Potrivit Ministerului, decizia este menita sa aduca transparenta si un cadru optim asigurarii dialogului constructiv cu sidicatele (SLPR) si sa puna bazele asigurarii unei conduite de management caracterizate de incredere si suport reciproc intre conducerea companiei si sindicate.
- "Nu consider ca este permis ca un manager de la Posta Romana sa aiba asemenea bonificatii. E nevoie sa aratam respect si pretuire pentru eforturile din acesti ani grei ai angajatilor companiei, sa nu facem discriminari. Incurajam bonificatiile doar in functie de performanta, corelat cu vechimea in munca, in contextul finalizarii cu succes a privatizarii Postei Romane si a unei evolutii financiare ascendente a companiei in acest an. De altfel, acestea doua sunt obiectivele pe care suntem determinati sa le atingem. Orice altceva in plus sau neconform leglislatiei in vigoare, nu este aliniat cu principiile pe care dorim sa le promovam. E important sa dezvoltam un cadru de incredere si cooperare la Posta Romana. In acest context, solicit sindicatelor aceeasi abordare onesta, corecta si responsabila la masa discutiilor care sunt in curs de desfasurare", a subliniat ministrul Razvan Cotovelea.
Ministerul mai precizeaza in comunicatul dat sambata, 17 mai, ca finalizarea cu succes a privatizarii Postei Romane este un obiectiv major asumat la nivel de Guvern si in directa responsabilitate a Ministerului pentru Societatea Informationala.
In acest sens, se doreste continuarea eforturilor demarate incepand din anul 2012, cand situatia companiei era extrem de critica, Posta Romana fiind salvata de la insolventa. Noua echipa de management a reusit sa opreasca hemoragia financiara, sa inceapa eliminarea contractelor paguboase si recuperarea datoriilor, astfel incat, din octombrie 2013, compania a trecut pe profit operational.
Rosita Alexe, directorul executiv juridic in companie, ar urma sa ia compensatii de aproape 60.000 de euro la plecarea din companie, in urma unei decizii semnate de Ion Smeeianu
Solicitarea Ministrului Razvan Cotovelea vine dupa ce HotNews.ro a prezentat vineri un document care arata ca Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane, a semnat in 14.05.2014 o decizie de incetare a contractului colectiv de munca cu Rosita Alexe, director executiv al directiei executive juridice, control si resurse umane, care va primi in schimb o compensatie globala echivalenta cu drepturile banesti la care ar fi avut dreptul pe o perioada de 30 de luni.
Rosita Alexe a incasat anul trecut in aceasta functie 106.662 lei (aproape 8.900 lei/luna), ceea ce inseamna ca ea va primi o compensatie de aproape 267.000 lei (circa 60.000 de euro). Aceasta in conditiile in care, potrivit sindicalistilor, peste 85% dintre salariatii Postei au venituri nete lunare intre 700 si 1200 lei (cu toate sporurile si tichetele de masa incluse).
Ion Smeeianu ar primi o compensatie de 72.000 de euro daca este indepartat de la sefia Postei
Potrivit documentului obtinut de HotNews.ro, incetarea raporturilor de munca a fost solicitata de Rosita Alexe in aceeasi zi - 14.05.2014.
Aceasta a adresat conducerii 'rugamintea de a fi de acord cu incetarea raporturilor de munca incepand cu data de 15.05.2014, prin acordul partilor, in temeiul art. 55, lit. b din Codul Muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, va adresez rugamintea de a-mi plati toate drepturile banesti la care am dreptul potrivit Contractului individual de munca si legislatiei muncii'.
Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane, are un venit minim net de 6.000 de euro pe luna, si potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Postei, ar primi maxim 12 salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii inainte de terminarea mandatului, ceea ce inseamna ca daca ar parasi conducerea Postei ar urma sa primeasca o compensatie in valoare de 72.000 de euro.
In aceeasi zi, Ministerul condus de Cotovelea a postat pe site o informare scurta in care precizeaza ca "Ministerul a solicitat Corpului de Control al Primului Ministru sa verifice baza legala prin care sunt acordate la Compania Nationala Posta Romana (CNPR) compensarile salariale, in cazul parasirii companiei de catre reprezentanti ai echipei de management (director general, directori executivi, directori).
De asemenea, Ministerul pentru Societatea Informationala a solicitat reprezentantilor AGA si ai Consiliului de Administratie sa analizeze aceasta situatie. In cazul in care vor fi descoperite nereguli, aceasta situatie va fi semnalata organelor competente".
de ce ar renunta cineva la un contract beton-armat?!?
Aaaa, ca cucoana aia nu cred ca avea dreptul la plati compensatorii, este cu totul alta problema. Eu n-am auzit de plati compensatorii la demisie sau incetarea contractului de munca prin acordul partilor. Dar nici n-am lucrat vreo zi la stat in ultimii 20 de ani.
Si sa-ti explic si de ce nu e vorba de bun-simt aici. Patronul (adica statul si onor dl. ministru) vine si-ti zice: Auzi tu, Matrafoaxe, ia renunta tu la salariile alea compensatorii pe care trebuie sa ti le platesc daca m-apuca sa te dau afara (ca trebuie sa-i dau postu' tau lu' nepoata lu' sefu'), ca uite, nea Gheorghe de la scularie n-are decat 2 salarii compensatorii. Deci nu ca ia tu 20 de salarii in loc de 30 si restul 10 se redistribuie la ceilalti mai mici. Adica pur si simplu nu vreau sa respect un contract.
huo, comunistule!!!
PS: irony is a bitch, ain't it?
E 0.0001% din ce se intampla acolo.
Vazind grevistii in fata sediului de pe Dacia am avut brusc o revelatie.Stiti cum a achizitionat Posta cladirea aia?Gaura aia de pe Calea Victoriei e tot a Postei?
Praf in ochi, respectul asta, te speli pe fata si dai tare in continuare, nu?
Semnul asta de respect e zero barat fata de ce tunuri s-au tras in Posta , la propriu si la figurat.
Nimic nu justifica aceste salarii ca in multinationale in companiile de stat duse in faliment de "inteligenta" rudilor (sic!) si neamurilor esalonului doi. Nimic nu justifica aceste contracte decit dorinta de a inavuti/imbogati incompetentii!
poanta, populist si hot ca orice pesedist, macar i-a facut de cacao (cam asta o sa fie efectul, ca nu renunta oamenii la carnatul lor din respectul pe care nu l au)
CtrlV Pontanocchio e prim-mincinosul tarii de prin mai 2012, Smeianu a fost pus shef la Posta de acelasi Pontanocchio, iar acelasi Pontanocchio i-a facut pe toti sefii companiilor de stat de cacao marindu-le salariile in timp ce urla ca le micsoreaza. O metoda de-a mari veniturile in companiile de stat este chiar reducerea cu o suma mica a bazei si plusarea cu tot felul de sporuri si beneficii: de-ntoarcere din concediu, de facut fundu mare stand pe scaun, de mancat rahat, de-aratat degetul mijlociu poporului majoritar.
de exemplu, daca eu te prind pe tine cu un tablou furat, desi nu am dovezi ca esti hotul, pot sa te rog sa-l 'donezi' muzeului de unde a fost furat sau.... :)
pe de alta parte, tot PSD a numit directorul Postei, deci nu e o rafuiala politica, ci doar un mic spectacol pt prostime - maretul partid in prag de alegeri lupta cu bogatasii. pun pariu ca toti directorii aia care renunta benevol la salariile compensatorii vor fi angajati in curand pe mai multi bani la alte companii de stat.
methinks.
Ma intreb cam ce salarii compensatorii primesc angajatii de la privat... Inafara sutului de rigoare
O situatie mai comica nu am mai vazut de mult ! Sa renunte benevol la compensatii babane prevazute in niste contracte beton, ca asa vrea un Cotovelea sau alt neo-politruc ratacit prin Guvern, ca sa "dea bine" la trapasii Postei ?? In situatia in care nimeni nu stie ce va fi peste cateva luni cu Posta Romana ? Si, culmea, sunt unii care pun botul ...
Prin urmare, solicit tovarasului poanta sa renunte la o parte din taxele nou impuse, sa reduca cota de impozit pe profit si pe cele de contributii la somaj, sanatate, pensii.
Asa, din respect si pretuire pentru eforturile celor produc valoare adaugata.
mai mult sa fie la mana pohtei unui ministru?
pleaca aceia care in privat pot face ceva si raman politruci din PSD!
Cica management profesionist [cf. intelegerii cu UE] dar fara salariu!!!
Este foarte clar ca lucrurile au fost intentionat facute in asa fel incat oamenii aia sa care un sac de bani acasa la concediere.
Asta e STATUL, sac fara fund.
Ar trebui ca jurnalistii sa gaseasca in cazul asta exact persoana care i-a numit. Eu un politician, desigur.
El ar trebui sa dea banii inapoi.