Românii pot subscrie începând de marți (astăzi) pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Rata dobânzii este de 3,5% - 1 an, 3,75% - 2 ani, 4,00% - 3 ani, fără plafon individual de subscriere.

Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFPFoto: MFP

Perioada de subscriere se va încheia pe data de 14 decembrie 2020.

Câștigul din dobânzi este, ca de obicei, neimpozabil.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

· de la unitățile Trezoreriei Statului în perioada 17 noiembrie - 11 decembrie 2020;

· de la unitățile C.N. Poșta Română în perioada 17 noiembrie - 10 decembrie 2020 în mediul urban și în perioada 17 noiembrie - 12 decembrie 2020 în mediul rural.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Titlurile de stat sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

La Fidelis se poate subscrie până pe 27 noiembrie

În același timp se defășoară și programul Fidelis, unde subscrierile sunt în toi. Românii pot susbcrie până pe 27 noiembrie în cadrul acestor emisiuni. Marele avantaj, comparativ cu Tezaur, este că vor fi ulterior listate pe Bursa de Valori București (BVB). Practic, reprezintă o opțiune bună pentru cei care doresc să le vândă repede, din diverse motive. De precizat că mulți au vândut pe piață după listarea din vară pentru a obține un câștig rapid, iar acum o pot face din nou.

Avem trei emisiuni de titluri de stat pe 1 și 3 ani în lei și de 5 ani în euro cu dobânzi de 3,5 – 4% la lei și 1,85% la euro.

Pentru emisiunile în lei suma minimă pentru a subscrie este de 5.000 lei, iar pentru cea în moneda europeană: 1.000 euro.

Fidelis merge foarte bine, în prima săptămână fiind subcrieri de 488 milioane lei.