Șoferii nu au prea fost interesați să denunțe polițele RCA la Euroins (companie aflată în faliment), fiind vorba despre 63.000 cereri. Pe 8 septembrie ar fi urmat să expire polițele.

Accident rutierFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

În acest sens, ASF a propus prelungirea termenului cu 3 luni, iar Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect în acest sens.

Proiect prelungire termen polițe Euroins - click pentru a deschide

Prin acest proiect se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile se prelungesc cu 90 de zile.

„Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, se arată în nota de fundamentare.

Euroins avea 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare la data de 17 martie 2023, când ASF i-a declarat insolvența și i-a retras autorizația de funcționare.

Surse din ASF au precizat recent pentru HotNews.ro că „la data de 19 iulie 2023 erau în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, respectiv 25% din totalul celor peste 7,2 milioane de polițe RCA în vigoare, potrivit datelor raportate la ASF de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR)”.