UPDATE Scenarii ale strategiei energetice: Rolul gazelor in mixul energetic ar putea creste, iar cel al carbunelor ar urma sa scada, ceea ce inseamna o dependenta mai mare de Rusia, iar biomasa va avea o pondere nesemnificativa

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 25 octombrie 2016, 12:51 Economie | Energie


Exploatarea carbunelui
Foto: Wikimedia Commons
Ministerul Energiei a prezentat in cadrul unei conferinte pe teme energetice patru scenarii de strategie energetica. Interesant este ca in toate aceste scenarii, gazele naturale vor avea un rol important, fiind prevazute cresteri in mixul energetic. Problema este ca productia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagra sunt limitate, ceea ce ar putea insemna pentru sustinerea acelui rol important in mixul energetic, o crestere a dependentei de gazele rusesti. "Si pentru noi a fost un mare semmnal de alarma cresterea gazelor in mix, dar avem un scenariu optim care ne reduce acea dependenta. In niciun caz nu dorim sa ajungem dependenti", a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei. UPDATE Radu Dudau, consilier al ministrului energiei, spune intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro ca "nu sunt motive de ingrijorare".

Insa, nu este clar cum va fi evitata aceasta dependenta in conditiile in toate scenariile, gazele naturale au o pondere importanta, cu cresteri mai mari sau mai mici ncepand din 2020. In ceea ce priveste investitiile, Corina Popescu a spus ca vor aparea "investitii in gaze naturale, pentru ca vedem acea crestere'. "Nu ne dorim sa avem acea dependenta de gaze naturale rusesti", a adaugat Corina Popescu. Acel scenariu optim despre care vorbea secretarul de stat prevede un mix mai echilibrat intre sursele energetice, intre gaze si carbune. Dar chiar si acesta arata un rol important al gazelor, in conditiile in care resursele de gaze sunt in scadere, iar cele din Marea Neagra sunt limitate.

In toate scenariile, carbunele va fi redus dupa 2025, iar in trei dintre ele va fi eliminat cu totul dupa 2030-2035. Corina Popescu spune ca aceste scenarii iau in calcul o crestere a pretului la certificatele de emisii de dioxid de carbon. "Scenariu optim exact acest lucru incearca, sa armonizeze aceste lucruri. Daca vreau securitatea energetica, nu o sa merg cu acea cantitate de gaz si o sa merg pe carbune", a precizat Corina Popescu.

Gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil in anul 2030 pentru productia interna de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleara, cu 12%, potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, prezentate marti de Radu Dudau, coordonatorul proiectului, potrivit Agerpres. Scenariul de baza pentru anul 2030 include o productie bazata pe gaze naturale in proportie de 45%, nuclear - 12%, combustibil solid (carbune), petrol si hidro - cate 7%, vant si biomasa - cate 6% si fotovoltaic - 2%. In prezent, din hidrocarburi (petrol si gaze) se asigura circa 15% din productia nationala de electricitate, potrivit datelor Transelectrica. Carbunele produce circa 30% din total, iar energia hidro reprezinta 25%.

Radu Dudau, coordonatorul de proiect, a aratat ca productia de gaze onshore va scadea, iar gazele naturale din Marea Neagra pot intra in exploatare in prima parte a anilor 2020, in functie de pretul gazelor la nivel international.

"Si pentru noi a fost un mare semnal de alarma acea crestere de gaze naturale si ne-am uitat la resursele de gaze si am zis ca trebuie sa actionam cumva, intr-o anumita directie, iar in scenariul optim ne-am propus sa mentinem in mix carbunele, care ne reduce acea dependenta", a spus Corina Popescu, intrebata daca ponderea mare a gazelor va insemna o adancire a dependentei de Rusia.

In toate scenariile, biomasa este prevazuta cu un rol nesemnificativ.

Corina Popescu spune ca biomasa nu se poate transforma in mix deoarece nu este sustinuta prin schema de sprijin. Iar pentru perioada urmatoare nu sunt prevazute scheme de sprijin pentru biomasa si energia regenerabila in general. Dupa 2017 vor fi eliminate subventiile pentru capacitatile noi de energie regenerabila.

In schimb, in toate scenariile sunt prevazute doua noi reactoare nucleare. Reamintim ca in acest moment sunt purtate discutii cu o companie chineza pentru constructia acestor reactoare. De altfel, pentru constructia acelor reactoare, investitorii cer un pret garantat. Radu Dudau, consilier al ministrului energiei, spune ca a fost calculat un nivel de 82 euro/MWh al "strike price". Nu este clar in ce masura acest pret se va reflecta in pretul pe care il va suporta consumatorul final, in conditiile in care pretul mediu in prezent este de circa 35 euro/MWh. Pe acest subiect, citeste si Costul energiei nucleare care va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar urma sa fie mai mult decat dublu fata de cat e in prezent. Cum ar putea influenta investitia cu chinezii preturile la electricitate

Strategia energetica urmeaza sa fie pusa in dezbatere publica in perioada urmatoare.

Radu Dudau a transmis HotNews.ro unele lamuriri legate de proiectul strategiei energetice. Iata precizarile:

"
Legat de locul gazului natural in structura consumului de energie primara: graficul corespunzator scenariului central (P2030M) arata un varf de 35% in 2030, urmat de o scadere rapida la 31% catre 2035, pe fondul intrarii in productie a noilor capacitati nucleare. Vom fi, astfel, apropiati de nivelul actual. Nu sunt motive de ingrijorare.

Daca insa va referiti la graficul unde apare cifra de 45% in 2030, acolo este vorba de productia proiectata intr-un an atipic - atunci va fi varful productiei din Marea Neagra, din zacaminte cunoscute in prezent. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu dependenta de importuri. Dimpotriva, e foarte probabil ca o parte a acelei productii intrate rapid pe piata va fi exportata, pentru ca nu va exista suficienta cerere interna pentru a absorbi intreaga productie indigena de gaze naturale in jurul lui 2030.

Legat de strike price: nivelul mentionat de 82 euro/MWh este o estimare a pretului mediu al energiei electrice pentru perioada 2030-2050. Este la indemana oricui studiaza proiectia PRIMES pentru Scenariul de Referinta pentru Romania, publicat de Comisia Europeana in luna iulie 2016. Deci nu este o noutate.

Daca acest venit al producatorului (pretul energiei electrice, care poate fi mai mic sau mai mare) acopera in totalitate costul investitiei in proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, atunci pretul de referinta poate fi la acest nivel de pret mediu al pietei si nu exista costuri suplimentare rezultate din diferenta fata de pretul mediu al pietei. Am precizat chiar ca, din motive de efect de multiplicare economica si de cost de securitate energetica, se poate merge fara probleme la un strike price ceva mai mare decat cel din proiectia de pret. Peste un asemenea nivel, garantarea pe termen lung (30 de ani) ar duce la nevoia suportarii de catre consumatori a diferentei ￯ deci se va reflecta in factura; cu cat nivelul de strike price este mai mare peste un asemenea nivel, cu atat mai mare va fi in factura componenta aferenta contractului pentru diferenta. Repetam faptul ca 82 eur/MWh este doar o proiectie (deci o estimare) de pret. Nu este rezultatul unei analize specializate, dedicate unei investitii anume.

Este insa corect sa indicam si faptul ca o cantitate mare de productie in banda (base-load) de energie nucleara se va reflecta intr-o scadere a pretului en-gros al energiei electrice, deci surplusul din factura se va adauga, alaturi de celelalte taxe, tarife si impozite, la un nivel mai mic de pret al energiei, in special pentru consumatorii casnici. Puteti face o analogie cu pretul mai scazut al energiei electrice prin intrarea in productie a regenerabilelor, insa pe factura consumatorului final apare costul certificatelor verzi. Rezultatele preliminare arata mai degraba un impact al nivelului strike price asupra costului cu energia la consumatorii industriali, pe ansamblu consumatorii casnici beneficiind de preturi relativ mai mici cu energia electrica in urma realizarii proiectului nuclear
".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3264 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  pentru damam popescu va rog trimiteti ! (Marţi, 25 octombrie 2016, 12:56)

  un domn [utilizator]

  citez....Corina Popescu spune ca biomasa nu se poate transforma in mix deoarece nu este sustinuta prin schema de sprijin....pai cata parloaga avem pe campurile din Romania chiar nu o putem topi in gaze ?
  • +1 (1 vot)    
   Nu prea mai avem pârloagă (Miercuri, 26 octombrie 2016, 11:11)

   Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Dincolo de ce spun statisticile, realitatea din teren este că nu prea mai există prea mult teren nelucrat. Ei îl calculează în funcție de suprafețele pe care nu dau subvenții europene. Însă în teren chiar și acele suprafețe sunt în realitate lucrate, cel mai des de fermieri care adaugă acele suprafețe la cele pe care le lucrează oficial (din motive economice și/sau de ușurare a muncii în teren - nu faci pauză de jumate de hectar când ai aproape toată parcela pentru tine). Motivele pot fi diverse: probleme cu titlurile de proprietate, lipsă de interes a moștenitorilor sau chiar lipsa de cunoștințe a unora de a-și depune actele la APIA.

   Chestia cu parcele nelucrate este un mit. În realitate se duc lupte între fermierii cu suprafețe mari pentru acumularea de suprafețe suplimentare.
   • 0 (0 voturi)    
    Teren parloaga (Miercuri, 26 octombrie 2016, 12:55)

    Lucris [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu M

    Cred ca ”un domn” a vrut sa spuna ceva de deseurile agricole.
    Eu ma ocup de centralele pe biomasa, in cogenerare.
    Spre exemplu, de la 1ha cultivat cu porumb raman cam 4 tone deseuri agricole.
    O centrala pe biomasa, in cogenerare, folosind tehnologia gazeificarii, consuma 0,9kg biomasa pentru a produce 1kW energie electrica si1,3kW energie termica. Functioneaza 8.000 ore/an.
    Din datele Ministerului Agriculturii, ar rezulta ca avem suficiente deseuri agricole (de la culturile de porumb, grau, floarea soarelui) ca sa asiguram INTEGRAL necesarul de energie electrica pentru tara noastra, folosind DOAR biomasa. Nu mai vorbim de faptul ca energie este livrata constant, liniar, ”in banda”.
    In plus, nu sunt necesare retelele mari de transport al energiei electrice deoarece centralele pe biomasa se pot amplasa chiar langa localitatea pe care ar deservi-o...
    Poluarea este cu foarte mult sub cea a centralelor pe carbune...
    O strategie cu adevarat a interesului national ar indeparta, insa, in totalitate rechinii din zona de transport si distributie a energiei, iar asta, cei din Mafia energiei nu accepta...
    • +1 (1 vot)    
     In experienta mea... (Miercuri, 26 octombrie 2016, 16:34)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

     ... de la 1 ha cultivat cu porumb nu ramane aproape niciun deseu in sensul uzual al cuvantului.
     Tulpinile si frunzele uscate sunt recoltate (chiar in aceasta perioada, de altfel) si folosite la hrana animalelor. Cocenii (cei pe care cresc boabele - specificatie necesara pentru ca ei se numesc diferit de la o zona la alta) se numara printre combustibilii solizi preferati in zonele rurale - adesea cam singurii.
     Valabil si pentru tulpinile si "palariile" de floarea soarelui.
     Paie nu mai raman pe camp aproape niciodata. Mergeti la tara si vedeti cat de greu e sa gasesti un balot de paie sa faci culcus porcului...
     Ce raman sunt radacina si partea de jos a tulpinii, sub nivelul de taiere al combinei, partie incorporate in sol la aratura pentru ca ar fi foarte greu spre imposibil de recoltat - si care oricum e prea putin ca macar sa mentina fertilitatea solului.
     N-are rost sa polemizam pe tema asta; dati o raita prin marile bazine agricole si spuneti-mi dvs. daca vedeti milioane de tone de tone de resturi vegetale pe camp.
     Altfel spus, utilizarea acestor resturi pentru productia de energie inseamna sustragerea lor de la alte utilizari; e un joc cu suma nula, daca vreti.
     Si, oricum, realitatea trista e alta - biomasa preferata e tot padurea; sa ne uitam doar unde sunt plasate cele cateva centrale pe biomasa mai mari si ne lamurim; aproape niciuna nu e in zone agricole, ci in zone (inca) impadurite. Prietenii stiu de ce.
 • 0 (4 voturi)    
  Gazul natural ...total nesigur ... (Marţi, 25 octombrie 2016, 19:53)

  TRABI [utilizator]

  Gazul natural , va fi resursa vesnica de santaj a Rusiei catre Europa . Cine n-a inteles , se va minti singur in continuare cu viitorul gazelor naturale .
  Aici strategiile se fac inca dupa interese de grup restrins .. Lasati carbunele sa fie principlul combustibil strategic si siguranta energetica . Nu va puteti lasa pe mana Rusiei la orice miscare . Strategia geo-politica de durata ce ne spune ? s-a luat in calcul ?
  Uite , eu lucrez in domeniu , cunosc ce inseamna grupuri energetice si alte echipamente aduse din occident care utilizeaza gaze naturale de ordinul sutelor de mii de metri cubi in 24 ore .... va spun sa intelegeti , ca mentenanta trebuie facuta de cei care au livrat echipamentele sau alte societati autorizate din exterior ( pentru ca ei au softurile proceselor ) .. aceasta ajunge la sume exorbitante si nu se poate mentine functionarea din balanta pe instalatii .
  Simplu ...hotii din piata de gaze si energie fac astfel : iti vand gazul scump si tot ei iti cumpara energia electrica cu aproape nimic , daca-ti convine . Sunt zile in care 1 MWh se vinde in asa zisa piata , cu 2 lei .
  Apropo , voi cat platiti casnic pe 1 MWh ?
  Asta-i adevarul sumbru cu mancatul gazului natural fara chibzuinta si fara a avea o politica energetica nationala care sa ne protejeze , sa platim energia electrica si gazul la preturi reale , eliminarea politicienilor care sifoneaza banii din acest domeniu , lipsa strategiei sanatoase privind resursele si instalatiile tarii in caz de conflicte geo-politice -militare , etc . soldate cu intreruperea gazului de la EST .
  • -1 (1 vot)    
   bravo! (Marţi, 25 octombrie 2016, 21:29)

   serban_d [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   uite ca uneori afli lucruri mai interesante din comentarii decat din stiri
  • -1 (1 vot)    
   Americanii si canadienii au gaz ieftin (Miercuri, 26 octombrie 2016, 1:03)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   de 4 ori mai ieftin decat cel rusesc. Iesi excelent chiar cu lichefiere si shipping peste ocean. Dar...OOOooops, acordurile cu ambele tari au picat. Platiti gazul cat va cere rusu atunci.
  • -1 (1 vot)    
   Nu e chiar așa (Miercuri, 26 octombrie 2016, 12:01)

   Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   În primul rând că, după cum spune consilierul ministrului energiei, ponderea mare a gazelor coincide cu vârful producției în marea neagră. Apoi, cum spune cineva pe aici, există și variante cu gaz lichefiat. În plus, la momentul acela interconectările între statele membre vor fi gata și vor permite transportul gazelor pe teritoriul UE, iar negocierea contractelor va fi făcută la nivelul uniunii, nu al fiecărui stat în parte. În felul acesta posibilitatea de șantaj al Rusiei va fi mult redusă. Nu mai vorbesc de intrarea în producție a zâcămintelor din Egipt si Israel ori Iran și Marea Caspică.

   În al doilea rând trebuie luate în calcul și chestiunile de mediu. Cărbunele poluează de două ori mai mult decât gazul natural, iar la noi în țară este scump de extras. Avem angajamente internaționale de respectat, ca cel de la Paris, plus facturi de plătit pentru cantitatea de dioxid de carbon eliminată. Și n-aş subestima nici energiile regenerabile care au avut scăderi de prețuri absolut spectaculoase în ultimii ani, cu perspective de scădere semnificativă suplimentară în următorii 5 ani.

   PS: exemplele pe care le dați sunt irelevante. Prețul de vânzare al energiei dintr-o zi sau alta , dincolo de motivele fluctuației, este acelaşi și pentru cărbune și pentru gaz. Iar aparatele industriale se aleg în primul rând după capacitatea tehnologică și abia apoi după sursa de energie folosită.
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 octombrie 2016, 13:13)

   [anonim] i-a raspuns lui TRABIAbonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by