”Directorii generali sunt cel mai îngrijorați de calitatea infrastructurii din România. Toți ne dorim o Românie prosperă și competitivă. Însă în ultimii ani am dat în folosință doar câțiva zeci de kilometri de autostradă, iar viteza de deplasare a vagoanelor de marfă pe căile ferate pentru transportul de mărfuri întărâtă orice melc competitiv să-și dovedească performanțele”, a spus vineri președintele Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham), Ionuț Simion.
Astăzi, dacă ne uităm pe toate calculatoarele de pensii, pe toate calculele făcute pe pensie, în principal, la un salariu mediu brut corespunde un punct de pensie, susține Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE). Potrivit acestuia, iei un punct de pensie dacă toată viața ta activă ai fost remunerat cu salariul mediu brut.
Din OUG 114 dispare taxa bancară, a anunțat vineri, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, care a precizat că trebuie modificate atât OUG 114/2018, cât și OUG 14/2019.
Când am venit eu cu informația referitoare la estimarea de buget pentru anul acesta, deficitul bugetar, a fost un șoc pentru toată lumea, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, la o conferință organizată de CFA România.
Problema demografică bate la ușă, iar sistemul de pensii a fost o preocuparea a mea personală, dar și a noastră, susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, la o dezbatere organizată de CFA România.
”Azi noapte la ora 1 am decis să convocăm o ședință de Guvern la ora 9 dimineață întrucât trebuia să rezolvăm imediat o problemă urgentă. Suntem confruntați cu un titlu executoriu ca urmare a unei decizii a Curtii de Arbitraj. Suma inițială era de 84 de milioane care s-a rostogolit. Romatsa risca să rămână fără bani ceea ce ar arunca in aer transportul aerian roman si european. A trebuit să luam decizia rapidă de a efectua plata chiar astăzi ca să arătăm că am plătit. Sigur, nu trebuia să se ajungă aici. Dar legea, contractul și hotărârile judecătorești trebuie respectată de Guvern, chiar și atunci când nu ne convine”, a spus vineri premierul Orban la o întâlnire organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României.
În decurs de 30 de ani două activități ale economiei naționale își vor înjumătății efectivele, una aproape va dispărea complet iar trei își vor dubla numărul de angajați, se arată într-o analiză a firmei de resurse umane Adecco, transmisă vineri HotNews.ro. Agricultura și industria au suferit și vor suferi cele mai mari transformări din cauza automatizării și digitalizării. Vezi în text ce industrii vor pierde locuri de muncă, unde se vor apărea joburi și cum ar putea evolua salariile în 2020 pe diferitele tipuri de activități.
Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, într-o ședință de Guvern fulger, a treia din această săptămână, că luni va avea loc o nouă rectificare bugetară, pentru a fi realimentat fondul de rezervă al Guvernului și pentru plăți către autorități locale. Ar fi a treia rectificare bugetară din acest an, însă Legea responsabilității fiscale nu permite decât două, ambele în a doua jumătate a anului.
Financial Times: Ușurare la Bruxelles pe măsură ce conservatorii se îndreaptă spre o victorie convingătoare în alegeri ● Kommersant.ru: Același cadru. Despre ciudata fotografie a lui Donald Trump cu Serghei Lavrov ● Haaretz: Culmea tupeului (editorial) ● France 24: Reforma pensiilor: a 8-a zi de grevă. Sindicatele contra guvernului
Starea bugetului public, așa cum sugerează și noua Strategie Fiscal-Bugetară (
despre care HotNews.ro a scris aici), rămâne foarte încordată având în vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumării aplicării unor active normative (aplicarea legii pensiilor potrivit calendarului în vigoare), se arată într-un punct de vedere al Consiliului Fiscal (CF).
Guvernul Orban a elaborat și adoptat Strategia fiscal-bugetară 2020 – 2022, care însoțește bugetul. Aici se găsesc și exprimări vechi, ce se regăsesc și în documentele similare anterioare.
Articol actualizat
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat nivelul accizelor aplicabil în anul 2020. Acestea au crescut, iar asta se va reflecta în prețuri. Momentan, proiectul de eliminare a supraaccizei, adoptat de Parlament, se află la promulgare la Klaus Iohannis. De asemenea, va fi nevoie de o modificare a Codului fiscal pentru a fi corelate cele două, potrivit specialiștilor în fiscalitate.
de Smile Media
La 155 de ani de la lansarea CEC Bank, banca vrea să continue o tradiție începută încă din 1937 și oferă cadou 155 euro fiecărui copil născut în data de 24 noiembrie 2019.
- Vezi în articol date despre campania "Continuând tradiția, la aniversarea a 155 de ani, premiem copiii născuți în 24 noiembrie 2019" și un timeline cu cele mai importante momente din istoria CEC Bank
Poți să trăiești cu deficite bugetar și extern mare cât timp ele sunt finanțabile, adică cât timp e liniște și pace în lume, susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României. Potrivit acestuia, în momentul în care se strică lucrurile în lume, indiferent din care motiv: Brexit, China sau orice altceva, a trăi cu deficite bugetar și extern mare te pune într-o situație extrem de periculoasă. Atunci ai două alegeri de făcut.
Rezerva Federală din SUA (Fed) a decis, miercuri după-amiază, menţinerea actualei rate a dobânzii de politică monetară, semnalând că ar putea să nu existe modificări în 2020, dat fiind că va fi an electoral iar starea economiei este solidă, relatează Mediafax citând agenţia de presă Bloomberg.
Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Mironel Panțuroiu în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat marți un proiect de lege pentru aprobarea unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în vederea construirii a două penitenciare, unul judeţul Prahova şi altul în judeţul Buzău. Împrumutul este în valoare de 177 de milioane de euro, iar costul proiectului este de 221,5 milioane euro.
Schimbarea perspectivei de rating de la stabilă, la negativă, se datoreazã creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilitãții politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani, susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.
Rata anuală a inflației se situează la 3,8%, în luna noiembrie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,7%.
Articol actualizat
S&P Global Ratings și-a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, anunță agenția de rating, precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Această decizie va duce la împrumuturi mai scumpe pentru stat. În următorii doi ani, agenția ar putea să scadă ratingul dacă nu se iau măsuri.