​Consiliul miniștrilor energiei din statele UE au ajuns luni la un acord politic cu privire la o recomandare de a continua reducerea voluntară a cererii de gaze. Mai exact, statele membre sunt încurajate să-și reducă în continuare consumul de gaze până la 31 martie 2025, cu cel puțin 15 % față de consumul mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2022. Europa se află deja pe un trend de scădere, măsură luată după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Din august 2022, când ne aflam în plină criză energetică, și până în decembrie 2023, UE și-a redus consumul de gaze cu 19%.

Consiliul: Este încă necesară reducerea continuă a cererii

Deși securitatea aprovizionării în UE s-a îmbunătățit, este încă necesară reducerea continuă a cererii pentru a asigura stocarea suficientă a gazelor pentru iarna viitoare, arată Consiliul UE într-un comunicat.

Reducerea consumului de gaze a fost o măsură de urgență luată în 2022, ca răspuns la criza energetică provocată de războiul declanșat de Rusia. În martie 2023, măsura a fost prelungită până la sfârșitul lunii martie 2024, pentru a asigura continuitatea securității aprovizionării și pentru a limita volatilitatea prețurilor.

Cu toate acestea, în ciuda îmbunătățirii generale a situației aprovizionării, conform ultimelor rapoarte ale Comisiei, situația de pe piețele globale de gaze rămâne incertă.

În condițiile în care regulamentul de reducere a cererii este pe cale să expire, statele membre vor să rămână pregătite pentru orice posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaze. Pentru a realiza acest lucru, depozitele UE trebuie să rămână la un nivel suficient de ridicat pe tot parcursul iernii, consideră Consiliul.

Acordul politic va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu, cel mai târziu în martie 2024.

România își crește consumul de gaze

În ciuda acordului politic ale statelor membre, România intenționează să-și crească necesarul de gaze. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, spune că acordul este o recomandare, nu o obligație.

"Am susținut în fața consiliului de miniștri că România nu anticipează reducerea consumului de gaze, mizând pe acoperirea lui din surse proprii de producție, cu atât mai mult din 2027, după intrarea în producție a Neptun Deep, ceea ce va face din țara noastră primul producător de gaz din UE", a declarat Burduja, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Burduja susține că i-a informat pe ceilalți miniștri ai UE că România își va crește consumul de gaze. "Mai mult, am subliniat că, din contră, anticipăm creșterea consumului de gaze în România, atât prin restartarea industriei îngrășămintelor chimice, cât și prin extinderea rețelelelor de distribuție a gazelor către populație prin programul Anghel Saligny”, a mai spus Burduja.