BĂNCI
Declaratia unica 2021
Foto: anaf

Zece răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din activități independente

de F.B. HotNews.ro
Fiscul a făcut încă o se sesiune online pe Facebook în încercarea de a ajuta contribuabilii cu Declarația Unică, mai ales că termenul de 25 mai este foarte aproape. Astăzi, discuțiile au fost despre veniturile din activități independente. De precizat că persoanele fizice pot accesa Declarația unică precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Deficitul contului curent a urcat de la 900 de milioane la peste 2,5 miliarde în primul trimestru/ Datoria externă totală a scăzut cu 2,3 miliarde de euro

de DP HotNews.ro
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primul trimestru din 2021 un deficit de 2,549 miliarde euro, cu 157% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 990 milioane euro în perioada ianuarie - martie 2020, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR), notează Agerpres. ”Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 891 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 88 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare şi cea a veniturilor secundare şi-a redus excedentele cu 490 milioane euro, respectiv cu 266 milioane euro", se precizează în comunicatul BNR.
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR

Prețurile la energie electrică și la gaze îi complică lui Isărescu prognoza de inflație

de DP HotNews.ro
Un factor de risc a cărui importanță s-a amplificat recent se referă la dinamica viitoare a prețurilor la gazele naturale și la energia electrică, se arată în Raportul privind Inflația, publicat vineri de banca centrală. ”Piața gazelor naturale a fost afectată de temperaturile reduse înregistrate în această iarnă la nivel global și, în contextul reînnoirii contractelor de furnizare a utilităților (de regulă, cu frecvență anuală), riscuri sunt induse de comportamentul celor doi mari furnizori pe plan local, existând premisele unor ajustări ascendente suplimentare”, arată Raportul BNR. În cazul energiei electrice, în pofida liberalizării pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 și a anticipării unei intensificări a concurenței, ofertele pe piața liberă au manifestat o rigiditate sporită. Date fiind evoluțiile istorice observate, nu este exclus ca oferte să se alinieze prețurilor practicate de cei mai mari operatori, mai arată raportul.
Declaratia unica pfa chirii 2021
Foto: Hotnews

ANAF: Declarația Unică 2021 precompletată, să și-o depună contribuabilii mai repede

de CZ HotNews.ro
Persoanele fizice autorizate, liber-profesioniștii și alte persoane fizice care obțin venituri pe cont propriu pot acum să-și scoată Declarația Unică pe anul 2021 gata completată de ANAF, prin Spațiul Privat Virtual, pentru a o depune până pe 25 mai.
Cristian Ghinea in timpul dezbaterii de vineri
Foto: Hotnews

Cristian Ghinea: Companiile de stat sunt o gaură neagră și dorim să le transformăm în surse de venit / Ne angajăm să re-așezăm pensiile speciale în limita spațiului constituțional

de DP HotNews.ro
”Dacă promitem că facem în anul cutare reforma pe creșe de exemplu, unde avem de schimbat normativele pentru creșe care sunt nerealiste. Dacă nu facem reforma, se blochează și celelalte proiecte, gen autostrăzi. Dacă se blochează o rotiță, se blochează tot motorul”, a spus vineri Cristian Ghinea la dezbaterea ”Cum arată PNRR, noul Plan Marshall european?”, organizată de Expert Forum. HotNews a transmis LIVETEXT conferința.
Magazin
Foto: Pixabay

Cîțu: Creșterea economică în 2021 o să fie peste toate estimările. Puterea de cumpărare crește semnificativ

de Redactia HotNews.ro
Creșterea economică în 2021 o să fie peste toate estimările de la începutul anului, a susținut vineri premierul Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook. El a mai susținut că, potrivit datelor INS, indicele câştigului salarial real a fost 105,0% pentru luna martie 2021 față de luna precedentă.
Numarul inventatorilor români e in scadere
Foto: Pixabay

Inventatorii români se împuținează. Câte brevete se solicită anual și mai ales, câte din ele ajung să producă bani

de DP HotNews.ro
Anul trecut, puțin peste 800 de români au solicitat un brevet de invenție. În urmă cu 10 ani, numărul inventatorilor români era aproape dublu. În afara ”inventatorilor” persoane fizice, cereri de obținere a unui brevet de invenție mai depun universitățile, institutele de cercetare dar și companiile (în general cele străine). România a avut inventatori care au dus faima țării la nivel mondial: Coandă, Poenaru, Aslan și mulți alții. În ultimii 30 de ani invențiile făcute de români rar au trecut granițele țării. Mai mult, doar 4-5% din brevetele de invenții obținute sunt și aplicate din cauza lipsei banilor și a dezinteresului, spun specialiștii.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report Rabla electrocasnice începe azi: 17 întrebări și răspunsuri. Firmele încep să renunțe la telemuncă și recheamă o parte din angajați la birou. Irigațiile, scoase din PNRR. Șefii Orange, Vodafone şi Digi merg împreună la politicieni

de DP HotNews.ro
Rabla electrocasnice 2021 începe azi: 17 întrebări și răspunsuri legate de program ● Firmele din România încep să renunțe la telemuncă și recheamă o parte din angajați la birou ● Școlile doctorale de la Academia de Poliție au fost desființate ● Irigațiile, scoase din PNRR. Cristian Ghinea: ”Sunt discuții. Dacă se schimbă ceva, eu le includ” ● Unde sunt banii dumneavoastră? Azi, taxa de cogenerare ● Cât adevăr, câtă manipulare? Daniel Dines cumpără o participație minoritară la o firmă imobiliară ● După un deceniu, prețurile apartamentelor cresc mai repede decât creșterea salariilor ● Directorii generali ai Orange, Vodafone şi Digi au început să meargă împreună la politicieni pentru a le explica impactul actualei forme a „legii 5G“ ● Propunere: Nomazii digitali vor putea primi permis de ședere temporară în România ● Concurs controversat pentru șefia Spitalului Județean din Satu Mare ● Comerțul online, vizat de o nouă directivă UE. Obligații de raportare suplimentare
Orasul Kyjov din Cehia isi lanseaza propria moneda pentru relansarea economiei locale
Foto: Janos Korom / Flickr

Un oraș din Cehia își lansează propria monedă pentru relansarea economiei locale / Reacția guvernatorului Băncii Centrale

de S.J. HotNews.ro
Un oraș din Cehia a lansat o schemă prin care rezidenții primesc bani sub forma unor vouchere digitale prezentate ca o monedă locală specială, aceștia putând fi cheltuiți în magazine și cafenele, relatează Reuters.
Claudiu Cazacu - specialist in investitii
Foto: Hotnews

5 lucruri de care să ții cont dacă vrei să te arunci în brațele criptomonedelor – Interviu cu Claudiu Cazacu (VIDEO)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Persoanele care doresc să investească în criptomonede ar trebui să învețe analiză tehnică, pentru că altfel trezirea la realitate nu va fi plăcută, reiese dintr-un interviu realizat de HotNews.ro cu Claudiu Cazacu, specialist în investiții care cunoaște piața. "E foarte ușor când totul crește să te consideri Warren Buffet sau Elon Musk al criptomonedelor”, spune el. Cineva fără experiență trebuie să se gândească bine înainte să facă un astfel de pas. Poate pierde tot. Am discutat cu Claudiu Cazacu despre diferențele dintre criptomonedele bune și proaste, dacă e mai bun „mineritul de cripto” decât achiziția directă, bula din domeniu, și de ce piața oscilează la declarațiile lui Elon Musk.
Lege privind biletele la festivaluri si evenimente culturale
Foto: Monitorul Oficial

Biletele la festivaluri și evenimente culturale vor fi valabile dacă acestea au fost reprogramate. Cei care nu au folosit voucherele pot primi banii în 90 de zile

de F.B. HotNews.ro
Persoanele care au achiziționat bilete la festivalurile ce au fost anulate, le vor putea folosi atunci când acestea vor fi reprogramate, reiese dintr-o lege publicată în Monitorul oficial care aprobă OUG 174/2020. Practic s-a modificat un articol din acea ordonanță. Noutatea constă în faptul că termenul de informare a publicului privind data reprogramării evenimentului sau festivalului este de maximum 6 luni de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare a acestora. (Anterior, data reprogramării evenimentului sau festivalului nu putea depăși 30 septembrie 2021).
Salariu
Foto: Stirile ProTV

Salariul mediu net din martie: 3547 lei. Cei mai bine plătiți salariați, IT-ișii iau lunar de peste 5 ori mai mult decât hotelierii

de DP HotNews.ro
Salariul mediu net a fost în martie de 3547 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+5,4%). Cele mai mari salarii nete s-au luat în IT&C (8876 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1751 lei), a transmis joi Statistica. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%), mai arată datele INS.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Energia, uleiul și combustibilii au dus inflația la 3,2%. Prețurile ar putea crește în continuare, spun oficialii

de DP HotNews.ro
Energia electrică, uleiul, benzina și țigările sunt produsele care s-au scumpit cel mai puternic față de aprilie 2020 arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. La energia electrică plătim cu 16 lei în plus la fiecare sută de lei facturată, uleiul s-a scumpit cu peste 10%, combustibilii cu 9% iar tutunul cu circa 7% mai arată datele INS. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 a fost de 3,2%, după ce prețurile au urcat cu 0,5% în aprilie față de martie 2021.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

Guvernul va modifica normele de aplicare a OUG privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

de DP HotNews.ro
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate, anterior prin HG nr. 52/2011, notează Agerpres. Nota de fundamentare arată că în modificările avute în vedere se propun, printre altele: "eliminarea prevederilor referitoare la plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului; reglementarea acordării stimulentului de inserţie în cuantumurile prevăzute de ordonanţa de urgenţă, respectiv 1.500 şi 650 de lei, în funcţie de momentul la care se solicită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilităţi".
Business report
Foto: Colaj foto

Business report 100.000 de euro lipsă din conturile Universității București. „Blestemul TVR”. Cum au încercat niște parlamentari să dea animalele din grădinile zoologice către circ sau sacrificare. Șeful ASF acuzat de nereguli.

de DP HotNews.ro
Nicu Marcu, preşedinte de nici un an la ASF, acuzat de nereguli grave în exercitarea funcţiei ● Peste 100.000 de euro lipsă din conturile Universității București. Rectorul cere demiterea directorului administrativ și sesizează Parchetul ● Cum au încercat niște parlamentari români să dea animalele din grădinile zoologice către vânătoare, circ sau sacrificare ● Doar 40% din cadrele didactice din București, imunizate. Procentul e sub media pe țară ● Oul sau găina? Tramvaiul sau șina? ● STS testează certificatele verzi pentru deplasarea în alte state. Cum va funcționa documentul în România ● Rabla electrocasnice 2021: Valorile voucherelor acordate au fost modificate oficial ● Gripă aviară în România: primele măsuri. Disputa UDMR-ANSVSA și avertismentul economiștilor ● „Blestemul TVR”. Director general controversat și fără putere. Reforma nu există ● Pentru cine ”a adus fericirea” reţeta vaccinurilor anti COVID 19: cum au influenţat acestea profitabilitatea companiilor producătoare ● Minele de cărbune, tranziția la economia verde și exemplul insulei São Miguel.
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Wall Street scade puternic după ce inflația din SUA a crescut mai mult decât se aștepta

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Bursa din New York a scăzut brusc miercuri, deoarece piața se temea că economia SUA se supraîncălzește după ce cifrele inflației din aprilie au fost mai mari decât se așteptau specialiștii, potrivit AFP.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

BNR a confirmat așteptările pieței, menținând nivelul dobânzii-cheie la 1,25%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit miercuri în ședință a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an; menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Decizia nu a fost o surpriză pentru jucătorii din piețele financiare, care anticipaseră o asemenea decizie.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană estimează pentru România o creștere economică de 5,1% și o inflație de 2,9%, în 2021/ Întârzierea implementării PNRR ar putea avea ca efect o recuperare mai redusă

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Economie | Finanţe & Bănci
PIB-ul României va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4,9% în 2022, conform previziunii de primăvară a Comisiei Europene. În privința inflației, Executivul european estimează că se va înregistra o ușoară creștere la 2,9%, motivul fiind, potrivit documentului, revenirea prețurilor la petrol și creșterea tarifelor la electricitate în urma liberalizării pieței. Potrivit Comisiei Europene, consumul privat este de așteptat să-și revină pe măsură ce vaccinarea progresează și măsurile de distanțare sunt ridicate treptat.
In medie, divorturile in Romania survin dupa 15 ani de mariaj
Foto: sxc.hu

INS: Martie 2021 a adus a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după cele din noiembrie și decembrie 2020/ De asemenea, s-au pronunțat cele mai multe divorţuri din ultimul an și jumătate

de DP HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Economie | Finanţe & Bănci
În lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decat cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent. În contextul pandemiei COVID19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020. Două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani.
Claudiu Nasui, Bogdan Glavan, Stefan Guga: Dezbatere Zero taxe pe salariul minim
Foto: Hotnews

Când zero = 3,75%. Claudiu Năsui: Fie rămâne cotizația la Pilonul II de la salariul minim în sus, fie ca și acum. Atunci 3,75% taxe pe salariul minim. Dezbatere Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Zero taxe pe salariul minim este o propunere a USR-Plus ce atrage multă lume. Totuși, este posibil ca în practică să vedem, de fapt, 3,75% taxe pe salariul minim, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui. Propunerea „Zero taxe” trebuie discutată, așa că HotNews.ro a realizat o dezbatere la care au participat, alături de ministrul Economiei, Bogdan Glăvan, profesor universitar și Ștefan Guga, cercetător Syndex.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by