O poveste despre titlurile de stat Fidelis pentru populație care dă de gândit: bani gratis în câteva zile pentru bogați

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 6 noiembrie 2020, 15:06 Economie | Finanţe & Bănci


Bani rapizi cu Titluri de stat Fidelis
Foto: Pixabay
Emisiunea de titluri de stat precedentă (Fidelis) a fost un succes pentru Ministerul Finanțelor. Aproape sigur va fi și asta. Este totuși un „fenomen”, dacă-l putem numi așa, ce a fost observat la precedentele emisiuni, cele din vară, care în mod sigur se va repeta. E vorba de bani gratuiți pentru persoanele care au bani mulți. Sunt așadar două categorii de investitori: cei care își plasează banii pentru a nu-i ține în bancă la dobânzi mici și cei care au mulți bani și profită de acest lucru.

Care e mecanismul (în cazul celei de-a doua categorii) și cum se face, voi explica mai jos într-o poveste.


*materialul este realizat pe baza poveștilor auzite în piață după precedenta serie de titluri. Aceleași persoane ne-au povestit atunci, sub anonimat, că va mai fi o serie de titluri de stat spre finalul anului pentru că e campanie. Au avut dreptate. Vineri – 6 noiembrie, Ministerul Finanțelor a anunțat o nouă serie de emisiuni.


Dorin, 44 de ani, a avut moștenire de la părinții săi. O sumă considerabilă pe care ulterior a investit-o într-un business din zona serviciilor. I-a mers bine toți anii ăștia. S-au adunat în conturile sale mulți bani. O parte îi ținea în euro, o alta în lei. O ducea și o duce foarte bine.

În vara anului 2020 a văzut oportunitatea de a face bani în câteva zile: Titlurile de stat Fidelis pentru populație. Faptul că nu exista o limită pe care statul să dorească o atragă, adică cât subscrii atât primești l-a făcut să zâmbească. A băgat câteva milioane de lei și o sumă considerabilă în euro.

A urmat listarea pe bursă a titlurilor. El s-a prins care sunt cumpărătorii. Bineînțeles că nu persoanele fizice. Acestea au subscris. Normal că nu vor mai lua ulterior la prețul puțin mai mare al pieței deoarece au achiziționat la prețul MFP de 100 lei/titlu.

Cine dorea să cumpere? Fondurile din România. Ele nu au avut acces la până la listare.

Ce a făcut Dorin? A început să vândă. A făcut ordine de vânzare la un preț puțin mai mare (mai multe detalii nu putem da din motive evidente), iar fondurile au cumpărat. Aproape toate tranzacțiile realizate cu titlurile Fidelis din vară au fost intre persoanele fizice care au cumpărat și diverse fonduri de investiții.

Nu oferim sumele exacte ale lui Dorin, dar putem da un exemplu. Dacă a subscris titluri de 1 milion de lei, pe emisiunea de 4 ani, și a vândut în august, la câteva zile după (avea câteva ordine făcute), la 102 lei/titlu, adică la peste 2% peste prețul de achiziție, a obținut 20.000 lei în câteva zile de la listare. Nu a vândut tot odată, ci a făcut mai multe ordine de vânzare în zile diferite.

Dar luați în considerare că mulți au băgat zeci de milioane (ZF scria in perioada aceea ca o persoană a subscris de 400 milioane lei). La 10 milioane, de exemplu, câștigul la câteva zile de la listare a fost de 200.000 lei.

Noi am am dat exemplul cu un câștig de 2% pentru a fi mai ușor de înțeles. Dar în realitate prețul ajungea la 102,6 lei pe titlu, iar pe 19 august au fost tranzacții de 8,5 milioane lei. Ulterior s-a ajuns și la 102,8 lei/titlu. În septembrie a ajuns la peste 103 lei/titlu. Adică cu 3% peste prețul de achiziție. La 10 milioane ar fi un câștig de 300.000 lei. Se fac banii ăștia dintr-un foc pentru că există cerere din partea fondurilor de investiții.

Cei care au profitat prima dată, precum Dorin, vor profita din nou acum. Ar fi stupid să nu o facă.

Personal, dacă aș fi membru al unui partid politic cu mulți bani, acum fiind campanie, aș practica ceea ce descriu mai sus pentru a plăti cheltuielile de campanie. E legal și prospectul mă încurajează, practic, să fac asta. La 100 de milioane de lei poate că pot vinde ulterior la un randament de cel puțin 2%, în mod sigur va fi mai mare, și voi obține 2 milioane lei.

Dacă exista un plafon, cei cu mulți bani nu puteau profita chiar așa de bine. Poate dacă își puneau și rudele să subscrie cu banii lor.

În concluzie, într-o lună poți câștiga mulți bani dacă ai sume considerabile. Totul legal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27155 vizualizari

 • -5 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 noiembrie 2020, 15:43)

  [anonim]

  • +8 (18 voturi)    
   daca statul le ofera sansa... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 18:44)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   de ce sa nu investeaasca ca sa scoata un ban mai mult??? dar daca scade ratingul de tara???

   chestiunea este de ce a ajuns statul sa ceara bani????

   ciuma rosie sa raspunda cu averile lor personale!
 • +17 (27 voturi)    
  Capitalism (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:43)

  Arlington [utilizator]

  Da, in capitalism oamenii care au capital, au idei si isi asuma riscuri fac profit, noi am ramas cu mentalitatea comunista ca doar muncind la strung castigi un ban.
 • +21 (23 voturi)    
  Ce populism de 2 bani (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:16)

  oxbridge [utilizator]

  Prețul obligațiunilor a crescut pentru ca a tot scăzut randamentul / dobânda echivalenta a titlurilor de stat pe perioade echivalente. Dacă ar fi crescut randamentul, prețul obligațiunilor ar fi scăzut și Dorel ar fi pierdut. De exemplu, dacă ar fi fost implementate măsurile populiste de majorare a pensiilor sau de dublare a alocațiilor.
  Arestați rasdacul.
  • +8 (8 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 8:22)

   cristian.o [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Autorul pare ca nu intelege mecanismele care influenteaza pretul obligatiunilor pe piata secundara.

   ////
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:44)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:53)

  wintershadow [utilizator]

  Celor care au profitat de ocazie. Si eu am cumparat, dar de sume mici.
 • +12 (16 voturi)    
  Nu inteleg... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:56)

  TrueBlue [utilizator]

  ... unde bate autorul acestui articol. Prezinta o afacere normala ca pe un fel de afacere necurata.
  • +5 (7 voturi)    
   stai liniștit (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 8:23)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   e unul din acei /// care nu au văzut 100 000 Ron nu sa ii fi avut. S-au subscris in total pe euro spre exemplu 168 milioane pentru Romania arata un singur lucru suntem foarte săraci. Armatoarea subscriere vine cu o dobândă de 1.85 % asta nu a spus=o autorul , deci cei care au vândut și recumpăra data viitoare o sa aibă un profit mai mic cu 0.15% . probabil tura următoare mai scade cu un 0.15 % și tot asa iar Ro ajunge sa se împrumute in Euro pe 5 ani la 1% dobândă . Mecanismele de genul acesta pot sa iți aducă o stabilitate și încredere. Cine câștigă la final ? Va spun eu, RO adică noi toți . Dar autorul /// vede doar: cineva a făcut acum complect legal (atenție 2% in 4 luni aproximativ, nu peste noapte) profitând de un capital avut, asumând un risc , un ban in plus. Mentalitatea de comunist sadea.
 • +2 (4 voturi)    
  Prostie sau reclama mascata (Vineri, 6 noiembrie 2020, 22:49)

  Koczka [utilizator]

  Am mari dubii că povestea e reală. Sa cumperi și să vinzi după câteva zile cu randament de 2% mi se pare cel puțin riscant daca nu păgubos.
  In primul rand exista COMISIOANE, atât la achiziționare de titluri la emisiunea primara ( chiar daca ar fi făcută prin Trezoreriile statului ), dar și la vânzarea acestora.
  In al doilea rând, Romania nu este o piata 'reliable' de bonduri ( obligațiuni ) fie ele și de stat. Moneda de emisiune fluctuează atipic și nefiresc câteodată și ce e mai important piata nu e lichida, adică viteza de circulație a banilor e relativ lenta fata de piețele consacrate.
  Persoanele fizice care dețin rezerve relativ semnificative de moneda au oportunități ceva mai profitabile in piata bursiera ( investire directă ) sau indirect prin fondurile deschise de investiții, societăți administrate de persoane calificate și experentate in ceea ce privește gestionarea riscurilor. Sa îi lăsăm pe profesioniști sa ne administreze disponibilitățile iar noi sa ne facem meseria sau sa ne mâncăm pensia liniștiți.
  • -1 (1 vot)    
   nu a fost chiar asa (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 8:29)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   1 subscriere a fost in august purtător de dobândă de la 12 August , următoarea e purtătoare de dobândă de la 4 decembrie , Practic titlurile la 5 ani au fost cumpărate de fonduri la final cu prețul lor plus primul cupon . doar ca noua emisie e la o dobândă de 1.85 % in loc de 2% , eu iți pove pe Euro poți calcula randamentul celui care a investit e undeva la 3-3,5% momentan, dacă in 3-4 luni reușește sa le dea iar poate face un 4-5% in cazul in care mai e o emisie. .
  • +2 (2 voturi)    
   Greșit (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 10:28)

   oxbridge [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Comisionul la subscriere a fost zero pentru Fidelis la vânzare, comisionul este pana in 0,2%. Orice persoana fizica romană poate cumpara acum pe bursa titluri din emisiunea din vara, după ce-și deschide un cont de tranzacționare (gratis și online), dar acum ar fi un comision la cumpărare (tot pana in 0,2%, spre deosebire de subscrierea inițială când a fost zero).
   După ce s-a anunțat noua emisiune Fidelis, prețurile titlurilor din emisiunea din vara a scăzut ieri, pentru alinierea randamentelor anuale. Asa ca Dorel a pierdut ieri. De altfel, chiar Ministerul de Finanțe menționează riscul de dobânda in prospectul noii emisiuni.
 • +5 (7 voturi)    
  articol tendentios (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 7:45)

  phsal [utilizator]

  "E vorba de bani gratuiți pentru persoanele care au bani mulți" - pacat ca autorul nu intelege dualitatea risc - beneficiu.

  Tinand cont de realitatea curenta din Romania, randamentul titlurilor de stat putea (poate) foarte bine sa creasca si implicit pretul lor sa scada.
  Prin urmare, ca si "Dorel", si eu mi-am asumat un risc apreciabil cand am cumparat in programul Fidelis pentru a castiga nu doar din detinerea, cat si din tranzactionarea titlurilor de stat.
  - - -
  Mesajul eronat si tendentios al autorului care cauta sa-i infiereze pe cei ce aparent castiga bani gratuiti investind in Fidelis isi are locul in Scanteia sau vreo fituica a agitatorilor comunisti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by