  • Nemulțumiri în relația cu Fiscul, dar de ani de zile. Au avut un control, sunt în instanță, este numulțumit că s-a întâmplat ceva acolo.
  • Au sunat să verifice dacă, într-adevăr, răspunde cineva.
  • Să ne spună că e pensia mică și că trebuie mai mare.
  • N-am avut pe nimeni care să ne sune să ne spună că a fost o echipă de la ANAF și s-a purtat urât, a cerut șpagă.

El spune că a auzit în trecut că veneau cei de la ANAF, nu prezentau legitimația, se comportau cu contribuabilii ca și cum ar fi vinovat sau infractor.

ANAF știe de banii pe care îi încasezi prin Revolut și alte aplicații similare?

ANAF știe dacă am încasat bani prin Revolut și alte aplicații similare?

Lucian Heiuș: Bineînțeles că știe. Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme.

El consideră că este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă mai puțin cunoscută nu poate afla ANAF.

„În momentul în care pui niște bani într-un cont și le-ai dat drumul și ajung în altul, dacă ajungi într-o investigație, se poate găsi orice”, a spus Heiuș, continuând: mai greu, mai ușor, dar se poate.

Plătește cu cardul și umblă cu 300-350 lei numerar

Lucian Heiuș îndeamnă consumatorii să plăteacă cu cardul. Parcă ți-e jenă să ceri la vânzător bonul. El e obligat să-l dea. În momentul în care plătești cu cardul, totul se fiscalizează. Venitul se va fiscaliza și contribui și tu direct sau indirect la înregistrarea veniturilor.

Cu cât numerar umblați pe stradă?

Lucian Heiuș: Foarte puțin. Undeva la 300 – 350 de lei. Peste 90% din plățile pe care le fac sunt cu cardul, de ani de zile.