​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024, motivul invocat fiind acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, au declarat marți pentru HotNews.ro mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări.

Trafic in BucurestiFoto: AGERPRES

Amintim că, în contextul falimentului Euroins, Guvernul Ciucă a decis plafonarea prețurilor RCA, la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se aplică reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat.

Prețurile au fost înghețate începând din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, perioadă care ar expira în data de 10 octombrie 2023.

Surse: Guvernul va prelungi valabilitatea polițelor RCA ale Euroins, după care va prelungi și plafonarea prețurilor RCA

Problema este că sunt foarte mulți șoferi români care au în continuare polițe RCA în vigoare la Euroins, asigurător intrat în faliment, iar termenul la care aceste asigurări ar expira automat este 8 septembrie 2023.

La propunerea ASF, Guvernul a scos în consultare publică proiectul de act normativ prin care s-ar prelungi cu încă 3 luni valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, Consiliul Economic și Social (CES) l-a avizat de săptămâna trecută cu observația că măsura va genera o presiune majoră asupra Fondului de garantare a Asiguraților, dar Executivul nu l-a aprobat încă.

  • „Este destul de probabil ca acest proiect de OUG privind prelungirea valabilității polițelor RCA ale Euroins să fie aprobat la ședința de Guvern din această săptămână.
  • Ulterior, ASF va propune Guvernului și prelungirea plafonării prețurilor RCA, care se va face de către Guvern printr-un alt act normativ.
  • Premierul Ciolacu și-a dat deja ok-ul pe această propunere”, a declarat marți pentru HotNews.ro o sursă apropiată procesului.

Informația este confirmată și de alte surse guvernamentale și din industria de asigurări.

  • „ASF vrea să prelungească cu încă 3 luni, până pe 10 ianuarie 2024 și plafonarea prețurilor RCA, dar măsura se va lua de Guvern prin Hotărâre și e nevoie și de avizul Consiliului Concurenței, pentru că prelungirea se face pe legea concurenței. Nu există însă un document oficial”, a declarat marți pentru HotNews.ro o sursă guvernamentală.

„Și eu așa am auzit de la ASF. Motivul ar fi ca să expire toate polițele Euroins mi s-a spus. Nu am văzut draftul de HG”, spune o altă sursă guvernamentală.

Prețurile RCA ar putea crește semnificativ după ce expiră plafonarea

Alte surse susțin însă că există și alte motive pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA.

  • „Prelungirea valabilității polițelor Euroins este doar un pretext. În lipsa plafonării stabilite de Guvern, prețurile RCA vor crește cu minim 25-30% la aproape toate categoriile de vehicule din ianuarie 2024, atât pentru că asigurătorii pot face aceste creșteri, dar și pentru că în piața RCA au rămas mai puțini jucători.
  • Prelungirea plafonării prețurilor RCA ar fi o măsură populistă luată de PSD. În plus, actualul președinte al ASF, Nicu Marcu, speră la un nou mandat la conducerea autorității și vrea liniște în piața de asigurări”, spune o altă sursă.

Pe de altă parte, susține o sursă diferită, temerea nu este legată doar de creșterea prețurilor, ci și de o posibilă nouă concentrare majoră în piața RCA, cu primii doi jucători care aveau peste 70% din toate asigurările RCA și care ulterior au falimentat, spune o altă sursă din industria de asigurări.

Pe străzi circulă peste 1,6 milioane de mașini asigurate RCA la Euroins

Potrivit informațiilor HotNews.ro, în prezent mai sunt în vigoare peste 1,68 de milioane de polițe RCA emise de Euroins, în condițiile în care în total sunt peste 7,28 milioane de polițe RCA în vigoare.

HotNews.ro a semnalat încă din 9 august 2023 că șoferii asigurați RCA la Euroins au trimis până acum doar 63.000 de cereri de denunțare a polițelor de asigurare auto, potrivit oficialilor CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA intrat în faliment.

În condițiile în care ​una din patru mașini asigurate RCA are o poliță Euroins, care va expira automat în 8 septembrie, ASF a propus Guvernului prelungirea cu 3 luni a acestui termen.