Cum ar putea fi îmbunătățit sistemul de învățământ din România? Președintele organizației de tineret a AUR, Răzvan Biro, spune că ar trebui să existe „un dialog mai bun între nevoile pieței muncii și formarea tinerilor”: „să repunem accent pe ideea școlilor de meserii”. Liderii USR și PMP tineret susțin că ar trebui lucrat mai mult cu abilitățile elevilor.

Elevi la un protest pentru transportFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

HotNews.ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România.

Jurnalista HotNews.ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

*HotNews.ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.

Publicăm astăzi al treilea articol din această serie. În contextul eșecului arătat de rezultatele testelor PISA 2022, liderii filialelor de tineret au răspuns la următoarea întrebare: „Ce măsură ați implementa pentru a îmbunătăți sistemul educațional din România?”.

„Ar trebui să repunem accent pe ideea școlilor de meserii”

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Ar trebui clar să fie crescut bugetul alocat sistemului educațional, profesorii să fie mult mai bine pregătiți și motivați să-i învețe pe tineri. Cred că ar trebui să existe un dialog mai bun și o cooperare între nevoile sistemului de afaceri, din perspectiva pieței muncii, și formarea tinerilor, pentru a fi pregătiți să se integreze pe piața muncii. La capitolul ăsta, de asemenea, eșuăm și credem că ar trebui să repunem accent pe ideea școlilor de meserii”.

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „USR și Alianța Dreapta Unită propun o reașezare a sistemului de învățământ pe competențe, nu cum am fost învățați noi, pe de rost. Este o schimbare de paradigmă mai degrabă, dincolo de proiecte punctuale care se pot realiza. Este vorba despre cum facem învățământul românesc de stat să fie performant, cum facem învățământul pre-universitar să fie instruit pentru a pregăti elevii pentru o lume aflată în schimbare constantă”.

„Nu există o soluție universală”

Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Am sprijini cadrele didactice să ocupe posturile din locurile defavorizate, din zonele rurale, pentru că am observat că școlile din aceste zone sunt lipsite de profesori cu o pregătire profesională sau profesori care să lucreze acolo pe o perioadă îndelungată”.

Alexandru Ghigiu, președinte PSD Tineret: „În educație nu există o soluție universală și nu există o soluție pe termen scurt. Avem nevoie să nu mai avem șase miniștri într-un an la Ministerul Educației. O măsură bună în educație o să aibă un rezultat în 12-15 ani, adică după ce va parcurge un ciclu complet - de la clasa 0 și până la finalizarea studiilor de licență. Un alt element se referă la învățământul dual. Mai ales pentru piața muncii avem nevoie de promovarea acestui învățământ dual, de a-i oferi flexibilitate. Insist, stabilitatea este elementul de bază, dacă vrem să vorbim despre educație de calitate”.

„Școala într-un singur schimb”

Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Sistemul educațional din România este mult în urma sistemului educațional din Occident. Nu e posibil ca în România, la ora actuală, să existe trei schimburi în care elevii să meargă la cursuri, inclusiv seara. Nu. Școala într-un singur schimb și modernizarea tuturor spațiilor de învățare”.

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „În sistemul educațional, problema principală este legislația. Ea ar trebui tăiată de la rădăcină și venit cu o nouă variantă de Lege a educației. Curricula învățământului să nu fie atât de încărcată, să încercăm să punem accent și pe abilitățile elevilor”.

CITEȘTE ȘI: