Sari direct la conținut

Gazele din Marea Neagră: Legea offshore va fi modificată imediat după alegerile parlamentare / România intră în competiție cu Turcia și Ucraina

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

​Producătorii de gaze din Marea Neagră au primit promisiunea din partea autorităților că Legea Offshore va fi modificată după alegerile parlamentare. De ce abia atunci? Din cauza unor dispute politice, modificările ar putea fi înțelese greșit, motiv pentru care este nevoie de consens din partea partidelor, consideră Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Există deja un draft convenit cu investitorii interesați de gazele din Marea Neagră. Între timp crește competiția din partea altor țări în Marea Neagră.

„Imediat după ce în Parlament vom avea o altă structură vom îmbunătăţi legislaţia offshore astfel încât investitorii să aibă posibilitatea să-şi recupereze investiţiile activând într-o legislaţie stabilă, predictibilă şi mai ales non-retroactivă”, a spus Havrileț în cadrul unei conferințe organizate de publicația Profit.

Acesta a precizat că a avut discuţii cu producătorii din zona Mării Negre și le-a promis că ministerul va pune în fața Parlamentului o nouă lege offshore, după alegeri.

Investitorii din Marea Neagră înțeleg faptul că Parlamentul nu este suficient de funcțional, cu majoritate stabilă, pentru ca Legea offshore să fie modificată, a declarat în luna iulie ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acesta a spus într-un interviu acordat HotNews.ro că „toți așteaptă un nou parlament cu o majoritate stabilă, care să și vrea să facă acest lucru (n.red. să modifice Legea offshore)”. Ministrul a mai spus că este „convins că se va lua decizia de investiție de la anul”.

Marile exploatări au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii. Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică.

Între timp, România a căpătat recent un rival în Marea Neagră. Reamintim că Turcia a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale „din istoria sa”. „Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa”, a afirmat Erdogan, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi. Pentru comparație, zăcămintele din zona românească a Mării Negre sunt estimate la 200 miliarde de metri cubi. Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani.

Niculae Havrilț spune că regimul fiscal impus de Turcia este mult mai prietenos cu investitorii din zona gazelor, fiscalitatea fiind mult mai mică. Havrileț spune că nu trebuie neglijate nici interesele Ucrainei, care are gaze în aceeași zonă. „O să vedem în zilele următoare că Ucraina va deveni mult mai vocală în a promova interesele din Marea Neagră”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Havrileț consideră că abia de acum începe competiția și va câștiga cine va aduce primul gazele la țărm, „cine va fura startul”.

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
Bradisor • 2020-10-08 12:33:27
sa multumim celor care au votat O.!!4.
4 3
Un cititor • 2020-10-08 12:39:15
Dragnea s-a opus, e la bulău. Se mai opune cineva?
8 6
CezarN • 2020-10-08 12:43:41
Sa castige turcii si rusii, nu si romanii. Dar ce sa ne mai miram daca si Barna si USR mor acuma de grija noastra si vor amanarea alegerilor, Poate mai cresc si ei unu-doua procente pe seama suferintelor noastre.
7 5
Ephemeris • 2020-10-08 13:18:51
alegerile... pana scapam noi de majoritatea PSD din parlament se misca turcii mai repede. Unde sunt aia care vor sa se amane alegerile??
4 4
martel55 • 2020-10-08 13:22:07
pai castiga romanii sau companiile care exploateza zacamintele?ca inteleg ca asta i doare, ca impart prea mult cu statul din profit, vor sa le ramana doar lor
5 4
Ibit • 2020-10-08 13:11:46
Havrilet spune ca exista deja un draft convenit cu investitorii . Trebuie sa intelegem ca legea o fac investitorii in interesul lor si ca redeventele le stabilesc ei si nu statul Roman . Felicitari !
4 3
MBA • 2020-10-08 13:32:12
Noi ne-am omorat industria extractiva si acum cica trebuie "sa concram" sa ne dam rezervele la cei care le pot exploata. Eu cred ca inca le putem exploata, daca am vrea cu adevarat... Sondele alea se pot cumpara daca nu le mai putem fabrica. Dar in cativa ani, am putea sa le fabricam din nou, daca ne iau pielea ca sa ni le vanda...
4 5
rov • 2020-10-08 16:33:05
Trimitea mii de oameni sa lucreze aproape pe degeaba, apoi din banii rezultati mai facea o CASA POPORULUI, doar nu crezi ca facea AUTOSTRAZI SI ADUCEA BANANE...
3 1
asavreau • 2020-10-08 17:08:06
Ceaușescu avea niște fixații și nu discuta cu specialiști.Se făceau cercetări și se descopereau resurse de petrol și gaze care erau închise ca rezervă.În 90% din situații nu era nimic.Pentru-că era indice de salarizare și se știa că nu se exploatează,se mințea en gros.După 1989 când sau pus în exploatare sonde aflate închjse pentru conservare ,nu au produs nimic.Dacă continuăm să cercetăm și nu exploatăm,cheltuim bani degeaba și vom păți la fel.Unele resurse existente nu vor mai fi necesare pentru-că,între timp se vor schimba tehnologiile și necesarul de combustibili fosili va scădea.Acum randamentul de exploatare este de 30-40%.Dacă nu funcționezi,nu exploatezi ce ai,nu vei reuși nici să evoluezi tehnologic.
2 1
maiorulmura • 2020-10-08 13:34:20
Lukoil si mai cine?
4 0
periscop • 2020-10-08 13:39:22
... probabil.
3 1
maiorulmura • 2020-10-08 13:50:18
clar ne lasa rusii in pace daca le dam gratis tot ce ne cer
4 1
MBA • 2020-10-08 15:10:59
de ex Exxon , Shell, BP, etc...
2 2
maiorulmura • 2020-10-08 15:48:17
"Lukoil a descoperit in Marea Neagra un zacamant important de gaze estimat la 30 miliarde de metri cubi/ Rusii vor fi cei care decid ce vor face cu gazele romanesti din Marea Neagra" https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20503230-lukoil-panatlantic-romgaz-descoperit-marea-neagra-zacamant-important-gaze-estimat-30-miliarde-metri-cubi.htm
1 2
Dragobete • 2020-10-08 17:44:43
Deci...ati inteles de ce...ministrul economiei a fost la...Washington...sa le arate la...yankey...ce de bani fac din exploatarea gazelor din Marea Neagră...pentru ca schimba legea...ha...ha...ha... ce gluma proasta sunt guvernele Coloniei România...și după care declara...ca ne crește deficitul bugetar...alta gluma proastă...pai mai guvernanților...dacă dați gratis... resursele energetice... de unde bani la buget...hopa...am inteles...din creșterea prețului la gaze...plătit de consumatorul fraier din... România...cum se zice...acum ... Make USA Great Again...pe spinarea fraierilor...NOI...mai stam o tura...la loteria vizelor...sictir PNL!
2 1
Dor-El • 2020-10-08 18:42:36
tesatoarele de camasi din in - din asta inteleg ca tesatoarele produc camasi din in; inul exista deja; camasile nu; iar din in se fac camasi "producatorii de gaze din marea neagra" - din asta ce sa inteleg? ca exista marea neagra dar gazele nu; iar producatorii produc gaze folosind ca materie prima marea neagra ?
2 1
INTERVIURILE HotNews.ro