Liberalizarea pieței energiei este un eveniment foarte important, iar ANRE era obligată să se implice activ pentru informarea cetățenilor. Ar fi trebuit să fie actorul central în acest proces, mai ales că prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor.
Cele mai dezavantajate de această situație sunt persoanele care nu au acces la informațiile din presa online care a atras atenția, în ultima perioadă, asupra neregulilor legate de liberalizare. Aceste persoane sunt, în general, cele mai vulnerabile, cu venituri mici.
Dar cum s-a ajuns aici? - O poveste care arată ori ineficiență, ori reavoință
HotNews.ro a atras atenția în urmă cu trei săptămâni că toți consumatorii casnici sunt ignorați exact într-un moment cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice. Un studiu al Asociației Energia Inteligentă arăta că doar 10% dintre consumatori cunoșteau în acel moment că piața urmează să se liberalizeze de la 1 ianuarie și că ar trebui să caute oferte avantajoase.
ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze masiv recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante cu mai mult timp înainte de momentul liberalizării, lucru pe care nu l-a făcut.
După insistențe din partea HotNews.ro și nu numai, ANRE a binevoit să publice, pe 15 decembrie, pe propriul site, niște recomandări pentru clientul casnic, deși ele erau întocmite cu mai mult timp în urmă. ANRE nu a anunțat prin vreun comunicat de presă că a publicat aceste recomandări, ci a lăsat pe fiecare persoană interesată să descopere singură acest lucru.
Cu doar câteva zile înainte de liberalizare, explodează informația că de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal, oferit de furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, iar cei care nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă vor plăti facturi mult mai mari. Bineînțeles, ANRE nu a transmis nicio informație legată de majorarea prețurilor la serviciul universal. Nu a atenționat în niciun fel consumatorii că vor plăti facturi umflate din ianuarie dacă nu vor semna rapid un contract pe piața liberă. ANRE se comportă, pur și simplu, de parcă nu ar avea nicio atribuție legată de consumatori, lucrând doar în beneficiul marilor furnizori.
Singurul comunicat despre liberalizare, transmis în ultima perioadă de către ANRE, este din ajunul Crăciunului. Și nici acesta nu este pentru o informare eficientă a consumatorului. Dimpotrivă, avantajează furnizorul. Prin acel comunicat din ajunul Crăciunului, ANRE anunță că furnizorii de ultimă instanță, adică cei pe care îi protejează sârguincios, au obligația "de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021".
Imediat după Crăciun, acești furnizori au început să trimită către clienți oferte pentru servicii universale, punând abia pe ultimul loc varianta încheierii unui contract în regim concurențial.
În loc să fie obligați să trimită clienților oferte concurențiale și odată cu acestea și prețurile pentru serviciul universal, furnizorii fac invers: trimit oferte pentru serviciul universal, adică preț mare, și odată cu acestea oferte pe piața liberă, la prețuri concurențiale.
Probabil, mulți clienți casnici au primit deja aceste oferte. Cum arată? Sunt scoase în față și puse pe primul loc prețurile pentru servicii universale, îți lasă chiar și opțiunea de a alege alt furnizor de ultimă instanță pentru servicii universale. Abia la urmă amintesc de ofertele concurențiale.
Furnizorii de ultimă instanță ar trebui să fie o excepție, nu regulă. Adică, să primești energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul tău intră brusc în faliment și tu nu ai apucat să te muți la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.
ANRE- instituție condusă de un fost sindicalist care controla afaceri cu contoare
ANRE are o conducere complet politizată, fapt care ar putea fi explicația ineficienței sale. Actualul președinte, Dumitru Chiriță, nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul mandatului său, pe care îl deține din octombrie 2017. Acum, în mandatul său, un eveniment deosebit cum este liberalizarea este gestionat dezastruos.
Dumitru Chiriță este plătit pentru efortul de a fi președinte al ANRE cu peste 56 mii lei/ lună, unul dintre cele mai mari salarii din România.
Înainte de a ajunge pe această funcție a fost deputat PSD. Era deja la al patrulea mandat.
Chiriță și-a început cariera în 1981 ca electrician. Ulterior, a studiat dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu. Înainte de a ajunge deputat, a fost vicepreședintele Blocului Național Sindical. În perioada 1990-2000 a fost președintele Federației Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar în perioada 1990-2011 președintele Sindicatului Liber Independent "Energia".
În 2011, România Curată scria că Dumitru Chirita era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA. "Deputatul PSD este considerat 'creierul' întregii afaceri derulate prin cele două societăți. Era acționar minoritar la Sindserv, președinte al Sindicatului Liber Independent Energia București, care deține acțiuni la firmă, președinte executiv al Federației Univers, un alt acționar al companiei și fost membru în Consiliul de Administrație al SC Electrica SA", scria România Curată.
Mandatul lui Chiriță este pe cinci ani. Adică mai are doi ani de mandat. Conducerea ANRE este numită de către Parlament. Având în vedere acest scandal, la începutul anului viitor, actualul Parlament ar putea cere socoteală ANRE. Deputatul USR Cristina Prună a anunțat că va face toate demersurile pentru ca ANRE să ofere explicații în Parlament.
- Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?
- Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte / Acuzații dure ale Asociației Energia Inteligentă aduse ANRE
- INFOGRAFICE Cum poți alege cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice- Recomandările ANRE
- Peste 90% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie- Asociația Energia Inteligentă
- Liberalizarea prețului la energie electrică / Cum au ajuns consumatorii să fie total ignorați de către autoritatea de reglementare
Sau DNA.
Sau...
ar trebui prorogat termenul de liberalizare cu 6 luni si informarea cetatenilor la fel ca in cazul COVID, cu propaganda masiva
Din cauza unor oameni ca asta, statul roman a devenit, in integralitatea lui, o cloaca infecta.
Poate ca asa isi vor da seama cate sute de milioane de lei vor plati romanii in plus din cauza ca niste ticalosi nu si-au facut treaba pt care sunt platiti cu 10.000 de euro pe luna.
Iar companiile vor incasa forever noile tarife. Justitia va da verdicte dupa zeci de ani c-asa-i in tara noastra draga: sa fim ingrijorati in frunte cu presedintele ales de milioane de romani !
Sau e prea greu de inteles?
INFORMARE privind oferta de serviciu universal valabilă de la data de 1 ianuarie 2021
Stimate client,
Este important să vă anunțăm că piața energiei electrice se va liberaliza de la data de 1 ianuarie 2021 şi, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici, categorie în care vă regăsiți și dumneavoastră, nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, conform prevederilor art. 22 alin (11) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele reglementate vor fi eliminate începând cu data de 1 ianuarie 2021. În aceste condiții este important să știți că puteți:
a) beneficia de serviciul universal ramânând în continuare în portofoliul societății noastre la prețul din oferta de serviciu universal;
b) beneficia de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia de serviciu universal;
c) să vă exercitaţi dreptul de a alege un furnizor cu care să încheiați, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Puteți încheia noul contract de furnizare cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de energie electrica ales de dumneavoastră dintre cei licențiați de către ANRE.
Atașat vă transmitem oferta de serviciu universal propusă de societatea Enel Energie Muntenia S.A., cu noul preț de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data de 30.06.2021, pe care o găsiți disponibilă și pe pagina noastră de internet, la adresa https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/clienti-rezidentiali/oferte-clienti-rezidentiali-energie.html.
În cazul în care alegeți să rămâneți în continuare clientul nostru acceptând oferta de serviciu universal propusă, rămâne în vigoare contractul de furnizare a energiei electrice."
La multi ani!
Aceasta afurisita de CHIRITA de ANRE are Exact apucăturile predecesorului !
In document se tot specifica niste preturi care nu contin TVA, nu contin costurile cu certificatele verzi, nu contin "contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență", deci este o oferta care din punctul meu de vedere este emisa cu rea intentie pentru a nu informa corect abonatul.
Am trimis cerere de reziliere + mutare la HidroElectrica plus mi-am anuntat toti cunoscutii sa faca acelasi lucru. Aceste companii puse pe furt trebuie pedepsite de catre consumatori.
Magaria maxima este ca percepe si TVA pentru astea, inclusiv petru acciza. Similar ca la carburanti, Romania este sigura tara care aplica o taxa (TVA) la o alta taxa (acciza).
tarifele la energie, pe baza acestora se majoreaza veniturile furnizorilor de energie, majorare care conduce la majorarea impozitului pe profit-beneficiar statul.Imi este scarba.
10.000 euro salariu lunar la stat (fara a mai socoti masina la scara, diurna si alte indemnizatii lunare)
Avocatul poporului oare pe unde doarme la ora asta?
Dar,n-ar fi mai cu folos,daca NOI,poporul fara ,,faimosul´´ sau avocat inutil,am da in judecata ANRE-ul?
Cerem scoaterea PSD in afara legii de urgenta si desfiintarea cloacei!
La multi ani cu sanatate va doresc!
spun ca nu sunt ei de vina. *Coruptia ucide* un slogan, mai schimbam pe ici pe colo si-i dam inainte ca mai avem patru ani. Noi, buni de plata si din stanga si din dreapta, nu marim taxele si impozitele, marim doar preturile si indexam salariile la stat. Nu-i frumos ce faceti oamenilor votanti sau nu, asta era pregatita indiferent de scorul electoral. Dati cu sare pe strada ca sunt temperaturi de +10 grade, apoi facturati ca nu se prinde nimeni, cam asta e mecanismul. Si cand se prinde cineva, repede la pensie ca-i speciala si pacat de tinerete. Halal !
Plus de asta site-ul Enel (furnizorul universal in zona Bucuresti) functioneaza cu mari intreruperi zilele astea (chiar acum am incercat sa ma conectez si imi spune ca le-a picat serverul, ieri au avut mentenanta samd), la telefon nu raspunde nimeni etc.
Pare o actiune concertata (ANRE plus furnizori), si daca cineva imi spune ca dupa 1 ianuarie nu imi pot modifica contractul ii voi da in judecata....
[ambele farat tva si niste taxe]
insa al 2 lea are abonamnet de 0,32 lei/zi.
Daca ma uit pe saitul lor mai sunt si alte oferte,in fincite de orara,etc..
Deontologii au vazut doar partea de crestrere de pe servicu unversal, dar partea CEALALTA NU.
dAR CUM NAIBA SAU GINDIT TOTI SA LE UMFLE CU 25% +/-?
Sa-i faca milionari din bani publici pe toti nesimtitii si smecherii care au profitat de prostia poporului astuia.
Culmea ,asta mai e si "social democrat ",adica unul caruia ar trebui sa-i pese de cei de la talpa tarii pana la clasa medie inclusiv !
Dar nu e singura jigodie din PSD mai sunt si altii ca doar " cine se aseamana se aduna ",nu-i asa ?