Reacție a administratorilor de fonduri: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni / Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:53 Economie | Asigurari


Pensii
Foto: Facebook/ APAPR
"Prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni. Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor - mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume - fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei.

 • "Efectele distrugerii programate a Pilonului II de către Guvern vor fi devastatoare pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru piața de capital, pentru sectorul financiar și pentru economia României.
 • Acționarii celor 7 administratori de fonduri de pensii de Pilon II sunt obligați de OUG să aducă majorări de capital de cca. 3,7 miliarde de EUR (800 de milioane de euro), adică de 10 ori mai mult decât capitalul social existent în industrie și care a asigurat funcționarea impecabilă a sistemului timp de 11 ani. Împreună cu celelalte măsuri prevăzute de OUG - reducerea comisioanelor și opționalizarea Pilonului II - această masură nu va putea fi susținută de sistem, e fizic, logic, economic imposibil.
 • Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG și adoptarea unor măsuri realiste, rezonabile, proporționale și bazate pe logica economică pentru fondurile de pensii private.", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR (asociția care reprezintă cei 7 administratori ai fondurilor de pensii).

Câți români sunt vizați imediat de posibilitatea de a alege ca viitoarele contribuții să nu se mai ducă la Pilonul II administrat privat, ci la Pilonul I de stat?


Click pentru a deschide


O privire în trecut, pe datele oficiale ale ASF, arată că peste 6,04 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii la sfârșitul lunii decembrie 2013, la 5 ani de la lansarea acestuia din luna mai 2008. Între timp, numărul participanților la Pilonul II de pensii a crescut la 7,19 milioane de participanți în luna octombrie 2018.


Care este miza pentru Guvern? Contribuții anuale de miliarde de lei ale celor care renunță la pilonul II se vor duce către sistemul public de pensiiClick pentru a deschide


HotNews.ro a semnalat într-o analiză anterioară că principala miza pentru Guvernul PSD-ALDE prin modificările aduse la Pilonul II este mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.

Anul trecut, conform datelor oficiale, s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 7,14 miliarde de lei (1,53 miliarde de euro), cu o medie de 595,22 milioane lei/lună.

Sistemul de pensii private din România (atât pilonul II obligatoriu cât și pilonul III facultativ) va ajunge la active de 10,9 miliarde de euro la finalul acestui an, iar în 2019 se estimează că noile contribuții care vor intra în sistem vor însemna alte 1,8 miliarde de euro, conform estimărilor APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).


Ce declarații a făcut Darius Vâlcov cu privire la schimările pe care le aduce la Pilonul II de pensii Ordonanța de Urgență aprobată vineri seara de Guvern:

Darius Valcov
Foto: Agerpres
"În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, aşa cum unele televiziuni titrau astăzi, contribuţia a rămas în continuare 3,75% şi ne amintim cu toţii cum, anul trecut, când s-a redus această contribuţie, toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Bineînţeles, Guvernul, ştiind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari şi, după 11 luni, veniturile din aceste contribuţii, în 2018, au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017, 6,52 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost, în 2017, de 153 de lei, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei. Nu s-au redus contribuţiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5%, care iniţial trebuia să funcţioneze pentru o perioadă de până la 5 ani, a fost redus de la 2,5 la 1%, în condiţiile în care şi acest 1% se va împărţi între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5, respectiv Casa Naţională de Pensii 0,5", a declarat Darius Vâlcov, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

 • Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului, a adăugat Vâlcov.

"Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, aceste fonduri vor putea percepe un randament doar de 0,02% pe lună. Dacă randamentul va fi mai mare cu un procent faţă de inflaţie, va creşte la 0,03% şi tot aşa, până la 0,07, dacă randamentul va fi mai mare de 4% peste rata inflaţiei. Important de ştiut, că ascultam la o televiziune că, până la urmă, ce au de câştigat românii. Păi, toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau aceşti bani. Am văzut şi o analiză, că e vorba de 2,75 lei, 2,25 lei... Vreau să fim mai exacţi. E vorba de 100 de milioane de euro comisioane care s-au încasat în acest an, de aceste şapte societăţi de administrare, care au, în medie, 22 de salariaţi, pentru a şti despre ce este vorba. Li s-a permis administratorilor acestor fonduri să investească în proiecte de parteneriat public-privat", a afirmat Vâlcov.

El a explicat că s-a solicitat ca aceste societăţi să ajungă la un anumit capital social, într-un termen de un an de zile.

"Totodată, pentru că vorbim de administrarea unor sume imense, vorbim de administrarea a aproximativ zece miliarde de euro, s-a solicitat ca, într-un termen de un an de zile, aceste societăţi să ajungă la un capital social, după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor administrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%", a spus Vâlcov, potrivit Agerpres.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5348 vizualizari

 • -12 (32 voturi)    
  I-auzi cum urla cainii din macelarie ! (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:04)

  newlook [utilizator]

  I-auzi cum urla cainii din macelarie !
  ===============
  In cate state din lumea asta cetatenii sunt OBLIGATI PRIN LEGE sa umble buzunarele unor privati?
  Asta-i durerea mare, ca se elimina obligativitatea de plata catre privati, se elibereaza cetateanul ! Participarea la Caritas / FNI sau altele asemenea devine benevola, cum ar fi trebuit sa fie de la bun inceput.

  ========================
  • +14 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:23)

   [anonim] i-a raspuns lui newlook

   • -6 (24 voturi)    
    Du-te, mai baiete. NICAIERI (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:08)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui

    Du-te, mai baiete.

    NICAIERI nu exista obligatia (prin lege) a cetateanului sa umple buzunare private (chiar printr-o smecherie popularizata drept "pensie").
    NU AI NICI MACAR UN EXEMPLU, da' o tii gaia-matzu.
    Citesti de pe fitzuica? Nu vrei sa gandesti? Nu poti?
    • +4 (4 voturi)    
     haha (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 21:24)

     jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     nu mai pierdeti vrema cu putinistii pesedisti de pe forumuri. cand prindeti insa unul in realitate sa nu ezitati insa sa le reamintiti cum se vad stelele verzi :))
  • +12 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:30)

   [anonim] i-a raspuns lui newlook

   • -7 (9 voturi)    
    liberalisme (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:45)

    xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui

    foarte bine.
    asta inseamna ca fortele liberale din Romania vor sustine dreptul de retragere din pilonul 2 in Buzunarul Meu.
    vor susine ca am dreptul sa nu platesc pt asigurari, sa nu platesc pt pensii si multe altele.
    voi vreti sa faceti plasamente pe 40 de ani ?
  • +3 (13 voturi)    
   Pai care-s cainii ? (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:05)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Daca reducerea comisioanelor e ok, chestia cu faptul ca trebuie sa aduca 800 mil euro la capital, e absolut stupida. Cum dracu o firma care va avea maxim 1% comision sa aduca 10% din valoarea contributiilor. E stupid. Evident ca ordonanta nu va ramane asa. Nimeni nu va pompa acesti bani in economia romaneasca. E doar propaganda politica. Asa cum au inmuiat-o si cu ROBOR , asa o vor inmuia si cu aportul la capital.
   • -2 (6 voturi)    
    capitalism pe paine (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 13:07)

    xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    operatiune de recapitalizare.
    se fac bani frumosi si din asta.
    exista precedente de succes in Romania, prin obligatiuni corporative. toata lumea castiga.
 • +16 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:09)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 20:49)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +12 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:09)

  [anonim]

 • +1 (15 voturi)    
  dati-mi dreptul sa imi retrag banii (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:11)

  xyz2033 [utilizator]

  de la pilonul 3 la buzunarul meu nu vrea Valcov
  de la pilonul 1 la pilonul 3 nu vrea valcov
  de la pilonul 1 la buzunarul meu nu vrea valcov
  de la pilonul 2 in buzunarul meu nu vor administratorii privati si nici Valcov.

  cum pot sa semnez ca nu vreau nici o pensie ?

  batalia e cine administreaza banii.
  • -2 (18 voturi)    
   Baiete, oriunde in lume, statul iti ia bani (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:20)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui xyz2033

   Baiete, oriunde in lume, statul iti ia bani. Vrei, nu vrei!

   Ceea ce vrei matale, statul care sa nu-ti ia bani, iaca nu exista.

   (Cu ocazia priceperii acestui adevar, bine ai venit pe planeta Terra!)

   Daca tii cu tot dinadinsul, probabil ca gasesti vreun trib prin Jungla Amazoniana...da' cred ca si acolo seful de trib iti da cu niste bate sau oase dupa ceafa pana ce ii dai ce-i place lui. Zic si eu....

   Pe de alta parte, NUMAI in Ro exista o lege care OBLIGA cetateanul sa dea bani unor privati pentru nimic.
   Statul nu ti-a facut nimic rau prin schimbarea asta. Daca vrei sa continui sa dai bani degeaba, o faci, da' nu-i obligi si pe altii.
   Pricepusi?
   • +8 (14 voturi)    
    Biserica ia bani si nimic da inapoi (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:29)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Fiscalizarea Activelor BOR este necesara, plus despaducherea BOR de cozi pentru topoarele URSS
    • -6 (14 voturi)    
     A aparut si secatura forumului zicand nimic! (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:54)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     A aparut si secatura forumului zicand nimic!
     • +5 (5 voturi)    
      hehe (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 21:28)

      jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      omul tocmai ti-a dat un exemplu pertinent cum sa nu platesti taxe ci dimpotriva, sa primesti taxele altora :)) asta nu era in manualul primit de la p$d?
  • +9 (9 voturi)    
   Sunt diferente clare (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:29)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui xyz2033

   1. La pensia de stat, vei fi mereu la cheremul unor Dragnea sau Valcov care le vor mari in functie de interesul electoral.
   2. La pensia de stat, intotdeauna vor fi categorii favorizate ( vezi pensiile speciale) adica banii tai se vor duce la altii care au muncit de 10 ori mai putin sau au contribuit de 10 ori mai putin.
   3. La pensia de stat, ai dat coltul inainte sa iesi la pensie si sotia sau copiii tai nu vor primi nimic.
   • 0 (2 voturi)    
    atunci raman 2 variante (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 13:02)

    xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    1. contactez admin pensii sa ii spun sa nu mai platesc, daca nu vreau sa mai platesc pilonul 2
    2. platesc si pilon 2 si pilon 3 ca sa ma asigur ca nu mai contribui la gauri in buget pilon 1 pt pensii speciale gen politicieni, jandarmi si ceilalti purtatori de uniforme.
    3. emigrez si dupa x ani departe_de _Romania am dreptul la pensie.
 • +10 (16 voturi)    
  Nu e bomba cu ceas (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E FURT si NATIONALIZARE semnata de cloaca de hoti p$d + alde, gupari infractionale organizate fals denumite partide
 • -7 (15 voturi)    
  vom vedea primul caine care paraseste macelaria? (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:40)

  demaGOGU [utilizator]

  ...dont hold your breath!
  • +6 (8 voturi)    
   Nu va ramane asa (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:08)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   E absurd sa ceri unei firme de administrare de fonduri sa aduca 10% din valoarea fondului drept capital. Nu exista asa ceva in lume, nimeni nu are de ce sa faca asta. Ce sa faca cu banii aia ? E doar administrare, nimic altceva. Sa-i reduci comisionul , e de inteles, e prea mare.
   • -6 (14 voturi)    
    Sper sa ramana asa (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:42)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Sper sa ramana asa:

    Se numeste "INDICATOR DE PERFORMANTA". Exista peste tot in lume.

    Se traduce asa: baiete, iti dau banii astia sa-i folosesti tu cum crezi, te platesc din ei...
    ....DACA, prin activitatea ta, esti in stare sa convingi mai multi oameni sa contribuie la afacerea asta.

    Daca nu, vira! Altul ! Candidatii la macelarie sunt mai multi decat nr oaselor disponibile !
  • +6 (10 voturi)    
   serios.... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ati gasit comparatia asta de kkt....
   si acu o tot folositi pentru ca sunteti prea prosti ca sa gasiti arggumente reale si atunci luati ce ati auzit si voi....

   hai sa =fac o comparatiie... da pe la nasu cainelui
   100 grame de friptura.... apoi ii dai sa manance 2.5 grame sa vezi cum se simte.... (ma rog si cum o sa se simta si mana ta :P)
   poti incerca si tu asta.... ia 100 g din ce mancare iti place si apoi mananca doar 2.5 grame...

   banca incvesteste banii tai... e normal sa ia un comision pt asta (Care apropos e f mic) statu ce comisioane ea pt "administrare" ?! aud?! pai 19% TVA, vreo 50% diverse impozite din salariu.... care crezi ca e mai mare?!

   also din pensie.... statul ITI CHELTUIE BANII!!!! apoi iti plateste pensia din banii nepotilor tai... daca nepotii tai nu sunt... o sa primeti pensie mai mica....
  • +4 (10 voturi)    
   Părăseste cu scârba (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca si cele peste 4 mil de români care au părăsit Ro cu scârbă de cei ca tine si infractorii cu care esti inhaitat. u te mai chuin sa scrii pe HN, ca tot o jig*die ramâi.
 • +7 (9 voturi)    
  s-a strans... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:26)

  liviu_ [utilizator]

  o suma suficient de mare incat statul sa vrea banii aia...
  statul VREA sa distruga pilonu 2!
  ii doare la basc ca o sa-si dea oamenii cu pumni in cap peste 20 de ani!
 • -3 (9 voturi)    
  errata (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:42)

  cucuveauamov [utilizator]

  "Efectele distrugerii programate a Pilonului II de către Guvern vor fi devastatoare pentru veniturile viitoare ale românilor"

  a se citi

  "Efectele distrugerii programate a Pilonului II de către Guvern vor fi devastatoare pentru veniturile noastre"
  • +4 (8 voturi)    
   Nu te chinui in zadar (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 13:42)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   sa scrii pe HN, ca aceeasi canalie pesedista sau inhaitata cu hotii ramâi. O ji*die ca tine nu merita decât un scuipat.
   • -5 (7 voturi)    
    ma abtin sa te numesc , (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 18:56)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    numai injuraturi si jigniri , borasti pe net !
    doar atat poti ?
    postarile tale sunt copiate de pe peretii wc urilor publice din gara de nord .
    • +1 (3 voturi)    
     Admin Hotnews (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 23:25)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     Va solicit sa blocati acest user @miculesu-rucar cel putin pana la 01.02.2019
     • +1 (1 vot)    
      ooppaa! (Duminică, 23 decembrie 2018, 23:47)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      vezi ca poti sa scrii si fara litere mari !
      de la socurile electrice ?
 • -5 (11 voturi)    
  Balonul II (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 14:09)

  Mazeta [utilizator]

  și-a lut zborul la prima pală de vânt.
  • +6 (8 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 21:32)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   la fel cum vor zbura si cei trei magi, liviu, valcov si orlando :))
 • 0 (0 voturi)    
  Pilonul 1 falimentat (Luni, 24 decembrie 2018, 12:07)

  BlueJay [utilizator]

  Toți banii care se duc la pilonul 1 sunt folosiți pentru a plati pensiile actuale! Statul nu Investeste nimic! Vreau sa nu mai cotizez la pilonul 1!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by