Romgaz a anuntat pe Bursa de Valori Bucuresti ca a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la Iernut. HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre cum castiga Romelectro numeroase contracte mari cu societati energetice de stat, precum Transelectrica, Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Jurnalista Emilia Sercan scria in 2007 ca "Romelectro, compania aflata in 'cercul de relatii DIP (n.red. Dan Ioan Popescu")', potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau".

RomgazFoto: Romgaz

Duro Felguera este o firma spaniola, specializata in lucrari energetice. Reprezentantii firmei Duro Felguera sunt investigati de institutia anti-coruptie din Spania, pentru o posibila spalare de bani si dare de mita unor oficiali din Venezuela, potrivit unui articol din El Mundo, din martie 2016 (articol in limba spaniola). Vezi detalii aici.

Romgaz anunta ca a incheiat un nou act juridic a carui valoare depaseste 10% din cifra de afaceri neta aferenta anului financiar 2015, pentru executarea proiectului la cheie "Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze".

"Una din directiile strategice ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este consolidarea pozitiei pe pietele de furnizare a energiei. Astfel, in domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investitii are ca scop eficientizarea activitatii prin: cresterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, incadrarea in cerintele de mediu (emisii NOx , CO2) si marirea sigurantei de exploatare", se arata in anuntul Romgaz.

Poate asa pot fi explicate si scenariile de strategie energetica, prezentate recent de Ministerul Energiei, potrivit carora gazele naturale vor avea un rol important, fiind prevazute cresteri in mixul energetic. Problema este ca productia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagra sunt limitate, ceea ce ar putea insemna pentru sustinerea acelui rol important in mixul energetic, o crestere a dependentei de gazele rusesti. In conditiile in care Romgaz nu investeste in noi zacaminte de gaze, in conditiile in care cele pe care le exploateaza vor fi epuizate in cativa ani, cum va fi alimentata noua centrala pe gaze de la Iernut pentru producerea de energie electrica? Aceasta este o intrebare la care ar trebui sa raspunda Ministerul Energiei. Reamintim ca actualul ministru al energiei, Victor Grigorescu, este fiul lui Andrei Razvan Grigorescu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, in perioada in care ministru era Dan Ioan Popescu.

Centrala va avea o putere instalata de circa 400 MW.

Obiectul contractului prevede realizarea proiectului "la cheie" (respectiv proiectare, livrare echipamente, executie lucrari si punere in functiune) "Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze"

Termenul de finalizare a lucrarilor este de 36 luni de la data intrarii in vigoare a contractului. Contractul intra in vigoare in 5 zile lucratoare de la data aprobarii dosarului de finantare din fondurile PNI (Planul National de Investitii), conform HG 1096/2013 actualizata.

Valoarea estimata a actului juridic (exclusiv TVA) este de 268.836.329,82 euro. Cu TVA, ar insemna circa 320 milioane de euro. Vezi si documentul atasat.

  • Despre Romelectro

Romelectro si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA) sunt doua firme care functioneaza in tandem si castiga de ani buni contracte de cate zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei. HotNews.ro a aratat in cateva randuri ca aceste firme faceau parte din reteaua "baietilor destepti" apropiata fostului premier Victor Ponta.

Jurnalista de investigatie Emilia Sercan scria in 2007 despre Romelectro ca este o compania aflata in "cercul de relatii DIP", potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in cabinetul Nastase. Curtea de Apel a dispus, in cazul DIP, confiscarea unei parti din avere considerata nejustificata.

Administratorul Romelectro este Viorel Gafita, care se afla si la ISPE. In plus, Romelectro este si actionarul ISPE.

Jurnalista Emilia Sercan scria intr-o ancheta publicata in 2007, intitulata Dan Ioan Popescu a coordonat firme-paravan ale Securitatii: <era coordonatorul companiilor de comert exterior, firmele-paravan ale Securitatii.

"Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. - celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. - seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (n.r. - vicepresedintele Consiliului de Ministri). Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate in 1988 peste 1.500 de oameni", povesteste Gafita circumstantele in care l-a cunoscut pe Dan Ioan Popescu. Viorel Gafita, prietenul de peste 20 de ani al lui DIP, a fost directorul general adjunct al Romelectro, firma de comert exterior, care opera in special in Orientul Mijlociu.

"Romelectro lucra masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si in Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obtineau informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern".

Pentru mai multe amanunte, citeste si: