Cum își sabotează România marile proiecte energetice / BRUA devine o țeavă goală, iar gazele zac inutil în Marea Neagră

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 13:25 Economie | Energie


Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES
Actualul Executiv promitea prin programul de guvernare că va debloca investițiile din Marea Neagră. Au trecut nouă luni de la acea promisiune, iar investițiile din Marea Neagră tot blocate sunt. Ministrul economiei spune că așteaptă 'consens' politic. Însă, în timp ce România se află într-o stare de așteptare greu de înțeles, statele din jurul României, Ungaria, Serbia și Bulgaria, sunt într-o continuă mișcare pentru crearea unei rețele de transport al gazelor rusești. Practic, România va fi înconjurată, în curând, de țevi cu gaz rusesc, în timp ce gazul românesc zace inutil sub fundul mării. La fel de inutil poate deveni și gazoductul BRUA, proiect în care s-au investit deja sume importante și în care s-au pus mari speranțe.

Vedem cum interesele rusești înfloresc în jur, în timp ce marile proiecte românești dispar în irelevanță. Autoritățile de la noi, voit sau nu, asistă pasiv la procesul de tranformare a României în cel mai umil actor din regiune pe piața gazelor.

Până acum câțiva ani, ne lăudam că avem un potențial atât de mare încât vom fi marele hub de gaze din zonă, că noi vom conduce jocurile. Nu trebuia decât să încurajăm investitorii să scoată gazul offshore, să încurajăm costruirea unor țevi care să aducă acel gaz până la BRUA sau oriunde în țară, să încurajăm construirea cât mai rapidă a conductei BRUA prin care să fie transportate atât gaze aduse prin Grecia și Bulgaria, așa-numitul coridor vertical, cât și cele din Marea Neagră.

Până acum doar BRUA a luat ceva avânt, dar autoritățile nu par prea încântate, avansând mesajul că nu va avea ce să transporte și că din cauza ei se vor scumpi gazele. "Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA. În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică", a spus, marți, la o conferință, Maria Mânicuţă, director la ANRE, potrivit Agerpres. Proiectul paralel din Bulgaria la care a făcut referire Mânicuță este TurkStream, al rușilor de la Gazprom, cel care trece prin Marea Neagră și care va înconjura România prin Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Directorul ANRE mai bagă puțin bățul prin gard și spune că Transgaz va trebui cumva să-și recupereze investiția cu BRUA, de peste 480 milioane de euro, iar în condițiile în care nu va avea ce gaz să transporte ca să câștige bani din el, va crește tarifele pentru celelalte servicii ale sale. Și așa se va scumpi factura tuturor consumatorilor.

"Sper să se găsească şi volume disponibile de gaze care să fie transportate prin această conductă (...)Sunt convinsă că până la urmă BRUA va fi utilizată, dar în viitorul foarte apropiat există un oarecare risc", a concluzionat reprezentantul ANRE.

Care ar putea fi acele volume disponibile de gaze care să fie transportate prin BRUA în condițiile în care gazele din Marea Neagră au fost uitate, iar coridorul vertical s-a dovedit a fi doar o poveste? Așa cum au început să sugereze mai multe voci din piață, acele volume disponbile ar fi chiar gazele rusești de pe TurkStream. Adică, România să lase deoparte orice vis de lider regional și să ajungă în situația jenantă de a se "înțepa" la conducta rusească.


Guvern inert
Gazele din Marea Neagră vor mai ajunge vreodată să fie valorificate? Clasa politică a depus eforturi uriașe ca acest proiect să nu iasă. În 2018 și 2019, puterea controlată de Dragnea a dus o luptă evidentă împotriva investițiilor din Marea Neagră. Astfel, în octombrie 2018, Parlamentul aproba Legea Offshore, o lege controversată, coaptă prin birourile lui Liviu Dragnea și prin comisia pentru industrii, veșnic condusă de Iulian Iancu, faimos pentru apropierea sa de interesele rusești.

Vocile puterii de la acel moment spuneau că este în interesul României să taxăm cât mai mult companiile care ar urma să investească în Marea Neagră. Atât de bine au fost reprezentate interesele României, încât investitorii sunt pe punctul de a spune "pas" și de a se reorienta către zone mai prietenoase. Cum era de așteptat, legea nu a fost bine primită de investitorii din domeniul gazelor, motiv pentru care americanii de la ExxonMobil ar intenționa să renunțe la licența petrolieră din Marea Neagră. Dar cine o mai cumpără în aceste condiții?

Dar ce face actualul Guvern, care promitea în octombrie că va debloca investițiile din Marea Neagră? Nimic, este inert, așteaptă. Spunea, recent, ministrul economiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru Agerpres, că nu poate modifica Legea Offshore, pentru că trebuie neapărat făcut acest lucru în Parlament, nu prin OUG, și că nu există consens politic.

Este greu de spus despre ce consens ar fi vorba, când subiectul nu a mai fost pus pe masă, în zona politică, de foarte mult timp. Pur și simplu, tema nu există. De exemplu, Cristina Prună, deputat USR în celebra comisie pentru industrii, spunea că nu există discuții oficiale pe acest subiect. USR nu a fost contactat, "ca să deschidă un canal de discuție oficial. Nici la nivel de președinți de partid, nici la nivel de membri în comisiile parlamentare de specialitate", mai afirma Cristina Prună.

Virgil Popescu a mai spus un lucru care pare să întărească ideea că actualul Guvern nu este prea interesat să rezolve problema investițiilor din Marea Neagră. A spus că din punctul său de vedere, actuala Lege Offshore este ok, mai ales că și el a contribuit la elaborarea sa, dar că dacă se dorește, ar trebui modificată pentru a debloca investițiile. Dar nu de Guvern, ci de Parlament. "Am participat la facerea Legii offshore în Parlament. Am fost şi sunt deputat. După părerea mea, acea Lege offshore era ok, acceptată de companii. A venit Ordonanţa 114 care a pus în cap practic orice liberalizare, orice tendinţă de investiţii în România. Ne-am angajat că deblocăm investiţiile în Marea Neagră şi pentru asta am spus că este nevoie de două lucruri. O dată, abrogarea Ordonanţei 114. A făcut Guvernul acest lucru imediat ce a venit la guvernare. Şi al doilea lucru: modificarea Legii offshore, dacă se doreşte acest lucru, dar acest lucru nu se poate face de către Guvern, ci doar în Parlament", a afirmat Virgil Popescu, actual ministru al economiei.

Într-adevăr, în octombrie 2018, PNL, prin Virgil Popescu, vicepreședinte în acea perioadă chiar în acea comisie pentru industrii, condusă veșnic de Iulian Iancu, s-a înțeles pe unele amendamente ale Legii Offshore, cu PSD.

Între timp, investitorii tot transmit semnale că încep să-și piardă răbdarea. Anul trecut, ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, iar reprezentanţii OMV Petrom spun că investițiile în perimetrul Neptun Deep devin incerte, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Atât de bine și-a jucat România uriașul potențial încât rămânem și fără investiții, adică și fără gaz, și fără bani. Riscăm să căpătăm doar o dependență mai crescută de gazele rusești.


Pentru a înțelege mai bine acest subiect, citește și Cum a ajuns BRUA în umbra intereselor rusești
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10479 vizualizari

 • -11 (33 voturi)    
  Recomandarea este (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:32)

  UpNext [utilizator]

  si ramane ca exploatarea gazelor din Marea Neagra sa fie incredintata cf. indicatiei de peste mari si tari, iar Romania sa importe gaz lichefiat la un pret "competitiv" de peste aceleasi mari si tari. Iar recomandarile se executa, fara discutii, intocmai si la timp (cel putin pana in 3 noiembrie a.c.) ;)
  • +13 (31 voturi)    
   Bați câmpii! (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:14)

   lsorin [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Murim de frig pentru că nu ne putem îmbrăca cu blana ursului din pădure, oricât de mulți urși am avea.
   Problema noastră e că nu (mai) suntem în stare să vânăm și trebuie să ne-nțelegem cu alții să omoare ursu`!

   Altfel, lucrurile stau cam așa: Exxon a avut un contract cu România pentru gazele dim Marea Neagră.
   Au venit unii și au crezut că, odată contractul semnat, pot schimba în el ce le convine: redevențele, moment în care Exxon s-antors cu spatele, neavând incredere într-o zonă în care condițiile se schimbă peste noapte și, ghinion, având în portofoliu noi zăcăminte, mai generoase (chiar dacă mai greu de valorificat), cum ar fi Mozambic (pentru care au început proiectarea și construcția unei unități de lichefiere, neavând facilități ca la noi - vezi BRUA) și America de Sud (Guyana - petrol și gaze).

   Altfel... ca să înțelegi și tu: se joacă pe atât de mulți bani încât deciziile (cine exploatează?) se iau de jucătorii bogați (companii petroliere) și nu de politicieni. Asta pentru că nu sunt atât de mulți jucători capabili să pună pe masă ”deschiderea”.
   Îți aduc aminte că Exxon a avut în off shore-ul românesc un vas de explorare a cărui utilizare costa un milion de dolari pe zi, fără cheltuielile de operare!

   Politicienii au făcut ce-au știut mai bine: și-au bătut joc de un partener contractual, au pozat în naționaliști și au dat foc la șandrama și s-au cărat.
   • +9 (25 voturi)    
    dragnea (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:58)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui lsorin

    ar trebui tras la raspundere pentru pupincurismul aratat fata de Putin, ca d-aia a facut ce a facut cu redeventele.
    Dar, asa cum tradiceanu nu a patit nimic cu Sterling Resources, nici hamsterul flausat nu o sa pateasca nimic.
    Tradarea o stim, ii cunostem pe tradatori, dar nu avem cu ce sa-i tragem in teapa. Oare de ce? Traiasca sarpele magureanu si al lui SRI.
   • +9 (19 voturi)    
    esti habarnist total sau minti (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:24)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui lsorin

    https://www.reuters.com/article/us-exxon-mobil-m-a-exclusive/exclusive-exxon-aims-to-sell-25-billion-of-assets-to-focus-on-mega-projects-sources-idUSKBN1XV1Q9

    Exxon iese din mai multe exploatari, Romania fiind doar UNA dintre ele. Legatura cu oug 114 este pentru astia ca tine, care pun botul la un titlu scris "cum trebuie". Ies si din Norvegia, si acolo au dat o 114?
  • +13 (17 voturi)    
   Îți recomand sa mergi imediat (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   La DIICOT unde sa spui asta + dovezile de rigoare
   • +8 (12 voturi)    
    iar la (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:00)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    DIICOT se va tot cerceta, timp de 10 ani, dupa care se va emite decizia incetarii anchetarii pe motiv ca nu exista "stiintific dovedit" fapta.
  • +1 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:21)

   [anonim] i-a raspuns lui UpNext

   • -2 (2 voturi)    
    Mai doi L, tu stii cine este la putere acum, (Joi, 23 iulie 2020, 9:43)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui

    daca nu stii iti spun eu, ciuma galbena, aia care ne-a promis marea si gazele din ea si ne-a dat praful de pe toba?
    • +2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 13:47)

     [anonim] i-a raspuns lui xrogo

 • -10 (32 voturi)    
  Articol manioulator! (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:44)

  Mihai1985 [utilizator]

  Articol manipulator chiar din titlu. Cum adica "gazele zac inutil" ? Pai americanii isi pastreaza resursele, si alte tari importante la fel, iar noi ar trebui ca sa consumam totul acum? Ce mai lasam generatiilor viitoare? Praf? Pulbere?

  Cu siguranta ca sunt interese ca sa se puna mana pe aceste gaze. Ca doar acest guvern PNL nu a ajuns acolo prin actiunile lor, ci a fost pus; dar a fost pus cu un scop, iar acum se intazie lucrurile.

  Daca nu era aceasta criza, gazele erau deja plecate, iara tara acsta ramanea fara nimic.
  • 0 (16 voturi)    
   Americanii sapau in draci (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:09)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mihai1985

   Si pt gaz si pt petrol, inainte de Covid. Cum crezi ca s-au apucat de LNG???
   ps: Dar tine aurul in pamant, gazul la fel, economia la fel....de o sa ajungi sa nu mai ai o tara pe care sa o lasi generatiilor viitoare. Oricum la ce vad ca vine din urma, nu o sa depasesti stadiul de Colonie, niciodata!!!
 • +10 (20 voturi)    
  hei (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:08)

  john70 [utilizator]

  Tovarasa care a scris articolul nu stie ca toata industria petroliera romaneasca este in mana rusilor? Va lasam sa va jucati de'a bazele NATO dar nu va putem lasa sa va jucati de'a exportatorul de gaze.
 • +1 (27 voturi)    
  Plecati din tara asta ticaloasa (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:16)

  emil bobu [utilizator]

  Sa ramana bugetarii singuri, ei si cu muncitorii pakistanezi care construiesc blocuri pentru nimeni.
  • +7 (11 voturi)    
   Tara NU este ticaloasa! (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:04)

   UpNext [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Dimpotriva, este frumoasa, diversa si primitoare, dar plina de indivizi (ca tine) care o infecteaza si distrug, inclusiv prin indemnuri si aprecieri stupide.

   Si, pentru a intelege in ce hal esti cu creierii, medicii, cadrele militare/didactice si cercetatorii sunt, si ei, bugetari.
 • +10 (18 voturi)    
  Le creați PSDilor o aură de conspiratori/agenți se (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:34)

  hdd [utilizator]

  Le creați PSDilor o aură de conspiratori/agenți secreți.
  Nu e cazul.

  Se insinuează ca Iulian nimeni-cu-acte, ar fi acționat spre interesul Rusiei.
  Nu e nevoie. Rusia știe. Nu se baga. Românii își dau singuri cu tesla'n c***e.
  Trebuie doar lăsați în pace.

  La fel de îmbătați de putere și la fel crezându-se pereni ca și Adrian Năstase când a făcut mandatul de președinte de 5 ani (și a ieșit Băsescu),
  la fel și PSD credea că jupuind firmele de prospecțiuni și exploatare va obține mai mulți bani la buget, dar nu pt români, ci ca să fure ei mai mult.

  Motivul este imediat și trivial, nu mai căutați rezonanțe de spionaj intercontinental.
  Sunt niște imbecili hoți și ticăloși, nu 007.

  De altfel, ce să mai spunem de țeapa imensă trasă nu doar de PSD, dar continuată de TOATE guvernele României, investitorilor în parcurile eoliene.
  Remember?
  Și ăia tot agenți ruși??

  România are potențialul de a fi cel mai puternic jucător pe piața energetică. Ceaușescu, un criminal ticălos, a lăsat România în '90 într-o poziție excelentă. Beneficiem și astăzi de asta.

  Dar decenii, nu de "împliniri mărețe" ci de neputință, lipsă de caracter, lipsă de viziune, ratări majore, ticăloșie,
  ne-au adus într-o poziție umilă.

  E vina clasei politice, e vina tuturor celor care au fost la putere.

  E vina noastră că i-am votat.
  • 0 (2 voturi)    
   Orice fără USL (Joi, 23 iulie 2020, 4:10)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Așa e. E vina noastră că i-am votat.

   De-aia e bine să avem în vedere anul ăsta să votăm orice mai puțin USL (PNL-PSD).

   PNL pentru răul făcut românilor din martie încoace și PSD pentru răul făcut până în decembrie 2019 (inclusiv și mai ales 10 august 2018).

   #HaiLaVot
 • +1 (7 voturi)    
  ce e nou?! (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:46)

  liviu_ [utilizator]

  nu e rost de spaga si furt, nu se face nimic!
 • +7 (9 voturi)    
  realitatea (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:50)

  nahir [utilizator]

  adevereste bancul cu islamistii radicali care nu vin in tara noastra cu atacuri teroriste, pt. ca noi insine ne aruncam singuri in aer.
  In Romania starea generala este pe stilul "muie-ti-s posmagii".
 • 0 (4 voturi)    
  Tot stau si ma gandesc (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:53)

  ipolitic [utilizator]

  de ce ne-am complica noi cu gaze si tevi trase aiurea cand avem laserul de la Magurele? Pe langa cancer, deseuri radioactive, tantarii din Bucuresti-nu ar putea promite domnul Zamfir o solutie si la problema asta?
  Poate nu chiar acum, dar dupa ce isi ia premiul Nobel..
 • +3 (5 voturi)    
  cine saboteaza ce? (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:58)

  young_e [utilizator]

  last time i checked, BRUA era solutia salvatoare pt a aduce "gaze caspice" si a ii face praf pe Rusi - da, aia care le livreaza acuma nemtilor gaze pe toate partile. deci once again: cine pe cine saboteaza?
 • +4 (6 voturi)    
  Nu ar fi rău... (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:29)

  coco04 [utilizator]

  să ținem gazele in Marea Neagră.E supraproductie de gaz in lume si decât să scădem prețurile pentru altii vânzând gazul nostru,mai bine am importa din Austria de la Baumgarten (CEGH) si am iesi mult mai ieftin.România e afectată de un duopol si asta face ca pretul gazului să fie ridicol de mare in Romania raportat la prețul pieței mondiale,livrat prin intermediari.Pretul CEGH e de 7 dolari/MWh (vre-o 102 dolari/tonă) si ar mai trebui adaugat doar tariful de transport Austria/Ungaria.Si dacă am cumpăra LNG tot ar fi mai ieftin decât prețul de acum.De ce să exploatăm gazul romanesc dacă l-am plăti mai scump decat cel de pe piata mondială???
 • +1 (3 voturi)    
  „Simţ enorm şi văz monstruos”- Caragiale (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:29)

  minus [utilizator]

  se vede treaba ca greaua mostenire a politicului a inclus si golul din cap al predecesorilor. Daca exista un gol in cap, de ce nu ar fi BRUA o conducta goala?

  Dar lasa, ca nici noi, ca popor, nu ne lasam.
  Ba aud ca austriecii ne fura gazele, ba vad ca ne chinuim sa facem o conducta goala spre ei.
 • -1 (5 voturi)    
  Priviti lucrurile si din alt punct de vedere. (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:41)

  Iocr [utilizator]

  Daca in Marea Neagra se gasesc acele gaze, asa cum s-a spus initial, Exxon Mobil nu ar fi dorit sa plece.
  • -1 (7 voturi)    
   puncte de vedere "a la" Dragnea.... (Miercuri, 22 iulie 2020, 21:47)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Iocr

   Expui o propozitie conditionala (numai buna de tradus in franceza) bazata pe:
   - indoiala ca in perimetrul acela ar fi gaze. Da, gaze sunt!- daca asta este grija ta. Pai la ce crezi ca s-a lacomit Dragnea?
   - Pretentia ca stii cum procedeaza Exxon- adica o cauzalitate de genul... sunt gaze-nu plecam nici morti, nu sunt gaze-plecam acasa. Cunoscand atat de profund mecanismul deciziilor Exxon, poti aplica la ei explicandu-le ca te-ai prins de smecherie.... Succes.
  • +3 (3 voturi)    
   Pleaca pt ca cozile de topor (Joi, 23 iulie 2020, 11:51)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui Iocr

   au blocat prin og. 114 investitiile Daca nu era acest blocaj Exxon contunua investiille si
   dupa ce cheltuia cateva miliarde bune ,nu mai putea abandona investitia.Planul lui Dragnea si Vilcov a reusit am ramas la mana rusilor care prin Lucoil vor sa vina in locul Exxon.
 • +1 (5 voturi)    
  Cat timp Unchiul Sam... (Joi, 23 iulie 2020, 13:16)

  Olyx [utilizator]

  tace mâlc lasandu-i pe rusi sa "faca jocurile in zona", Romania devine "no men's land"...Practic, Romania este singura tara din zona ce s-a impotrivit expansiunii rusesti (in sfera acesteia de influenta) cu consecinte economice evidente...Inca mai tragem MULT "ponoasele" fostei guvernari PSD-iste care deturnase Romania din drumul ei proeuropean si proatlantic, TOTUL in favoarea rusilor. Daca cineva isi inchipuie ca Rusia a stat cu mainile in san fara sa isi fi "plantat" oameni in Parlamentul Romaniei si fostul Guvern, cred ca se inseala amarnic...La fel cum fac si americanii si europenii...Numai ca e la latitudinea ROMANILOR sa ALEAGA, nu a guvernantilor sa impuna (ei) orientarea tarii, spre Est sau spre Vest...!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by