Sari direct la conținut

Interzicerea centralelor de apartament va afecta puternic România / Asociația Energia Inteligentă: Autoritățile trebuie să ceară o derogare până în 2050

HotNews.ro
Centrala gaze apartament, Foto: Hotnews
Centrala gaze apartament, Foto: Hotnews

Românii vor fi puternic loviți de noile reguli europene privind eliminarea centralelor termice pe gaze, petrol și păcură până în 2040, în toate statele membre, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Parlamentul European a votat marți un pachet legislativ privind reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, iar printre prevederi se află interzicerea centralelor de apartament din 2040. Pachetul legislativ afectează România mai ales în condițiile în care se află în plină dezvoltare a rețelelor de distribuție, prin programul Anghel Saligni.

Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților să se folosească de toate mijloacele pentru a obține o derogare în ceea ce privește amânarea interzicerii centralelor termice în România cel puțin până în anul 2050.

Autoritățile de la Bruxelles vor să reducem consumul de gaze, noi în creștem

Politica de încălzire viitoare a imobilelor din România are la bază Programul Anghel Saligni – dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze și Programul de Exploatare a Gazelor din Marea Neagră. Aceste programe urmează să atingă maximul lor în preajma anilor 2030 – 2035, adică atunci când România a ales să voteze în Parlamentul European, interzicerea utilizării gazelor, remarcă Asociația Energia Inteligentă.

Aceasta susține că celelalte țări europene au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat pe măsură ce timpul va trece și resursele de gaze vor fi tot mai puține. Însă nu este și cazul României care tocmai investește câteva miliarde de euro în exploatarea gazelor din Marea Neagră și încă niște sute de milioane în dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție gaze.

Autoritățile de la Bruxelles fac presiuni din toate direcțiile pentru reducerea consumului de gaze. Consiliul miniștrilor energiei din statele UE a ajuns pe 4 martie la un acord politic cu privire la o recomandare de a continua reducerea voluntară a cererii de gaze.

Mai exact, statele membre sunt încurajate să-și reducă în continuare consumul de gaze până la 31 martie 2025, cu cel puțin 15% față de consumul mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2022. Europa se află deja pe un trend de scădere, măsură luată după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Din august 2022, când ne aflam în plină criză energetică, și până în decembrie 2023, UE și-a redus consumul de gaze cu 19%.

Aceste idei au ajuns și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care spune că noile proiecte de explorare a gazelor contravin obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice. OCDE sugerează României să ia în considerare schimbările climatice în deciziile de acordare a noi licențe pentru explorarea gazelor și țițeiului. Unele țări – precum Danemarca, Franța și Irlanda – au anunțat interzicerea noilor explorări de petrol și gaze.

Asociația Energia Inteligentă: România trebuie să obțină o derogare

România trebuia să fie categoric împotriva prevederilor Directivei europene privind interzicerea gazelor și trebuia să solicite o derogare, având în vedere specificul țării noastre, cel puțin până în anul 2050 și revenirea la conceptul net-zero CO2, spune Asociația Energia Inteligentă.

Asociația a propus încă din anul 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care trebuia să includă – Local Energy Using (LES) – folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale și Unique Energy Grid (UEG) – dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori.

O astfel de decizie ar presupune mult curaj și va fi dureroasă pentru mulți consumatori din marile orașe, necesitând folosirea sistemelor actuale fără alte investiții în acestea, până la momentul finalizării implementării construcției conceptului de UEG, care se va întinde pe o perioadă estimată la 15 – 25 de ani, consideră Asociația.

Identificarea surselor de energie locale (LES) care pot fi folosite pentru fiecare zonă din țară ar permite să folosim la maxim avantajele acestor surse, să reducem costurile cu transportul energiei, să descongestionăm anumite zone, să ne folosim de tehnologia și formele de energie noi în zone în care nu avem alternative fezabile.

Astfel, fiecare localitate ar trebui să-și stabilească LES care să fie susținute prin Politicile Publice Naționale.

În viziunea Asociației Energia Inteligentă, sursele de energie locale ar trebui să fie folosite în felul următor:

  • în zona centrală, dar și în zonele în care există resurse de gaze naturale, acestea ar trebui să continue să utilizeze gaze naturale în sistem individual, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 în 2050;
  • în zona de vest și nord vest a României, acolo unde există resurse geotermale este importantă sprijinirea prin Politici Publice Naționale și Locale exploatării și dezvoltării ale resurselor geotermale;
  • în zona de deal și munte, Politicile Publice Naționale și Locale trebuie să sprijine exploatarea și dezvoltarea tehnologiei pentru folosirea biomasei, biogazului, deșeurilor;
  • în zona de est a României, dezvoltarea resurselor de încălzire trebuie să ia în considerare sprijin în folosirea pompelor de căldură si deșeurilor, lucrări cu costuri mari de investiție, dar care prezintă costuri reduse de operare, fiind astfel un mijloc de a rezolva și problemele sociale cu care această zonă se confruntă;
  • în zona de sud est și sud a României, dezvoltarea rețelelor noi de distribuție pe hidrogen, sau amestec hidrogen – gaze naturale, hidrogen care se poate produce din excedentul de energie regenerabilă produsă în imediata apropiere a acestor zone (Dobrogea), de unde pot să fie transportate prin conducte și folosit în amestec cu gazele naturale, după adaptarea rețelelor existente, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 în 2050;
  • în zonele aglomerate (ex București – Ploiești) – module mici nucleare – SMR care au posibilitatea de a produce energie termică și energie electrică.

Câte centrale termice pe gaz sunt în România

Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România deține circa 8,5 milioane locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu).

Din totalul locuințelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Aproximativ 3,5 mil. locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii.

ARHIVĂ COMENTARII
Hipoclid fiu al lu Tisandru • 2024-03-15 10:55:36
gata cu poluarea pe gratis!!
42 12
ABBV • 2024-03-15 12:36:46
Cateva intrebari: Incalzire pe curent electric produs de centrale pe gaz(Oare la conversie din gaz in electric nu se pierde nimic este eficienta 100%)? Agricultura cu tractor electric ? Transporturi de marfa cu tir electric ? Si multe multe altele ....Facem investitii exact cand datoriile suverane sunt in punctul critic ? Ce facem ne intoarcem la agricultura cu sapa? Tovarasi de la Bruxelles viseaza....
10 24
xolv • 2024-03-15 11:00:24
Bine ati venit in sclavia climatica, tovarasi!!
26 40
MaresiTare • 2024-03-15 11:08:53
Romania avea (si probabil inca mai are) cel mai mic consum de energie (electrica, gaze naturale) pe cap de locuitor. Sa-si reduca celelalte tari din UE consumul la nivelul tarii noastre si apoi sa vorbim de reducere si la noi.
2 12
Motanul Incaltat • 2024-03-15 11:15:38
Deci interzise, dar nimeni nu are nici un fel de solutie fezabila despre cum si cu ce ar putea fi inlocuite. Fantezii are toata lumea. Niste ipocriti si atat. As vrea sa ii vad pe "expertii" astia ca vin cu solutii concrete: inlocuiti centralele termice cu X, iar asta e sursa de finantare si studiul de fezabilitate. Dar nu, ei doar viseaza la cai verzi pe pereti. Apropo, cu ce ajuta reducerea emisiilor de carbon daca o face doar o parte din UE. Restul lumii nu are nici macar intentia sa faca asa ceva.
11 38
eugena • 2024-03-15 12:43:11
Gazul metan metan ajuns in atmosfera e mult mai nociv decat noxele rezultate prin arderea lui. Sunt probleme foarte mari cu gazul metan care urmeaza a fi eliberat in atmosfera in urma topirii permafrostului. Decizia mentionata in articol e pur politica si urmareste doar cheltuirea usor sume obscene, nu are treaba cu incalzirea globala, fix la fel a fost si tranzitia la diesel din anii 90.
5 8
falcoind • 2024-03-15 20:32:55
F corect dacă se eliberează 20% din metanul din permafrost , tot restul o sa fie nesemnificativ , dar ceva de sub 1 % din încălzire va fi pe seama oamenilor.
2 5
Andyy1 • 2024-03-15 13:22:21
https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_the_European_Union Iti i-a mai putin de 5 minute sa citesti. Pe scurt in mai putin 10 ani EUROPA ajunge la neutralitate energetica de peste 50%. Pana cand centralele tale pretioase vor fi interzise in romania, 10-15 ani mai tarziu decat in restu europei, Centralele elecrice for fi mult mai eficiente iar energia electrica mult mai ieftina!
7 5
[deleted] • 2024-03-15 14:03:17
Acest comentariu a fost șters.
4 6
AliKimiku • 2024-03-15 11:16:14
UE trebuie sa puna capat la doua aberatii majore! Cea privind emigratia ilegala si cea privind lupta impotriva energiei clasice si implicit distrugerea economiei! Altfel sa nu se mire de rezultatele la vot!
2 10
AntonH • 2024-03-15 11:49:06
Poate sunt eu mai prost, dar nu prea înțeleg termenii. Eu care sunt pentru orice măsuri ecologice. Dar ceva nu se adună. Adică să reducem consumul de gaze - OK. Interzicem centralele de apartament și trecem la încălzire centrală. Aici îmi dă cu minus. Centrala de apartament are un randament mai bun decât centrala termică „centrală” (care funcționează tot pe gaz, sau pe cărbune). Nu ieșim îm pierdere? Unde mai pui că voi plăti salarii pentru 20 de directori, 40 de secretare și alți numiți politic. Nu ar trebui întâi să venim cu niște soluții eficiente și toată tevatura se va autoregla?
8 34
Motanul Incaltat • 2024-03-15 12:03:14
Nu au solutii deloc, ci doar fantezii si "sponsori" care doresc sa isi vand anumite produse in UE. Cine are timp de pierdut, poate asculta discutiile din PE si vedea ca niciodata nu vin cu cifre si surse care sa poata fi verificate independent. Mai mult, la putinele interviuri, sunt admisi doar anumiti jurnalisti care nu pun niciodata intrebari incomode. PE e foarte putred, din pacate.
3 9
Andrei57 • 2024-03-15 13:47:25
Poate dacă ne uităm un pic mai atent vedem că nu, nu ieșim în minus. Mai ales că soluții alternative există iar centralele astea individuale poluează fix în nasul oamenilor, spre deosebire de cele care sunt folosite pentru încălzirea centralizată
7 5
f.c. • 2024-03-15 19:28:52
Arata-mi calculul care zice "dacă ne uităm un pic mai atent vedem că nu, nu ieșim în minus".
1 5
m1n1m1 • 2024-03-15 19:57:49
Gazul ars la incalzire centralizata nu se duce tot in nasul cuiva?
1 6
costelush_ • 2024-03-15 11:51:05
"Autoritatile" de la bruxelles sa se duca naibii in india si china si sa se arunce in ganje si yangtze. Acolo sunt cei mai mari poluatori de pe intreaga planeta.
10 28
mmmircea • 2024-03-15 11:58:26
stati linistiti, Burduja va cere devansarea pentru 2035, numai asa vor scadea facturile romanilor.
12 9
George21 • 2024-03-15 12:00:39
Niste porcarii....Retelele de gaze se dezvolta constant,oamenii achizitioneaza constant centrale...Doar nu credeti ca vom ramane atat de fraieri incar sa cedam mizeriilor lor ....Niste imbecili
11 22
[deleted] • 2024-03-15 14:01:20
Acest comentariu a fost șters.
9 7
Mos Teaca Badaranul • 2024-03-15 12:03:57
O masura buna. Poluarea pe gratis are un cost si nu doar unul medical enorm in viata si sanatatea oamenilor. Treceti la centrale electrice, prosumatorii abia asteapta sa vanda energia lor verde. Oare de ce Clujul a intezis constructia de cladiri cu centrale termice, sa fie Boc, primarul lor, un neavenit acum in prag de campanie electorala?
12 5
andimi • 2024-03-15 12:07:48
vreau sa il vad pe politicianul roman care sa zica negru pe alb ca interzice centralele de apartament! Va pierde categoric multe voturi si si-o va lua serios! Sa fim seriosi, nu aici e rezolvarea! Daca noi inchidem, China, Brazilia, Rusia, marii poluatori, ce fac? Cu ce ajuta ca noi interzicem?
9 25
JohnnyBrav0 • 2024-03-15 14:00:04
Eu vreau sa votez partidul care propune un plan realist, esalonat pe 15 ani, cu legi si subventii care ajuta la crearea unei industrii de solutii alternative. Si as mai vrea, desi e imposibil, sa-i trimitem in China sau Rusia pe toti doreii care vin cu scuza tampita ca si aia polueaza. Adica tu esti atat de prost incat vrei sa fii ca ei?...
8 5
ACP • 2024-03-15 12:10:06
In parlamentul european se voteaza intr-o veselie tot felul de ineptii rupte de realitate sub pretextul schimbarilor climatice cu acelasi aplomb cu care la noi se voteaza pomeni electorale in preajma alegerilor fara a se tine cont daca exista vreo sursa de finantare. In acelasi timp nu se ocupa de probleme stringente cum ar fi situatia economica pe care astfel de masuri o agraveaza. Dupa care se mira de rezultatele alegerilor si faptul ca oameni nu foarte placuti ajung sa fie votati.
9 25
Andyy1 • 2024-03-15 12:57:37
Interesant, zici ca armata de troli a rusiei a fost activata la o strigare. Eolienele ofera acum energie pentru 30% din gospodariile(locuinte, cine stie ce mai cititi), europei. Acum 20 de ani nici nu existau eoliene si parcuri fotovoltaice. Daca te uiti la ce planuri au tarile europene dezvoltate si cate proiecte sunt acum in desfasurare nu te mai plangi ca in 20 de ani nu mai e necesar sa folosesti gazul. Iar armata de troli ne spune ca pacura carbunele si gazul sunt viitorul. Olanda/Suedia/ Danemarca au decis ca din 2027 sa nu se mai comercializeze centrale pe gaz, or fi prosti. Trebuie sa se i-a si ei dupa mintile luninate ale europei, vezi testul PISA.
9 5
martel55 • 2024-03-15 13:02:05
Oare sa lasi oamenii in frig pt nistevutopii nu se cheama extremism?oare europarlamentarii aia psdnl care au votat porcaria asta le si spun prostilor carora le vor cere botul in iunie ce fac ei la Bruxelles de fapt?de usr nu mai zic, aia sunt oricum extremisti da macar isi asuma, ce spun sia fac:sa ne lase fara proprietati, sa disttuga ideea de familie, sa ajugem sa inghetam pt o presupusa salvare a planetei nu se stie de cine/ce....sunt curios cati din cei care vor pune stampila pe psdnl vor si realuza ca vor vota sa ramana in frig kn case
10 16
[deleted] • 2024-03-15 14:02:02
Acest comentariu a fost șters.
8 9
NOTORIOUS • 2024-03-15 13:22:38
Nu e problema. Dacă primim derogare pana în 2040-2050, nici nu o sa mai avem nevoie de ele datorită încălzirii globale
5 8
[deleted] • 2024-03-15 14:15:22
Acest comentariu a fost șters.
3 6
kp • 2024-03-15 13:30:30
O decizie buna pe care o asteptam de ceva timp. Poluatorii oricine sunt ei trebuie sa plateasca, mai ales pentru bolile si santatea alterata pentru todeauna. Solutia exista in centralele electrice care folosesc energie electrica, de exemplu cea verde a fotovoltaicelor, prosumatorii asteapta sa vanda electricitate si ieftina. Oare de ce o parte din tarile UE aplica deja aceasta interdictie? https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26111764-opt-tari-europene-inceput-deja-procesul-interzicere-utilizarii-centralelor-gaz.htm
18 6
Popeye_the_Sailor • 2024-03-15 19:43:05
Ce prosumatori visezi? Ăștia produc doar când e cald. Poate dacă vorbim de aerul condiționat e posibil. Cu încălzirea globală probabil vom folosi mai mult aparatele de aer condiționat decât centralele termice.
0 5
log-out • 2024-03-15 20:54:25
ia pune ti tu cetrala electrica si o sa vezi cit platesti factura la curent. dar na, e plina tara de fraieri..
1 5
__Constantin__ • 2024-03-17 06:22:06
Comisia daca tine la acest maruntis o sa acorde si banii pentru conversie gaz > electric etc :)
0 0
Andrei57 • 2024-03-15 13:49:04
Asta nu înseamnă altceva decât că strategia noastră energetică, care nici nu există, e făcute de comentatorii de la articole. Nu ne împiedică nimeni să investim în soluții alternative în loc să investim în rețele de gaze
8 6
RupOase • 2024-03-15 14:46:49
Ideal blocurilor, construite din 2010 pana in prezent, ar trebui sa le fie instalată o mega-pompă de căldură si bransate toate apartamentele la ea. Aici sunt doua probleme: 1. Nu exista infrastructura, iar punerea la punct a infrastructurii pica tot pe umerii proprietarilor 2. Daca intervine vreo defectiune la pompa de caldura, pana se va remedia, ramane tot blocul fara caldura si apa calda. Insa aceasta decizie nu este surprinzatoare. Europa de Vest nu gandeste in felul acesta, fiindca majoritatea populatiei care locuieste la bloc e deja bransata la un sistem central de incalzire, iar restul, de la case, folosesc deja, in majoritatea cazurilor, pompe de caldura. Cred ca aici e problema
4 7
gugurila • 2024-03-15 13:56:48
Solutiile de incalzire alternativa sunt fie mult mai scumpe, fie afectate de hotie si incompetenta si extrem de mult mai scumpe. O sa fie un fiasco cum sunt si masinile electrice. In plus, in Romania orice solutie de incalzire colectiva ti-o inchide seful de scara ca lui ii e bine cu doua pulovere.
6 10
Andyy1 • 2024-03-15 14:14:21
Masinile electrice un fiasco? pt cine? zici tu ca 2040 e azi? acum 15 ani nu stiai ce e aia masina electrica
7 4
ACP • 2024-03-15 15:03:15
Da, e plin de sefi scara autointitulati care nu scapa nicio ocazie sa reduca incalzirea pentru ca lor le este cald dar de cei de la etajele superioare nu le pasa.
1 2
The_Visitor • 2024-03-15 15:10:44
România trebuie să renunțe la a îndeplini docilă și prostește orice ucaz vine de la Bruxelles indiferent de costuri sau consecințe! Așa au închis și termocentralele, fără să pună ceva în loc, așa au "liberalizat" prețul gazelor la cererea UE de ne-a ieșit pe nas, așa a spart și RENEL-ul în bucăți tot la ordinele euroborfașilor! UE vrea doar sărăcie verde în timp ce tot restul planetei se dezvoltă!
6 10
catelu • 2024-03-15 15:52:45
Deja sunt multi care se incalzesc cu lemne in orase, din cauza pretului mare la gaz. Stai sa vezi cum o sa fie cand vor trebui sa cumpere energie electrica in loc, de cel putin 2 ori mai scumpa decat gazul! Probabil se vor incalzi si cu anvelope uzate...
3 9
paccam • 2024-03-15 15:52:49
parca nu au fost asa prosti aia cu Brexitul...
4 10
Gargara3 • 2024-03-15 16:38:06
Iar bolnavii de plamani si cai respiratorii din Romania unde poluare este ucigasa, iar spitalele unde nu lipsesc sunt populate de nozocomiale, trebuie sa ceara o derogare de la Dumnezeu, sa moara mai devreme in 2025.....ca sa permita importatorilor si vanzatorilor de centrale de partament alimentate cu combustibil fosili sa faca profit.
12 4
ACP • 2024-03-15 17:52:56
Centralele pe gaz metan nu produc decat vapori de apa si CO2 care nu afecteaza plamanii deloc spre deosebire de arderile ilegale ignorate de autoritati.
3 7
cpo55x • 2024-03-15 19:42:50
sunt mai multe componente in emisii. mai cauta. dar e adevarat ca nu se compara cu arderile ignorate.
2 0
Flav_ • 2024-03-16 03:23:34
Ăștia de pe Cocioc mai bine s-ar gândi de două ori înainte sa adopte bălăriile unor sectati de la Bruxelles.
0 3
Nica Valeriu • 2024-03-17 11:28:28
O familie care locuiește într-o casă
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro