Noi proiecte de explorare a gazelor contravin obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un studiu privind economia României, lansat marți. Prin acest studiu, OCDE sugerează României să ia în considerare schimbările climatice în deciziile de acordare a noi licențe pentru explorarea gazelor și țițeiului. Mai mult, OCDE dă exemplul altor țări europene care au anunțat interzicerea noilor explorări.

Conducte de gaze naturaleFoto: Renpengfei | Dreamstime.com

OCDE: Producția de gaze a României va fi cu mult peste nevoile interne

OCDE susține că în urma exploatării zăcămintelor din Marea Neagră, "producția de gaze a României va fi cu mult peste nevoile interne". "România se va poziționa, așadar, ca alternativă la Rusia pentru aprovizionarea cu gaze în regiune", mai arată studiul OCDE.

Potrivit acestuia, cererea globală de gaze, petrol și cărbune, ar trebui să înceapă să scadă înainte de 2030 pentru atingerea țintelor climatice. Scăderea cererii de combustibili fosili ar putea crește riscurile comerciale pentru noi proiecte.

În condițiile în care România nu a mai scos la licitație noi concesiuni de gaze de peste un deceniu, guvernul ar trebui să ia în considerare factorii de mediu în deciziile de acordare a noi licențe, consideră OCDE.

"Unele țări – precum Danemarca, Franța și Irlanda – au anunțat interzicerea noilor explorări de petrol și gaze", se precizează în studiu.

Trebuie dublată capacitatea de resurse regenerabile

Capacitatea de surse regenerabile trebuie să fie mai mult decât dublată până în 2030 pentru ca România să atingă țintele climatice, se arată în studiu.

Potrivit acestuia, există mult interes din partea sectorului privat pentru energia regenerabilă din România, dar există diverse bariere care încetinesc investițiile.

Pentru a se asigura că proiectele sunt finalizate, România trebuie să elimine aceste bariere, prin modernizarea rețelei de distribuție și îmbunătățirea procedurilor de autorizare, care sunt prea lungi și complexe, mai consideră OCDE.