Până acum doar BRUA a luat ceva avânt, dar autoritățile nu par prea încântate, avansând mesajul că nu va avea ce să transporte și că din cauza ei se vor scumpi gazele. "Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA. În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică", a spus, marți, la o conferință, Maria Mânicuţă, director la ANRE, potrivit Agerpres. Proiectul paralel din Bulgaria la care a făcut referire Mânicuță este TurkStream, al rușilor de la Gazprom, cel care trece prin Marea Neagră și care va înconjura România prin Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Directorul ANRE mai bagă puțin bățul prin gard și spune că Transgaz va trebui cumva să-și recupereze investiția cu BRUA, de peste 480 milioane de euro, iar în condițiile în care nu va avea ce gaz să transporte ca să câștige bani din el, va crește tarifele pentru celelalte servicii ale sale. Și așa se va scumpi factura tuturor consumatorilor.
Guvern inert
Gazele din Marea Neagră vor mai ajunge vreodată să fie valorificate? Clasa politică a depus eforturi uriașe ca acest proiect să nu iasă. În 2018 și 2019, puterea controlată de Dragnea a dus o luptă evidentă împotriva investițiilor din Marea Neagră. Astfel, în octombrie 2018, Parlamentul aproba Legea Offshore, o lege controversată, coaptă prin birourile lui Liviu Dragnea și prin comisia pentru industrii, veșnic condusă de Iulian Iancu, faimos pentru apropierea sa de interesele rusești.
Vocile puterii de la acel moment spuneau că este în interesul României să taxăm cât mai mult companiile care ar urma să investească în Marea Neagră. Atât de bine au fost reprezentate interesele României, încât investitorii sunt pe punctul de a spune "pas" și de a se reorienta către zone mai prietenoase. Cum era de așteptat, legea nu a fost bine primită de investitorii din domeniul gazelor, motiv pentru care americanii de la ExxonMobil ar intenționa să renunțe la licența petrolieră din Marea Neagră. Dar cine o mai cumpără în aceste condiții?
Virgil Popescu a mai spus un lucru care pare să întărească ideea că actualul Guvern nu este prea interesat să rezolve problema investițiilor din Marea Neagră. A spus că din punctul său de vedere, actuala Lege Offshore este ok, mai ales că și el a contribuit la elaborarea sa, dar că dacă se dorește, ar trebui modificată pentru a debloca investițiile. Dar nu de Guvern, ci de Parlament. "Am participat la facerea Legii offshore în Parlament. Am fost şi sunt deputat. După părerea mea, acea Lege offshore era ok, acceptată de companii. A venit Ordonanţa 114 care a pus în cap practic orice liberalizare, orice tendinţă de investiţii în România. Ne-am angajat că deblocăm investiţiile în Marea Neagră şi pentru asta am spus că este nevoie de două lucruri. O dată, abrogarea Ordonanţei 114. A făcut Guvernul acest lucru imediat ce a venit la guvernare. Şi al doilea lucru: modificarea Legii offshore, dacă se doreşte acest lucru, dar acest lucru nu se poate face de către Guvern, ci doar în Parlament", a afirmat Virgil Popescu, actual ministru al economiei.
Într-adevăr, în octombrie 2018, PNL, prin Virgil Popescu, vicepreședinte în acea perioadă chiar în acea comisie pentru industrii, condusă veșnic de Iulian Iancu, s-a înțeles pe unele amendamente ale Legii Offshore, cu PSD.
Pentru a înțelege mai bine acest subiect, citește și Cum a ajuns BRUA în umbra intereselor rusești
#showComment#showComment#showComment
Cu siguranta ca sunt interese ca sa se puna mana pe aceste gaze. Ca doar acest guvern PNL nu a ajuns acolo prin actiunile lor, ci a fost pus; dar a fost pus cu un scop, iar acum se intazie lucrurile.
Daca nu era aceasta criza, gazele erau deja plecate, iara tara acsta ramanea fara nimic.
#showComment
#showComment
Nu e cazul.
Se insinuează ca Iulian nimeni-cu-acte, ar fi acționat spre interesul Rusiei.
Nu e nevoie. Rusia știe. Nu se baga. Românii își dau singuri cu tesla'n c***e.
Trebuie doar lăsați în pace.
La fel de îmbătați de putere și la fel crezându-se pereni ca și Adrian Năstase când a făcut mandatul de președinte de 5 ani (și a ieșit Băsescu),
la fel și PSD credea că jupuind firmele de prospecțiuni și exploatare va obține mai mulți bani la buget, dar nu pt români, ci ca să fure ei mai mult.
Motivul este imediat și trivial, nu mai căutați rezonanțe de spionaj intercontinental.
Sunt niște imbecili hoți și ticăloși, nu 007.
De altfel, ce să mai spunem de țeapa imensă trasă nu doar de PSD, dar continuată de TOATE guvernele României, investitorilor în parcurile eoliene.
Remember?
Și ăia tot agenți ruși??
România are potențialul de a fi cel mai puternic jucător pe piața energetică. Ceaușescu, un criminal ticălos, a lăsat România în '90 într-o poziție excelentă. Beneficiem și astăzi de asta.
Dar decenii, nu de "împliniri mărețe" ci de neputință, lipsă de caracter, lipsă de viziune, ratări majore, ticăloșie,
ne-au adus într-o poziție umilă.
E vina clasei politice, e vina tuturor celor care au fost la putere.
E vina noastră că i-am votat.
#showComment
In Romania starea generala este pe stilul "muie-ti-s posmagii".
Poate nu chiar acum, dar dupa ce isi ia premiul Nobel..
Dar lasa, ca nici noi, ca popor, nu ne lasam.
Ba aud ca austriecii ne fura gazele, ba vad ca ne chinuim sa facem o conducta goala spre ei.
#showComment#showComment