BĂNCI
Taxe
Foto: Pixabay

Oficial UE: Cum poți să iei decizii în firmă văzând volatilitatea legislației fiscale din România?!

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Un oficial al Comisiei Europene a criticat, miercuri, Guvernul României pentru modificările repetate ale Codului fiscal, mai ales în privința mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care împiedică firmele private din țară să ia decizii de afaceri pentru viitor.
Eugen Teodorovici
Foto: Agerpres

Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) s-a împrumutat, de la începutul anului, cu 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, a anunțat miercuri Eugen Teodorovici, ministrul de resort, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.
Casa de marcat
Foto: Flickr

Ghid ANAF pentru casele de marcat cu jurnal electronic: Cum se ia numărul unic de identificare. Cum e la taxi. Descarcă PDF

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Firmele care vor fi obligate să folosească noile case de marcat cu jurnal electronic au acum la dispoziție un ghid realizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în care se arată, printre altele, pașii prin care se obține numărul unic de identificare, inclusiv pentru taxiuri.
Unii economisti sunt de parere ca inflata va continua sa urce
Foto: sxc.hu

Inflația ar putea urca în iunie la 5.4%, spun economiștii Unicredit. Asta e vestea proastă. Cea bună e că unii nu vor resimți creșterile prețurilor

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Am trecut miercuri prin piața din spatele fostului cinema Cultural, de pe B-dul Obregia, din Capitală. La brutăria locală, franzeluțele care costau 30 de bani, azi costau 50 de bani. Am întrebat-o într-o doară pe vânzătoare de ce au urcat prețul franzeluțelor și mi-a ”destăinuit” secretul: a crescut prețul petrolului pe plan mondial! Insistând, am aflat că patroana afacerii a aflat că oamenilor le-a crescut salariile, așa încât își pot permite să dea mai mult pe un produs atât de important precum e pâinea. ”Dar să știți că sunteți singurul care, după ce le-am dat-o pe aia cu prețul petrolului, a continuat cu întrebările. Ceilalți au dat din cap că au înțeles și au plecat cu plasele pline, fără alte întrebări”, a mai spus miercuri vânzătoarea de pâine. În asemenea condiții, nu mă mir că există așteptări justificate de creștere a inflației la 5.4% în iunie.
Insolventa persoane fizice
Foto: pixabay.com

Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a publicat primul caz de insolvență a unei persoane fizice

de DP HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a publicat primul caz de insolvență a unei persoane fizice, înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța și care poate fi accesat aici. Este vorba de cazul unui constănțean, Adrian Roșu, despre care presa locală a scris pe larg. Instanța a admis cererea formulată de Adrian Roșu și, îÎn baza art. 48 din Legea nr. 151/2015 deschide procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea debitorului Roșu Adrian.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres

Cotația ROBOR la 3 luni este în prezent de 2.93%. Unde ar putea ajunge ROBOR-ul și cursul euro peste 6 luni și cum îți va afecta asta rata la bancă

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Miercuri, cotația medie calculată de BNR pentru ROBOR 3M, a fost de 2.93%, bancherii consultați de HotNews.ro spunând că e posibil să asistăm până la finele acestui an la trecerea pragului de 3%. Dealtfel, într-un discurs recent ținut la Constanța, Guvernatorul BNR a admis că după creşterea cu aproape 200 de puncte de bază a ratelor dobânzilor pe piaţa monetară interbancară (o evoluţie normală având în vedere diferenţialul de inflaţie), este probabil înţeleaptă o abordare mai prudentă de acum înainte. Cu alte cuvinte, politica monetară se va întări în continuare, dar într-un ritm mai lent decât până acum. În asemenea condiții, e de așteptat ca și ROBOR să urce.
Imagine din Coreea de Sud
Foto: Hotnews

România și Coreea de Sud: Probleme comune, dar strategii diferite de rezolvare

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Deși pare o comparație ciudată, trebuie menționat că autoritățile sud-coreene au avut câteva proiecte în 2012, prin care au încercat să învețe autoritățile românești cum să rezolve problemele referitoare la piața muncii, respectiv migrația muncitorilor calificați, problemă cu care s-a confruntat și țara asiatică în trecut, dar pe care a rezolvat-o. Printre altele, în acea perioadă au avut loc și vizite ale reprezentanților din Ministerul Muncii în Coreea de Sud pentru schimb de experiență.
Bogdan Capraru
Foto: Hotnews

Aplicarea „dării în plată” la programul „Prima casă” ar fi total neinspirată. O soluție alternativă

Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Se pare că tirul îndreptat asupra băncilor de către așa-zișii protectori ai debitorilor persoane fizice nu este lipsit de muniție. De la o zi la alta, inventivitatea unor inițiatori de propuneri legislative „pro”-debitori depășește orice bariere! Ultima găselniță este propunerea făcută cu privirea la aplicarea „dării în plată” și asupra creditelor de tip „Prima casă”. Însă acest fapt ar putea aduce dezavantaje tuturor actorilor implicați: atât băncilor și statului – parteneri în acest program, cât și debitorilor - atât celor potențiali beneficiari ai programului, dar și celor cu credite în sold. În final, propunem și o posibilă soluție care ar putea fi în mod real în favoarea consumatorilor.
Daniel Zamfir
Foto: Hotnews

Consiliul legislativ a dat aviz negativ inițiativei senatorului Zamfir de modificare a Statutului Băncii Naționale

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 20 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Consiliul legislativ a avizat negativ inițiativa senatorului ALDE Daniel Zamfir prin care acesta propunea modificarea Statutului BNR, în sensul abrogării a două alineate ale art. 25, cele care exonerează de răspundere civilă şi penală membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială. În motivarea avizului, Consiliul legislativ arată că propunerea senatorului român încalcă Principiile de bază pentru  o supraveghere bancară eficienta, emise de Comitetul de la Basel și că orice modificare adusă Statutului BNR presupune obligatoriu derularea procedurii de consultare prealabilă a Băncii Centrale Europene.
Imagine din timpul conferintei
Foto: Hotnews

Muncitorii extracomunitari nu sunt rentabili din cauza costurilor (antreprenori din agricultură și ospitalitate)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marţi, 19 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Antreprenorii români din agricultură și din sectorul ospitalității se plâng de faptul că durează 8 luni pentru a aduce forță de muncă extracomunitară în țară, având în vedere lipsa acută din România. Ei spun că statul îi protejează mai mult pe muncitorii străini, decât pe întreprinzătorii locali, iar costurile cu un angajat din afara UE este foarte mare, fiind nerentabil să-l aduci în țară. Mai mult, angajații și antreprenorii români nu au încredere unii în alții.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews

Isărescu: Spaţiul public a fost invadat tot mai des în ultimii ani de comentarii lipsite de substanţă – dacă nu chiar fanteziste - la adresa activităţii băncii centrale. Vezi istoria recentă a atacurilor politice la adresa BNR

de Dan Popa HotNews.ro
”Spaţiul public a fost invadat tot mai des în ultimii ani de comentarii lipsite de substanţă – dacă nu chiar fanteziste – la adresa activităţii băncii centrale. A ignora astfel de intervenţii publice pe considerentul că lipsa lor de fundament le descalifică automat nu este o opţiune viabilă întrucât, în absenţa unor opinii avizate, acestea capătă tracţiune în societate, creând din nimic o problemă de credibilitate pentru o instituţie esenţială în funcţionarea oricărui stat modern”,  a spus Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferința  Black Sea and Balkans Security Forum. În ultimii 8 ani,atât  Banca Națională cât și guvernatorul Mugur Isărescu au fost ținta atacurilor oamenilor politici aflați la putere.
Sondaj Sistemul IT al ANAF
Foto: Hotnews

​SONDAJ Care e principala problemă de care v-ați lovit la sistemul informatic al Fiscului?

de Red. Stiri HotNews.ro
​Problemele mari cu care se confruntă sistemul IT al ANAF au ajuns să fie menționate și în rapoartele FMI, unde infrastructura informatică a fiscului este descrisă drept învechită și fragilă. În calitate de contribuabil, firmă sau persoană fizică, de ce astfel de probleme te-ai lovit în relația cu Fiscul?
  • Participă la sondajul HotNews.ro
Doar 3% din cetenii români care dein creane active cesionate se afl în strintate
Foto: sxc.hu

Doar 3% din românii care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate (studiu)

de DP HotNews.ro
Doar 3% din cetățenii români care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate, arată un studiu al Debt Collection Agency (DCA). Dintre aceștia, 56% sunt barbați, iar mai bine de jumătate (51%) au vârsta între 31 și 50 de ani. Un procent important de datornici aflați în străinătate, de 23%, au vârsta între 51 și 65 de ani, fiind urmați de cei între 18 și 30 de ani (16%). Restul de 10% au peste 65 de ani, mai arat[ datele studiului.
Spatiul Privat Virtual la ANAF
Foto: ANAF

Sistemul învechit al ANAF nemulțumește zilnic contribuabilii. Chiar și Spațiul Privat Virtual are lipsuri

de Florin Barbuta HotNews.ro
Infrastructura IT precară a Fiscului creează probleme firmelor din România. ANAF dispune de un număr mare de de baze de date care nu comunică între ele, făcând dificilă identificarea anumitor documente. De asemenea, contribuabili onești apar ca înregistrând restanțe fiscale, din simplul motiv că procesarea electronică a documentelor este un proces foarte greoi. Situația sistemului IT a fost semnalată și în ultimul raport al Fondului Monetar Internațional, despre care spune că este "învechit și fragil".
Doi romani din cinci sunt nebancarizati
Foto: sxc.hu

Doi din cinci români adulți sunt nebancarizați, iar o treime dintre pensionari își primesc pensia cash (raport Banca Mondială)

de Dan Popa HotNews.ro
România are 42% din populația adultă nebancarizată, iar lipsa digitalizării în sectorul pensiilor face ca o treime  dintre pensionari să își încaseze pensia cash, se arată în Raportul Global Findex publicat de Banca Mondială. Raportul poate fi citit aici. Global Findex este un set de date extins, publicat la fiecare 3 ani, care descrie modul în care oamenii din 140 de economii utilizează serviciile financiare.
Mutarea de la oras la sat devine tot mai mult o optiune
Foto: sxc.hu

Migrația internă. Rămași fără loc de muncă la oraș, noii agricultori locali află de pe Google cum se cultivă ceapa și roșiile

de Dan Popa HotNews.ro
Duminică, 17 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Ionuț Ardelean are acum 50 de ani. E dintr-un sat din Nord, de lângă Satu Mare. A lucrat la o firmă din capitala județului, până prin 2000, când n-a mai mers treaba, iar firma s-a închis. A găsit relativ repede de lucru la un magazin ca gestionar. A depus și garanția necesară, dar a pierdut totul. Lipsa comenzilor sau managementul prost a dus în niciun an la disponibilizarea lui. Ionuț se mutase deja la oraș, dar acolo viața cere bani, iar el nu își mai putea permite. S-a întors în satul lui și a început să citească de pe Internet cum se cultivă roșiile și ceapa. Anul trecut, în mediul rural s-au mutat peste 150.000 de români. Cam jumătate față de câți veneau în anii de recesiune.
Inflatia mai depinde si de structura pe varste a populatiei
Foto: sxc.hu

Inflația și îmbătrânirea populației. Ce arată un studiu recent al Băncii ”băncilor centrale” și care e situația în România

de Dan Popa HotNews.ro
Duminică, 17 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
”Există o relație sistematică între structura de vârstă și inflație: o creștere a ponderii populației dependente este în general asociată cu o inflație mai mare, în timp ce o creștere a populației în vârstă de muncă are efectul opus”, se arată într-un studiu recent, publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), considerată Banca ”băncilor centrale”, care analizează legătura dintre inflație și îmbătrânirea populației în 22 de state, in intervalul 1870-2016. Relația dintre inflație și structura pe vârstă este robustă. Este prezentă atât în perioada de dinainte de război (1870-1913), cât și în cea interbelică (1922-1938), postbelică (1950-1989) și se confirmă și în ultimii ani (1990-2016). Studiul integral poate fi citit aici.
Fake news
Foto: Hotnews

O știre falsă poate duce la ceva monstruos. Cum trebuie să reacționeze companiile în fața fenomenului

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Știrile false sau fake news sunt un fenomen extins la nivel mondial. Deși multe dintre ele au legătură cu mediul politic, au început să apară efecte și în mediul de afaceri. O știre falsă despre o companie poate, în teorie, să ducă la faliment, potrivit specialiștilor. Cu cât este scrisă mai bine, cu atât este mai credibilă.
E vremea pentru putina relaxare, zic
Foto: sxc.hu

​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Câte triburi mai există? Profesia cu cei mai mulți psihopați.  De ce batem în lemn? Istoria lui CTRL+ALT+DELETE. Cele mai ridicole patente de inventii aprobate

de Dan Popa HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

Inflatie
Foto: Hotnews

România, cele mai puternice scumpiri din UE

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Iun 2018 Economie | Finanţe & Bănci
România a înregistrat în luna mai cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele Uniunii Europene, 4,6%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version