Scandalul facturilor la energie- dezinteres sau premeditare din partea ANRE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:23 Economie | Energie


Dumitru Chirita, seful ANRE
Foto: AGERPRES
Foarte mulți consumatori de energie au aflat abia acum, în ultimele zile din an, că piața se va liberaliza de la 1 ianuarie, iar cei care nu încheie contracte pe piața liberă riscă să plătească următoarea factură cu până la 26% mai mult. Mulți alții, mai ales cei din zona rurală, nici măcar acum nu au aflat, și se vor trezi, brusc, la anul, cu facturi mult peste cât și-au făcut socoteala. Responsabil de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o instituție profund politizată, cu un președinte care este plătit cu peste 56 mii lei/lună, iar beneficiarii sunt marii furnizori, care au și statut de furnizor de ultimă instanță, precum ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON.

Liberalizarea pieței energiei este un eveniment foarte important, iar ANRE era obligată să se implice activ pentru informarea cetățenilor. Ar fi trebuit să fie actorul central în acest proces, mai ales că prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor.

Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile să comunice pe acest subiect. Ba, mai mult, a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială. Consumatorii care se află acum în regim reglementat nu au fost anunțați că vor trece automat în regim de serviciu universal, la prețuri cu până la 26% mai mari față de decembrie, dacă nu se duc pe piața liberă.


Cele mai dezavantajate de această situație sunt persoanele care nu au acces la informațiile din presa online care a atras atenția, în ultima perioadă, asupra neregulilor legate de liberalizare. Aceste persoane sunt, în general, cele mai vulnerabile, cu venituri mici.


Dar cum s-a ajuns aici? - O poveste care arată ori ineficiență, ori reavoință
HotNews.ro a atras atenția în urmă cu trei săptămâni că toți consumatorii casnici sunt ignorați exact într-un moment cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice. Un studiu al Asociației Energia Inteligentă arăta că doar 10% dintre consumatori cunoșteau în acel moment că piața urmează să se liberalizeze de la 1 ianuarie și că ar trebui să caute oferte avantajoase.

ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze masiv recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante cu mai mult timp înainte de momentul liberalizării, lucru pe care nu l-a făcut.

După insistențe din partea HotNews.ro și nu numai, ANRE a binevoit să publice, pe 15 decembrie, pe propriul site, niște recomandări pentru clientul casnic, deși ele erau întocmite cu mai mult timp în urmă. ANRE nu a anunțat prin vreun comunicat de presă că a publicat aceste recomandări, ci a lăsat pe fiecare persoană interesată să descopere singură acest lucru.

Cu doar câteva zile înainte de liberalizare, explodează informația că de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal, oferit de furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, iar cei care nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă vor plăti facturi mult mai mari. Bineînțeles, ANRE nu a transmis nicio informație legată de majorarea prețurilor la serviciul universal. Nu a atenționat în niciun fel consumatorii că vor plăti facturi umflate din ianuarie dacă nu vor semna rapid un contract pe piața liberă. ANRE se comportă, pur și simplu, de parcă nu ar avea nicio atribuție legată de consumatori, lucrând doar în beneficiul marilor furnizori.

Singurul comunicat despre liberalizare, transmis în ultima perioadă de către ANRE, este din ajunul Crăciunului. Și nici acesta nu este pentru o informare eficientă a consumatorului. Dimpotrivă, avantajează furnizorul. Prin acel comunicat din ajunul Crăciunului, ANRE anunță că furnizorii de ultimă instanță, adică cei pe care îi protejează sârguincios, au obligația "de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021".

Imediat după Crăciun, acești furnizori au început să trimită către clienți oferte pentru servicii universale, punând abia pe ultimul loc varianta încheierii unui contract în regim concurențial.

În loc să fie obligați să trimită clienților oferte concurențiale și odată cu acestea și prețurile pentru serviciul universal, furnizorii fac invers: trimit oferte pentru serviciul universal, adică preț mare, și odată cu acestea oferte pe piața liberă, la prețuri concurențiale.

Probabil, mulți clienți casnici au primit deja aceste oferte. Cum arată? Sunt scoase în față și puse pe primul loc prețurile pentru servicii universale, îți lasă chiar și opțiunea de a alege alt furnizor de ultimă instanță pentru servicii universale. Abia la urmă amintesc de ofertele concurențiale.

Furnizorii de ultimă instanță ar trebui să fie o excepție, nu regulă. Adică, să primești energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul tău intră brusc în faliment și tu nu ai apucat să te muți la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.


ANRE- instituție condusă de un fost sindicalist care controla afaceri cu contoare
ANRE are o conducere complet politizată, fapt care ar putea fi explicația ineficienței sale. Actualul președinte, Dumitru Chiriță, nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul mandatului său, pe care îl deține din octombrie 2017. Acum, în mandatul său, un eveniment deosebit cum este liberalizarea este gestionat dezastruos.

Dumitru Chiriță este plătit pentru efortul de a fi președinte al ANRE cu peste 56 mii lei/ lună, unul dintre cele mai mari salarii din România.

Înainte de a ajunge pe această funcție a fost deputat PSD. Era deja la al patrulea mandat.

Chiriță și-a început cariera în 1981 ca electrician. Ulterior, a studiat dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu. Înainte de a ajunge deputat, a fost vicepreședintele Blocului Național Sindical. În perioada 1990-2000 a fost președintele Federației Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar în perioada 1990-2011 președintele Sindicatului Liber Independent "Energia".

În 2011, România Curată scria că Dumitru Chirita era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA. "Deputatul PSD este considerat 'creierul' întregii afaceri derulate prin cele două societăți. Era acționar minoritar la Sindserv, președinte al Sindicatului Liber Independent Energia București, care deține acțiuni la firmă, președinte executiv al Federației Univers, un alt acționar al companiei și fost membru în Consiliul de Administrație al SC Electrica SA", scria România Curată.

Mandatul lui Chiriță este pe cinci ani. Adică mai are doi ani de mandat. Conducerea ANRE este numită de către Parlament. Având în vedere acest scandal, la începutul anului viitor, actualul Parlament ar putea cere socoteală ANRE. Deputatul USR Cristina Prună a anunțat că va face toate demersurile pentru ca ANRE să ofere explicații în Parlament.

De asemenea, ministrul energiei Virgil Popescu spune că a discutat cu președintele Consiliului Concurenței pentru a verifica modul în care au fost mărite prețurile în piața serviciului universal.

Pentru mai multe amănunte, citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

55862 vizualizari

 • +50 (50 voturi)    
  Nu inteleg (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:26)

  modream [utilizator]

  De ce se mai mira cineva? Acelasi jaf ca intotdeauna...
  • +30 (34 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:49)

   [anonim] i-a raspuns lui modream

   • +6 (6 voturi)    
    Si mai corect ar fi (Miercuri, 30 decembrie 2020, 17:54)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui

    Sa arate interes AVOCATUL POPORULUI
    Sau DNA.
    Sau...
    • +7 (7 voturi)    
     Av. Poporului (Miercuri, 30 decembrie 2020, 19:22)

     Arkantas [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

     Ha, ha ..... Care avocat ?
  • +45 (49 voturi)    
   56.000 RON salariu de bugetar pt a face nimic (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:53)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui modream

   astept reactia PNL - USR in Parlament si guvern la aceasta situatie.

   ar trebui prorogat termenul de liberalizare cu 6 luni si informarea cetatenilor la fel ca in cazul COVID, cu propaganda masiva
   • +28 (38 voturi)    
    Si cu toate astea... (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:40)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ... ieri erau destui care plangeau de mila "saracilor" bugetari ca le-au fost inghetate salariile.
    Din cauza unor oameni ca asta, statul roman a devenit, in integralitatea lui, o cloaca infecta.
   • +13 (17 voturi)    
    Si 3 luni ar fi suficient! (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:05)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Sau statul (principalul vinovat al situatiei, pt ca ANRE e controlata de Parlament) ar trebui sa preia diferenta de pret dupa noile tarife, cel putin pe 3 luni!, timp in care se poate face informarea populatiei si trecerea la alt furnizor.
    Poate ca asa isi vor da seama cate sute de milioane de lei vor plati romanii in plus din cauza ca niste ticalosi nu si-au facut treaba pt care sunt platiti cu 10.000 de euro pe luna.
    • +7 (17 voturi)    
     Si statul........... (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:56)

     Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

     Tot de la tine le va lua ......indirect prin bugetul aprobat de parlament. Nimeni din acel stat nu va plati din salariu sau indemnizatie.
     Iar companiile vor incasa forever noile tarife. Justitia va da verdicte dupa zeci de ani c-asa-i in tara noastra draga: sa fim ingrijorati in frunte cu presedintele ales de milioane de romani !
     • 0 (4 voturi)    
      Da, bre... (Joi, 31 decembrie 2020, 15:25)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Dinu-I

      Dar macar nu platesti de doua ori.
      Sau e prea greu de inteles?
   • +17 (21 voturi)    
    Electrica (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:33)

    radu2425 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ELECTRICA SA. acolo este raspunsul. Zgandarit cuibul de viespi. Acolo sunt multe de aflat. Zice lumea in piatza.
  • +25 (27 voturi)    
   Pe mine m-au anunțat pe 28 Dec. Dau textu mai jos: (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:58)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui modream

   "From Enel <clienti@info.enel.ro>; Mon., Dec. 28 at 3:06 p.m.

   INFORMARE privind oferta de serviciu universal valabilă de la data de 1 ianuarie 2021

   Stimate client,

   Este important să vă anunțăm că piața energiei electrice se va liberaliza de la data de 1 ianuarie 2021 şi, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici, categorie în care vă regăsiți și dumneavoastră, nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
   Astfel, conform prevederilor art. 22 alin (11) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele reglementate vor fi eliminate începând cu data de 1 ianuarie 2021. În aceste condiții este important să știți că puteți:
   a) beneficia de serviciul universal ramânând în continuare în portofoliul societății noastre la prețul din oferta de serviciu universal;
   b) beneficia de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia de serviciu universal;
   c) să vă exercitaţi dreptul de a alege un furnizor cu care să încheiați, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Puteți încheia noul contract de furnizare cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de energie electrica ales de dumneavoastră dintre cei licențiați de către ANRE.
   Atașat vă transmitem oferta de serviciu universal propusă de societatea Enel Energie Muntenia S.A., cu noul preț de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data de 30.06.2021, pe care o găsiți disponibilă și pe pagina noastră de internet, la adresa https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/clienti-rezidentiali/oferte-clienti-rezidentiali-energie.html.
   În cazul în care alegeți să rămâneți în continuare clientul nostru acceptând oferta de serviciu universal propusă, rămâne în vigoare contractul de furnizare a energiei electrice."
   • +20 (20 voturi)    
    Foarte smecher mesajul (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:24)

    transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Din cate inteleg, raspunsul corect al consumatorului este c). Dar mesajul isi da silinta sa minimizeze aceasta optiune si de fapt incheie in linii mari ca daca faci nimic e cel mai bine. Cuvantul cheie este "concurential". Problema mea personala este ca habar nu am ce sa aleg, comparatorul ala de oferte fiind cu mult peste ce pot digera intr-un timp scurt...
   • +14 (18 voturi)    
    .Stimate domn, (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:13)

    Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    ati fost mai norocos decat mine!Eu am fost anuntata AZI,30 decembrie ora 13,36........Cu alte cuvinte(din partea Electrica Brasov):Ura si la gara prostilor numai buni de plata!
    La multi ani!
 • +53 (53 voturi)    
  Ce e de mirare? (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:30)

  modream [utilizator]

  Doar ANRE este condus de un fost electician - sef de tura la IDEB ('81-'90). Bine, cu facultate la particular si master, evident, dupa ce a intrat in politica - drept, relatii internationale. Cu un stagiu de pregatire pe post de Vicepreşedinte - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (2004-2008). E clar ca are stofa de director de agentie in domeniu electricitatii...
  • +25 (29 voturi)    
   Exact , si mare sindicalist , (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:50)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui modream

   'tul in pricepere !
 • +37 (41 voturi)    
  Baietii astia de la ANRE (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:32)

  /./ [utilizator]

  au dat un tun romanilor de zile mari.Va plati cineva???Ma indoiesc.Chiar daca sunt demisi prin ceea ce au facut au ajutat companiile mari sa castige milioane de euro prin tacere lor.Sa nu ne miram daca acesti oameni o sa fie angajati ghici unde??La companile pe care le-au ajutat sa castige o gramada de bani pe spatele romanilor
 • +48 (48 voturi)    
  ANRE (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:33)

  levierul [utilizator]

  Ca orice institurie a statului Roman, ANRE a fost gandita ca o sinecura, controlata de catre derbedeii din politica.
  • +14 (16 voturi)    
   ca o maciuca politica (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:07)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   asta e anre. Ministrul Popescu (un fel de epigon al lui Iulian Iancu) doarme in papuci etc. Liberalizarea a fost pusa intentionat de la 1 Ianuarie si Chirita intentionat a mers pe burta, plebea nu stie de anre si altele, stie ca au venit astialalti la putere si se scumpesc toate
 • +39 (43 voturi)    
  ///// (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:34)

  GemstonePig [utilizator]

  Doar nu credeati ca ANRE lucreaza pentru cetateni. Exact ca si ASF ca si nenumarate alte comisii de supraveghere sunt acolo politrucii pe mii de euro si zeci de mii de lei, plus cativa baieti destepti care afla primii ceva si mulg multinationalele care platesc stiind ca vor jupui consumatorii. Win-win pentru ei, pierdere oricum pentru noi
 • +33 (37 voturi)    
  Nesimtire si in al 12-lea ceas (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Am solicitat de la EON negocierea contractului si mi s-a spus ca voi primi un raspuns la cerere peste... o luna.
  • +6 (14 voturi)    
   Eu am prevazut situatia asta (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:04)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   asa ca am fost mai smecher decat ei.Am mers pe site la ei si am ales un abonament tot de la ei iar data de incepere a noului contract este de 4 ianuarie.Noul contract l-am facut de Craciun.Acum ca m-au enervat am facut cerere de trecere la restartenergy.ro care au preturi mult mai decente atat pt gaz cat si pt curent Gata cu hotia marca EoN si ENEL, e timpul sa mai sustinem si firmele cu capital romanesc.
   • +8 (12 voturi)    
    Interesant (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:49)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Cu ce se ocupa aceasta firma ?
    • +12 (12 voturi)    
     Se ocupa cu (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:32)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

     vanzarea de energie si gaz clientilor casnici adica ce face si Enel, Eon si restu.Ei cumpara de la producator si vand la consumatori.Vad ca sunt prezenti si pe piata din Serbia deci la prima vedere par destul de ok.Oricum si in caz de faliment te intorci la hotii ceilalti deci nu se pierde nimic.
   • -6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:28)

    [anonim] i-a raspuns lui /./

    • +6 (6 voturi)    
     Tu semnezi contractul (Miercuri, 30 decembrie 2020, 17:13)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui

     ca primarul?Daca ai 2 neuroni nu trebuie si sa ne demonstrezi aici.Pastreaza doar pt tine!Sau stai...poate lucrezi la hotii de la care plec...
 • +28 (28 voturi)    
  Mare sef (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:37)

  VOX. [utilizator]

  Mai mult de trei salarii minime pe economie n-ar trebui sa aiba. Prin lege.
 • +16 (18 voturi)    
  premeditare!! (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:41)

  bancheru83 [utilizator]

  premeditare!!
 • +22 (24 voturi)    
  Ee cred că din toate (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:47)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Adică, premeditare (nu pe degeaba, desigur) plus dezinteresul și incompetența tipică funcționarului de Stat, indiferent de domeniu.
 • +24 (24 voturi)    
  Doamna Claudia Pirvoiu o intrebare se poate ? (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:52)

  un domn [utilizator]

  Intrebati la Parlament ( comisiile specifice de la Senat si Deputati ) cand se publica Rezultatul Anchetei Parlamentare din Noiembrie 2017 privind ANRE
  • +14 (16 voturi)    
   ce sa se publice? si-a atins scopul (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:12)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ancheta aia avea ca scop bestelirea fostului presedinte Havrilet si inscaunarea lui Chirita, pudelul lui Iulian Iancu la vremea respectiva. Si de speriat anumiti din industrie care nu pupau inca pulpana lui Dragnea
   • +9 (9 voturi)    
    Concluziile din 2017 (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:10)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

    Sunt valabile in 2020
    Aceasta afurisita de CHIRITA de ANRE are Exact apucăturile predecesorului !
 • +22 (24 voturi)    
  informare (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:56)

  Calin123 [utilizator]

  Am primit si eu azi 30.12.2020 informare de la Electrica Furnizare cu privire la noile reglementari care intra in vigoare de la 1 Ianuarie. Documentul se poate gasi la http://cb.info.electricafurnizare.ro/media/5eda0389d6a288f9788b5298/Oferta_ElectricaFurnizare.pdf
  In document se tot specifica niste preturi care nu contin TVA, nu contin costurile cu certificatele verzi, nu contin "contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență", deci este o oferta care din punctul meu de vedere este emisa cu rea intentie pentru a nu informa corect abonatul.
  Am trimis cerere de reziliere + mutare la HidroElectrica plus mi-am anuntat toti cunoscutii sa faca acelasi lucru. Aceste companii puse pe furt trebuie pedepsite de catre consumatori.
  • +9 (11 voturi)    
   Corect (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:25)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Dar aici este si o magarie a statului care pune in carca populatiei schemele de ajutor ref certificate verzi si contributie cogenerare (multumim dl Basescu).
   Magaria maxima este ca percepe si TVA pentru astea, inclusiv petru acciza. Similar ca la carburanti, Romania este sigura tara care aplica o taxa (TVA) la o alta taxa (acciza).
   • 0 (0 voturi)    
    Din aceasta magarie profita statul (Joi, 7 ianuarie 2021, 11:54)

    jpm [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

    Pai sa va spun care este mecanismul:Se majoreaza
    tarifele la energie, pe baza acestora se majoreaza veniturile furnizorilor de energie, majorare care conduce la majorarea impozitului pe profit-beneficiar statul.Imi este scarba.
 • +3 (23 voturi)    
  #Rezistuleeee unde esti (Miercuri, 30 decembrie 2020, 12:59)

  Zummm [utilizator]

  ???
 • +30 (34 voturi)    
  Penal. (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:04)

  Cataleya [utilizator]

  Specimenul asta ar trebui , nu doar demis, ci trimis direct in fata justitiei daca ne gandim ce pagube va produce in buzunarele romanilor prin indolenta, incompetenta si reaua vointa de care a dat dovada.

  10.000 euro salariu lunar la stat (fara a mai socoti masina la scara, diurna si alte indemnizatii lunare)


  Avocatul poporului oare pe unde doarme la ora asta?
  • +21 (21 voturi)    
   Doamna Weber este Numita de P$D (Miercuri, 30 decembrie 2020, 13:16)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Asta de la ANRE idem !
   • +12 (12 voturi)    
    sunt curios (Miercuri, 30 decembrie 2020, 17:02)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    dacă se va autosesiza madam weber. Măcar așa, de pamplezir.
 • +20 (22 voturi)    
  In tot taraboiul (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:03)

  Rebecka [utilizator]

  iscat de ANRE unde este madam Weber?Daca nu ma inseala memoria,bufnita nationala ESTE avocatul poporului,nu?ACUM sa vedem cui ii ia apararea!Tare mi-e teama ca va face pe scroafa moarta in papusoi!Sau,daca trebuie sa intervina in scandalul iscat,in cel mai rau caz,va lua apararea ANRE-ului,nicidecum al POPORULUI......Si,ca vajnica psd-ista,o va face.Chiar daca din acest lucru i se va trage moartea.....hi,hi,hi
  Dar,n-ar fi mai cu folos,daca NOI,poporul fara ,,faimosul´´ sau avocat inutil,am da in judecata ANRE-ul?
 • +10 (12 voturi)    
  Demisia (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:29)

  benicio [utilizator]

  In mod normal, domnul asta ar trebuie sa isi dea demisia singur. In al doilea palier de normalitate, ar trebui demis de Ministrul Economiei si Energiei. Claudiu Nasui, ai microfonul...
 • +10 (12 voturi)    
  ehh (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:47)

  transpenibilus [utilizator]

  #CIUMAROSIE distruge tot ce atinge.

  Cerem scoaterea PSD in afara legii de urgenta si desfiintarea cloacei!
 • +17 (17 voturi)    
  ! (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:05)

  tudorr [utilizator]

  Bravo lor! Un popor care voteaza +50% aceeasi infractori de 30 de ani incoace nici nu merita altceva!
  • +11 (11 voturi)    
   Stimate domn, (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:57)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Multumesc!Ati spus adevarul:ASTA au votat spalatii pe creier,ASTA au,,votat´´prin absesnteism oamenii pretins intregi la cap,deci ne meritam soarta!Din pacate si noi,cei care am votat de FIECARE data in cunostinta de cauza,suntem cei care platesc oalele sparte de marea masa de votanti psd si aur(intentionat cu litera mica!).......,,Multumiri ´´celor care,din lene, nu au votat!Acum,cand sunt buni de plata,sa nu indrazneasca sa cracneasca! Sa taca din gura si sa scoata banul!Offf!Crapa fierea-n mine de indignare!
   La multi ani cu sanatate va doresc!
   • -2 (4 voturi)    
    ca sa vezi (Joi, 31 decembrie 2020, 11:37)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Rebecka

    eu am fost lovit, personal, de fiecare guvernare "de dreapta", asa ca detest pana si numele acestei ideologii talharesti
    • +4 (4 voturi)    
     Stanga e Dulce (Joi, 31 decembrie 2020, 19:24)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Precum Lovitura cu Lopata Inima lui Stalin
 • +7 (7 voturi)    
  minunat (Miercuri, 30 decembrie 2020, 15:57)

  daldepsd [utilizator]

  astia de acum spun ca inca nu s-au trezit. Aia de-au fost
  spun ca nu sunt ei de vina. *Coruptia ucide* un slogan, mai schimbam pe ici pe colo si-i dam inainte ca mai avem patru ani. Noi, buni de plata si din stanga si din dreapta, nu marim taxele si impozitele, marim doar preturile si indexam salariile la stat. Nu-i frumos ce faceti oamenilor votanti sau nu, asta era pregatita indiferent de scorul electoral. Dati cu sare pe strada ca sunt temperaturi de +10 grade, apoi facturati ca nu se prinde nimeni, cam asta e mecanismul. Si cand se prinde cineva, repede la pensie ca-i speciala si pacat de tinerete. Halal !
 • -5 (11 voturi)    
  Mincinosi (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:26)

  <> [utilizator]

  Se stie din luna aprilie 2020 ca piata de energie electrica devine libera, lucru benefic ca libertatea in democratie. Romanii care spun ca nu stiu, desi zilnic stau pe facebook, twitter, pe internet in general, sunt mincinosi sau analfabeti care nu stiu sa citeasca.
 • +8 (10 voturi)    
  hm (Miercuri, 30 decembrie 2020, 16:40)

  Xorciser [utilizator]

  Care ANRE? Am incercat zilele astea sa intru pe site-ul lor, toata procedura de modificare a furnizorului este explicata alambicat, nu se explica daca preturile oferite de distribuitori includ sau nu celelalte costuri (taxa de energie verde, cogenerare etc) si nu au reusit sa impuna ofertarea simpla- 1 Kw = x lei. (all inclusive).

  Plus de asta site-ul Enel (furnizorul universal in zona Bucuresti) functioneaza cu mari intreruperi zilele astea (chiar acum am incercat sa ma conectez si imi spune ca le-a picat serverul, ieri au avut mentenanta samd), la telefon nu raspunde nimeni etc.

  Pare o actiune concertata (ANRE plus furnizori), si daca cineva imi spune ca dupa 1 ianuarie nu imi pot modifica contractul ii voi da in judecata....
 • +7 (7 voturi)    
  HMMM (Miercuri, 30 decembrie 2020, 17:04)

  aditza_1967 [utilizator]

  Am primt si eu oferta: servicu unjversal 0.58 lei/kw, si in piata concurentiala 0.51 lei/kw.
  [ambele farat tva si niste taxe]
  insa al 2 lea are abonamnet de 0,32 lei/zi.
  Daca ma uit pe saitul lor mai sunt si alte oferte,in fincite de orara,etc..
  Deontologii au vazut doar partea de crestrere de pe servicu unversal, dar partea CEALALTA NU.
  dAR CUM NAIBA SAU GINDIT TOTI SA LE UMFLE CU 25% +/-?
  • +4 (4 voturi)    
   E o smecherie ieftina : (Miercuri, 30 decembrie 2020, 22:01)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   0.32lei/zi inseamna 9.6 lei/luna! La o diferenta de 7 bani /kw , doar daca ai un consum lunar de peste 140 kw , platesti mai putin , daca nu consumi atat , vei plati mai mult!
 • +5 (5 voturi)    
  Factura curent (Miercuri, 30 decembrie 2020, 18:43)

  iovhe [utilizator]

  Acest electrician, șef la ANRE poate arăta ultimele 6 facturi de curent. Mă gândesc că sunt plătite de către "sclavii" cu salarii până la 2000 Ron.
 • +9 (11 voturi)    
  asta ... (Miercuri, 30 decembrie 2020, 22:10)

  sile1 [utilizator]

  ...a reusit Capitalismul Victorios din Romania.

  Sa-i faca milionari din bani publici pe toti nesimtitii si smecherii care au profitat de prostia poporului astuia.

  Culmea ,asta mai e si "social democrat ",adica unul caruia ar trebui sa-i pese de cei de la talpa tarii pana la clasa medie inclusiv !

  Dar nu e singura jigodie din PSD mai sunt si altii ca doar " cine se aseamana se aduna ",nu-i asa ?
 • +5 (5 voturi)    
  tovaras cu radacini sanatoase (Joi, 31 decembrie 2020, 18:53)

  mos_teaca [utilizator]

  ales de poporul care voteaza si mai ales de cel care nu voteaza.Ce sa ne mai miram atata , ne meritam soarta
 • +6 (6 voturi)    
  Seful ANRE=un tovaras cu scoala comunista... (Joi, 31 decembrie 2020, 20:06)

  Olyx [utilizator]

  care crede ca toti romanii au cel putin jumatatea salariului lui, NESIMTIT, de 10.000 euro/luna si nu au nicio problema sa plateasca in plus 30 % la factura lunara de energie....!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by