BĂNCI
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

BNR a redus dobânda cheie de la 1,75% la 1,5% pe an. ”Cele mai recente evoluții ale indicatorilor sugerează o contracție severă a economiei în trimestrul II”, spun experții instituției centrale

de DP HotNews.ro
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 6 august; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 % pe an, de la 1,25% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% pe an de la 2,25% pe an. De asemenea, s-a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Suedia in vremea pandemiei
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suedia a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare contracție economică din istoria modernă a țării

de S.J. HotNews.ro
Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu 8,6% în al doilea trimestru al anului potrivit unei estimări făcute publice de către biroul de statistică al țării miercuri, contracția economiei suedeze fiind cea mai mare din istoria modernă a țării, relatează CNBC.

BCR a revizuit în urcare prognoza de creștere pentru al doilea trimestru. Contracția economiei va fi de -10,8% (ritm trimestrial) în această vară, față de estimările inițiale de -15,2%

de DP HotNews.ro
”Revizuim prognoza evoluției PIB pentru trimestrul al doilea din acest an la -10,8% (trimestru la trimestru), de la -15,2%, după o citire mai atentă a principalelor date economice. Menținem proiecția PIB pe întregul an neschimbată la -4,7%, deoarece modelele noastre indică o recuperare mai lentă decât se aștepta anterior în trimestrul al treilea”, spun reprezentanții băncii într-un raport destinat investitorilor.
Credite
Foto: Pixabay

De la începutul pandemiei, băncile au acordat credite noi de peste 23,1 miliarde de lei

de DP HotNews.ro
Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Pentru analiza riguroasă a evoluției creditelor, unul dintre cei mai relevanți indicatori este cel care se referă la creditele noi.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

De ce a pierdut Ministerul Finanțelor în fața lui Ciprian Badea: Se pare că a făcut greșeală după greșeală

de F.B. HotNews.ro
Reorganizarea Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor a fost suspendată de Curtea de Apel București în iunie, în urma unei cereri făcute de Ciprian Badea, cel care conducea acea direcție. Tot atunci, Guvernul a fost pus la plată. Între timp a sosit motivarea Curții de Apel București și se pare că autoritățile au făcut mai multe greșeli în privința acestui caz, dacă ne uităm la aspectele care includ indicii de nelegalitate.
Turism
Foto: HotNews / C.P.

Țările în care turismul a ajuns din binecuvântare, blestem. În Seychelles rupia o ia la vale iar dolarii sunt dificil de procurat. Topul statelor cu ponderea cea mai mare a turismului in PIB

de DP HotNews.ro
Turismul te ridică, turismul te coboară. Așa ar putea suna o parafrază după o zicală celebră, aplicabilă acum în pandemie. Sunt 5 state în care ponderea turismului în PIB trece de 50%, 7 state în care turismul cântărește între 40-50% din PIB și alte 7 țări cu o pondere între 30-40% din PIB. România are puțin peste 5% contribuție a turismului în PIB, ceea ce reduce impactul pandemiei asupra acestui sector în perioade ca aceasta.
Consumul privat a ramas pe plus la jumatatea anului
Foto: sxc.hu

Consumul privat se menține bine după o jumătate de an și rămâne pe creștere

de DP HotNews.ro
Chiar dacă se menține firavă (0,3%), creșterea principalului motor al PIB-ului- consumul privat- a rămas pe plus după 6 luni, menținut fiind de cumpărăturile de produse nealimentare (care au avut o dinamică de +6,4%) şi de vânzările de alimente, băuturi şi tutun (+4,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,3%, ca efect direct al stării de urgență care a limitat drastic circulația.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Confesiunile milionarului Budeanu. BNR nu va cheltui valuta ţării pe intervenţii imposibile. Magistraţii- pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit. De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene

de DP HotNews.ro
Confesiunile milionarului Budeanu ● Firmele de pe litoral cer prelungirea programului pentru terase ● Echipe antifragile și cum prosperi în incertitudine ● Băncile de retail din Franţa au un model învechit ● Afacerile primarului Florea ● Un locuitor din satul Cartojani, care a fost în carantină, cere daune de patru milioane de euro ● Adrian Vasilescu,BNR: BNR nu-şi va permite să cheltuiască valuta ţării pentru a se hazarda în intervenţii imposibile ● Magistraţii au avut, în medie, pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei● Booking.com, lovit puternic de pandemie - taie mii de locuri de muncă ● De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene. DNA: Fost director la „Apele Române”, reținut pentru mită de un milion de euro ● Costul total al creditului include și costurile de prelungire a contractului, dacă condițiile prelungirii au fost prevăzute în clauze.
Coronavirus Argentina
Foto: Roberto Almeida Aveledo / Zuma Press / Profimedia

Argentina a ajuns la un acord cu creditorii pentru o restructurare a datoriei suverane / Țara sud-americană intrase pentru a noua oară în incapacitate de plată

de S.J. HotNews.ro
Guvernul Argentinei a anunțat marți că a ajuns la un acord cu creditorii pentru a restructura 65 de miliarde de dolari din datoria suverană în obligațiuni de stat, după luni de negocieri, anunță CNBC citat de Mediafax.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Circa 17.000 de români au cumpărat titluri Tezaur de 700 milioane de lei

de F.B. HotNews.ro
Romanii au investit peste 700 de milioane de lei în titluri de stat Tezaur cu scadența de 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Au investit aproape 17.000 de români.
Orașele din care se pleacă cel mai mult din România
Foto: sxc.hu

Topul municipiilor și orașelor pe care cei mai mulți români le abandonează. Cea mai mare rată a plecărilor este în orașul despre care primarul spune că „oricui îi e greu să-l părăsească”

de Dan Popa HotNews.ro
Anul trecut, peste 400.000 de români au părăsit localitatea în care locuiau, mutându-se în altă parte- fie în țară fie în străinătate. Ori se căsătoreau, ori își găseau un job mai bun, ori localitatea în care trăiseră nu le mai oferea speranțe pentru viitor. Media plecărilor cu domiciliul din ultimii 5 ani este de aproximativ de 375.000/an. Anul trecut, bariera celor 400.000 de plecări a fost depășită.
Cate firme platesc taxe in Romania: de la impozit pe profit, la redevente
Foto: ANAF

ANAF în primul trimestru: un inspector a verificat în jur de 4 persoane fizice și 2 firme/ Câte firme plătesc taxe: de la impozit pe profit, la redevențe

de F.B. HotNews.ro
Un inspector fiscal a verificat în medie 4,5 persoane fizice și stabilit sume suplimentare de plată în cuantum de 128.769 lei, reiese dintr-un raport al ANAF. De precizat că este vorba despre activitatea de inspecție fiscală. În ceea ce privește firmele, un inspector a verificat 2,18 contribuabili și a stabilit sume suplimentare de aproape jumătate milion de lei.
ANAF
Foto: ANAF

ANAF nu și-a atins obiectivul de încasări în 2019, dar a colectat mai mult decât în 2018 (raport)

de F.B. HotNews.ro
ANAF a încasat mai puțin decât trebuia. Conform raportului pe anul 2019 publicat pe site-ul instituției, gradul de realizare a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale rectificate a fost de 99,2%. Dacă se scot veniturile din dividende și vărsăminte ale companiilor de stat, gradul de realizare este de 99,6%.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Implementarea unui proiect bun pentru contribuabili al ANAF se va finaliza pe 14 iunie 2021

de F.B. HotNews.ro
​În decembrie 2018, ANAF a demarat un proiect cu fonduri europene privind implementarea SAF-T – fișierul standard de audit. Așa cum HotNews.ro a scris încă de anul trecut: Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul contribuabililor pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie. Un document recent al ANAF arată că termenul de finalizare a acțiunilor aferente implementării proiectului este estimat a fi 14 iunie 2021.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cât înseamnă majorarea cu 10% a punctului de pensie. "Cat de prost sa fii sa stai ore in Kulata, doar pentru o vacanta in Grecia?". Compania TAROM va fi salvată. Cum au evoluat prețurile locuinţelor în iulie

de DP HotNews.ro
Cum au evoluat prețurile locuinţelor, în iulie, într-o lume afectată de pandemie şi influenţată de Noua Casă ● Iulian Stanciu. Cum te sui pe un val de oportunitate ● Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie ● "Cat de prost sa fii sa stai ore in Kulata, doar pentru o vacanta in Grecia?"● Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate ● Bode: Compania TAROM va fi salvată ● De ce pleacă tinerii absolvenți de facultate din România ● Numărul de mașini noi înmatriculate în România a scăzut cu 44% ● Scăderea cererii de spații de birouri, resimțită din plin ● Adevărul din spatele războiului declarațiilor dintre premierul Orban și Firea pe tema măștilor gratuite pentru populație.
Lege pentru amanarea platii chiriei
Foto: Monitorul Oficial

Facilitățile pentru plata chiriei mai așteaptă. Legea nu se poate aplica, iar Ministerul Finanțelor nu știe cine trebuie să elaboreze procedurile

de Florin Barbuta HotNews.ro
​Pentru cine mai ține minte, în luna mai a fost publicată în Monitorul oficial o Lege prin care persoanele fizice și firmele care au fost afectate în perioada stării de urgență pot amâna plata chiriei (o detaliem mai jos). Camera Consultanților Fiscali a dorit clarificări tehnice de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pe chestiunea legată de neimpozitarea veniturilor din chirii (în anumite condiții). Ei bine, se pare că autoritățile nu vor aplica această lege prea curând, fiind probleme și pe caracterul retroactiv al amânării plății chiriei. O recunoaște chiar Ministerul, care dă de înțeles că legea e prea vagă și inaplicabilă. Instituția spune că a trimis o solicitare la Parlament pentru precizări, dar nu a primit răspuns, încă.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​"Turismul de răzbunare" - înțeles greșit de români. Țările care au impus condiții și restricții pentru români. Revenirea arată ca un val, creşterile vor fi urmate de scăderi. Maghiarii şi austriecii „fac zid” împotriva BRUA

de DP HotNews.ro
"Turismul de răzbunare" - trendul mondial pe care românii l-au inteles gresit ● Țările care au impus condiții și restricții pentru români de la 1 august ● ​Scenariul pe care se bazează proprietarul BCR: Revenirea arată ca un val, creşterile vor fi urmate de scăderi ● Culise: Maghiarii şi austriecii „fac zid” împotriva BRUA, sabotând interesele României în favoarea Rusiei ● Bursa din Milano devine ţintă de preluare ● Suma pe care constructorii auto au împrumutat-o în ultimele 5 luni pentru a trece peste șocul pandemiei ● De ce se apreciază leul și până la ce nivel va ajunge la sfarșitul anului ● Chiar și în pandemie, Bulgaria raportează excedente bugetare ● Harta județelor în care s-a impus obligativitatea purtării măştii de protecţie ● Coronavirusul îngroapă treptat pașapoartele de hârtie.
Cresc alocatiile pentru copii de la 1 august 2020
Foto: Monitorul Oficial

De astăzi cresc alocațiile pentru copii. OUG-ul este în Monitorul Oficial. Cât vor lua copiii din septembrie

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 1 Aug 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Dublarea alocațiilor pentru copii a apărut în Monitorul Oficial. Aceasta se aplică începând cu luna august 2020, adică de astăzi, ceea ce înseamnă că în septembrie copiii vor lua prima majorare a alocației. Deși un comunicat de presă al Ministerului Muncii vorbește despre o creștere de 20%, de fapt e o majorare de 20 puncte procentuale aplicată la suma rezultată din diferența dintre cuantumul de dublare (300 sau 600 lei, după caz) și cuantumul acordat anterior în luna iulie 2020.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

​Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 3,4 miliarde lei, în august

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 1 Aug 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute, de pe piața internă, 3,45 miliarde lei, în luna august. Este vorba de emisiuni de obligațiuni de tip benchmark de 3 miliarde lei, la care se poate adăuga suma de 450 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive.
Blue Air_avion
Foto: Hotnews

Oana Petrescu, Blue Air: Rugăm Guvernul României să permită continuitatea activității noastre prin aprobarea în timp util a Actului Normativ necesar pentru emiterea garanției de stat

de DP HotNews.ro
Vineri, 31 Iul 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Pentru a putea asigura reluarea zborurilor, în data de 29 iunie Blue Air a depus la Tribunalul Municipiului București cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv - cerere admisă de judecător în data de 6 iulie 2020. Acest demers ar fi asigurat protejarea companiei și onorarea tuturor obligațiilor asumate și ar da acestora un confort suplimentar privind capacitatea Blue Air de a-și continua activitatea în conditiii profitabile. Potrivit termenelor legale, Blue Air are obligația să depună Oferta de Concordat în termen de maxim 30 de zile, adică cel târziu luni. Statul a reconfirmat angajamentul prin garantarea unui împrumut bancar de 300 milioane Ron pe 6 ani, destinat exclusiv acoperirii pierderilor generate de deciziile de limitare a liberei circulații și transportului aerian, potrivit prevederilor Cadrului Temporar. Numai că Hotărârea de Guvern nu a apărut.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by