Reprezentantii ZTE Corporation in Romania sunt atenti in prezent la ce se intampla la Jucu, in judetul Cluj, in conditiile in care acolo este o platforma de echipamente telecom, aeroport si autostrada, dar asteapta desecretizarea contractului cu Nokia si o invitatie de la autoritati pentru o posibila investitie in zona, a precizat pentru HotNews.ro Lorian Vintila, director de strategie al ZTE Romania. Chinezii si-au anuntat deja intentia de a deschide o linie de productie de echipamente de telecomunicatii in tara, iar ministerul Comunicatiilor le-a propus judetul Constanta, unde se duc momentan discutii. Celalalt mare furnizor chinez, Huawei, are ca prioritate Bucuresti pentru deschiderea unui centru de suport tehnic cu circa 1100 de noi angajati pana in 2014, a precizat pentru HotNews.ro Vlad Doicaru, director in cadrul Huawei Romania.

Smartphone ZTEFoto: ZTE
  • "Nu stim la ora actuala ce prevede contractul (n.a cu Nokia de la Jucu) si speram sa stim pana la sfarsitul lunii octombrie, cand va veni managementul ZTE Corporation in Romania, pentru a ne putea pozitiona si a lua o decizie, dar in acest moment nu este nimic transparent din ce se intampla acolo. In momentul in care autoritatile vor face dezvaluiri privind ce se intampla din punct de vedere contractual la Jucu sigur ca vom fi interesati. Daca aveau un contract care sa nu-i obstructioneze in declaratii sau in posibilitatea semnarii cu o alta entitate ne-ar fi contactat din start, dar cu siguranta sunt lucruri care imi scapa, articole contractuale si asteptam sa fim contactati sa ni se spuna "k" puteti sa luati in considerare si zona Jucu. Deocamdata zona noastra de interes este Constanta. Ministrul Valerian Vreme ne-a propus Constanta si la rugamintile sale am luat in considerare aceasta locatie pentru ca avem si port si aeroport si autostrada si canalul Dunare Marea Neagra etc", a precizat pentru HotNews.ro Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania.

HotNews.ro a cerut pe cale administrativa descretizarea contractului cu Nokia inca din 2007, dar Marius Nicoara - seful de la acea data a CJ Cluj, a refuzat. Joi, 29 septembrie, HotNews.ro a cerut din nou in mod oficial Consiliului Judetean Cluj descretizarea contractului cu Nokia.

Lorian Vintila a mentionat ca sambata, 1 octombrie, va avea o intalnire cu autoritatile din Constanta pentru vizionarea unor locatii propuse. O delegatie a ZTE Corporation va veni in Romania la sfarsitul lunii octombrie din acest an pentru evaluarea acestor locatii.

Echipament IPTV de la ZTE

Echipament IPTV de la ZTE

Foto: ZTE

ZTE vrea sa produca in principal echipamente IPTV, dar si telefoane inteligente si tablete PC in Romania

Luna trecuta, oficialul ZTE a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca linia de productie se va concentra in principal pe echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra (set-top box-uri) dar si pe telefoane inteligente.

Astazi, Lorian Vintila a spus ca mai mult decat pe fabricarea de set-top- box-uri pentru televiziunea digitala terestra, fabrica se va axa pe echipamente IPTV, in conditiile in care aceasta tehnologie permite furnizorilor telecom sa controleze continutul catre utilizatori si implicit publicitatea catre acestia.

Oficialul ZTE spera ca aceasta fabrica sa se deschida in prima jumatate a anului 2012.

Huawei are ca prioritate Bucuresti pentru deschiderea noului centru de suport tehnic

Un alt mare furnizor chinez de echipamente telecom, Huawei, a anuntat deja la inceputul acestei luni intentia de a deschide in Romania al-IV-lea Centru de Suport Global Huawei, primele trei centre fiind localizate in China, India si Mexic.

La momentul respectiv, compania a anuntat ca prindeschiderea acestui centru va ajunge pana in 2014 la circa 1500 de agajati, din care 80% vor fi romani. In prezent Huawei are in Romania circa 400 de angajati.

"Cel mai probabil acest centru va fi tot in Bucuresti. Am vrea sa simplificam lucrurile. Decizia se va lua la nivel regional, dar prioritatea noastra este Bucuresti pentru ca aici avem firma. Vrem sa-l lansam la sfarsitul primului trimestru al anului viitor", a declarat vineri pentru HotNews.ro Vlad Doicaru, director in cadrul Huawei Romania.

Nokia pleaca din Cluj/Autoritatile spun ca negociaza cu 10 companii posibile investitii complementare in zona

Grupul finlandez Nokia a anuntat joi ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului, iar angajatii fabricii de la Jucu vor fi platiti pana in martie 2012.

Andreea Paul Vass, consilierul prim-ministrului Emil Boc a anuntat joi seara la finalulo unei sedinte de Guvern ca "prim-ministrul si Guvernul sunt intr-o faza avansata de negocieri cu 10 companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu", fara a oferi numele acestor companii, invocand conditii de confidentialitate, dar a mentionat ca sunt "investitori mari" din sectorul componentelor auto.

Vineri, compania germana Bosch a confirmat pentru HotNews.ro ca este in discutii cu Guvernul si administratia parcului industrial pentru o investitie la Cluj.