BĂNCI
Sediul BCE
Foto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Banca Centrală Europeană pregăteşte teste de rezistenţă pentru bănci privind riscurile climatice

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Banca Centrală Europeană (BCE) va efectua, în anii 2021 şi 2022, evaluări privind rezistenţa băncilor la riscurile generate de schimbările climatice, în cadrul noilor norme de reglementare.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
​DOCUMENT

Noutăți fiscale (proiect): Persoanele cu indemnizație „șomaj tehnic” vor datora contribuția la sistemul propriu pensii/ Cei care beneficiază de anumite prevederi fiscale nu vor putea da cei 3,5% pentru ONG-uri

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de OUG. În acest sens sunt câteva noutăți fiscale. Una este legată de plata anticipată aferentă ultimului trimestru referitoare la impozitul pe profit, iar altele de indemnizațiile "'șomaj tehnic suportat de stat".
Rectificare bugetara
Foto: Pixabay

​Rectificarea recent publicată în Monitorul Oficial are câteva modificări față de proiect. Au primit bani Transporturile și Ministerul Public. Reduceri mai mici la SGG și Administrația Prezidențială

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
După ședința de Guvern din 23 noiembrie, când s-a adoptat cea de-a treia rectificare bugetară, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că Ministerul Transporturilor a primit mai mulți bani, respectiv 179 milioane lei, după ce inițial, în proiect, nu se aloca nimic. OUG 201 (adică cea de-a treia rectificare bugetară) mai are câteva modificări pe zona instituțiilor, comparativ cu proiectul.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

După BRD, BCR și ea revizuiește în scădere prognoza de creștere economică pentru anul acesta și cel viitor. În trimestrul IV estimăm o creștere zero, iar pentru 2021 nu mai mizăm pe un avans de 3,9% ci pe unul de 2,7% (raport)

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
BCR a revizuit în jos prognoza de creștere a economiei pentru acest an și pentru anul viitor, arată un raport transmis vineri băncii-mamă. Pentru 2020, economiștii din departamentul de Cercetare al băncii spun că reculul ar putea ajunge la -5,2% (față de estimarea inițială de -4,7%) pe fondul unei stagnări (creșteri zero) a PIB în ultimul trimestru. Banca evidențiază poziția fiscală fragilă a Guvernului și cererea externă slabă ca factori care ar fundamenta revizuirea datelor. Reamintim că ieri și BRD a publicat un raport care revizuiește în scădere creșterea economică tot în jurul a -5%.
Copii saraci
Foto: pixabay.com

Familia Ionescu și rata sărăciei la români. Vezi distribuția pe regiuni sau după numărul copiilor. INS a numărat în 2019 peste 4,63 milioane de români săraci, mai mulți decât cu un an în urmă

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Când vine ziua de leafă, nu e mare bucurie în casa domnului Ionescu. Jumătate din bani se duc să acopere datoriile din săptămâna de dinaintea salariului, cu un sfert din leafă își plătește întreținerea și telefonul, iar cu sfertul rămas supraviețuiește cel mult o săptămână. După care o ia de la capăt cu împrumuturile. ”Am o listă cu prietenii cărora le datorez bani. Cum încasez ceva, rambursez în ordine datoriile primului de pe listă. Dacă nu mai rămân cu nimic, mai împrumut și adaug alt nume în coada listei. Și asta de vreo doi ani”, spune Ionescu. Fără să știe, Marius este unul din cei 4.632.000 de români considerați oficial săraci. INS a publicat rata sărăciei pe 2019, aceasta crescând la 23,8% anul trecut de la 23,5% în 2018.
Rata de supravietuire a noilor firme in 2018
Foto: INS

Rata de supraviețuire a noilor firme din România era între 51-85% în 2018

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Demografia firmelor din România în perioada 2014-2018 arată că rata de supraviețuire a acestora era între 51-85%, potrivit unei publicații a Institutului Național de Statistică (INS). Rata de supraviețuire (la primii ani de la înființare) reprezintă numărul de întreprinderi care au supraviețuit în anul de referință, raportat la întreprinderile nou create în urmă cu unu, doi, trei sau patru ani.
O treime dintre localitatile Romaniei abia aduna o 10% din totalul populatiei
Foto: sxc.hu

Populația țării va scădea cu 6 milioane de locuitori în următorii 50 de ani. Județul Teleorman ar putea pierde 73% din locuitori (analiză)

de HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată Institutul Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri la prânz. Declinul și îmbătrânirea populației va produce efecte în toate direcțiile: de la numărul de parlamentari și europarlamentari, la modificări structurale consistente în economie și societate. INS estimează populația în 4 variante de calcul: varianta constantă (care reprezintă o „variantă reper”, cu rol de a compara rezultatele obţinute prin menţinerea valorilor fertilităţii, speranţei de viaţă şi migraţiei nete din anul 2019 înregistrate în cadrul fiecărui judeţ), varianta optimistă, cea pesimistă și a patra, varianta medie (care e și varianta cea mai plauzibilă asupra evoluţiei populaţiei).
Fidelis
Foto: MFP

UPDATE Românii au împrumutat statul cu peste 2,7 miliarde lei. Perioada de subscriere s-a încheiat. Listarea, urmează a fi anunțată. Probabil vinerea viitoare

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Perioada de subscriere la Fidelis s-a încheiat. Românii au împrumutat statul cu peste 2,7 miliarde lei. Având în vedere că data decontării, conform prospectului, este a doua zi lucrătoare după data tranzacţiei, vinerea viitoare ar trebui să fie listate la Bursa de Valori București. Un comunicat de presă cu privire la data listării urmează a fi emis de BVB și Ministerul Finanțelor.
Asteptari privind evolutia economiei
Foto: Pixabay

Estimările BRD pentru 2020 și 2021. Dacă o decizie privind consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul va fi supus unei presiuni suplimentare (raport)

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
O datorie publică ce va depăși pragul de 50% din PIB în 2021, o depreciere în ritm anual a leului de 2-3% în fața euro (cu un curs euro de 4,88 lei la final de 2020), deficit fiscal de 9,4% anul acesta și aproape 8% în 2021- acestea sunt doar câteva din estimările echipei de Cercetare a BRD, publicate joi seara, odată cu ediția de toamnă a Raportul ”Economic Outlook”. ”Dacă o decizie privind consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul poate fi supus unei presiuni suplimentare din cauza sentimentului volatil al pieței, a potențialelor retrogradări ale ratingului și a eventualelor ieșiri de capital ulterioare”, atrag atenția autorii Raportului. Economiștii BRD au revizuit în scădere nivelul inflației pentru finalul acestui an la 2,3%, de la 2,5% în raportul anterior.
masti false
Foto: tion.ro

Alte 7 notificări ale României, privind măști neconforme de pe piață, au fost validate de Sistemul de alertă rapidă al UE

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că alte 7 notificări ale României, în ceea ce privește alerte de măști neconforme de pe piață, au fost validate de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX. ”Până în acest moment, nu mai puțin de 12 alerte emise de ANPC, în numele țării noastre, sunt prezente pe Sistemul de alertă rapidă RAPEX. Astfel, România contribuie susținut la eforturile unite ale UE de a avertiza consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piață”, a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.

Registrul Comerțului va fi închis pe 30 noiembrie și 1 decembrie

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
La Registrul Comerțului ​nu se va lucra pe 30 noiembrie și 1 decembrie, conform unui anunț publicat pe site-ul instituției. "Zilele de 30 noiembrie și 01 decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, fapt pentru care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale nu vor avea program de lucru", menționează sursa citată.
Consiliul fiscal
Foto: Consiliul Fiscal

Un proiect inițiat de un deputat PSD prevede extinderea facilităților din construcții. Consiliul Fiscal nu-l avizează: nu are impact bugetar

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Lucian Eduard Simion, deputat PSD, susținut de alți PSD-iști și unii reprezentanți ai minorităților, a inițiat un proiect prin care să fie extinse facilitățile din construcții (introduse prin OUG 114) și pentru angajații din sectorul construcțiilor de nave. Documentul a fost trimis spre avizare la Consiliul Fiscal deoarece este vorba despre diminuarea veniturilor bugetare, astfel că trebuie cerută opinia instituției.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale au scăzut ușor după primele 10 luni

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanţe & Bănci
În luna octombrie 2020, s-au eliberat 4.017 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 6,3% faţă de luna septembrie 2020 şi în creştere cu 7,5% faţă de luna octombrie 2019, au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. În perioada 1.I – 31.X.2020, s-au eliberat 34.629 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 3,6% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Numărul autorizațiilor de construcție este important pentru că circa 8% din salariații români lucrează în acest sector (aproape 750.000), iar Banca Mondială estimează că fiecare 10 joburi în construcții generează alte 8 locuri de muncă în economia locală.
Bugetul alocat Romaniei
Foto: Guvern

GRAFICE Planul Național de Redresare și Reziliență: 12 domenii prioritare și 30 miliarde de euro de alocat

de C.P. HotNews.ro
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții. Planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României, cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 miliarde euro (prețuri curente). Din suma aferentă granturilor, 70% ar urma să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări.
Fidelis
Foto: MFP

Românii au subscris peste 2,3 miliarde lei la Fidelis. Vineri, ora 13:00, termenul limită/ Situația pe fiecare emisiune în parte

de F.B. HotNews.ro
​Românii pot subscrie la titlurile de stat Fidelis până vineri la ora 13:00. Este vorba de trei emisiuni, una în euro și două în moneda națională. Până astăzi, inclusiv, valoarea totală subscrisă se ridică la peste 2,3 miliarde lei. A fost depășită suma din vară, când Ministerul Finanțelor a atras circa 2 miliarde.
Masca neconforma
Foto: Hotnews

ANPC a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin care reglementează comercializarea de măști în România

de DP HotNews.ro
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat joi în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească firmele care comercializează măști pe piața națională. ”Acest proiect a fost realizat ca urmare a rezultatelor parțiale centralizate în urma verificărilor efectuate de comisarii ANPC pe piața de măști din România, care atestă faptul că mai mult de jumătate din aceste produse prezintă diverse neconformități, cantitate ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață”, spun reprezentanții Autorității.
Mihai Purcarea (CFA) CEO al BRD Asset Management
Foto: Hotnews

Datoria publică a țărilor lumii e mai mare decât cea de după al doilea Război Mondial. Vor urma perioade de inflație agresivă? Nu pariați sume mari pe asta, spune CEO-ul BRD Asset Management

de DP HotNews.ro
Suntem acum la nivel global cu o datorie publică mai mare decât cea după cel de-al doilea răsboi mondial. Cu numai două crize- cea de acum 12 ani și cea de față, a spus joi Mihai Purcărea, CEO al BRD Asett Management la o conferință organizată de Finmedia. ”Ne punem întrebarea ca investitori: înspre ce ne îndreptăm? Dacă ne uităm în cărțile de economie am spune: ok, datorie mare, se tipăresc bani, înseamnă că ne vom trezi cu inflație mai încolo. Asta spune teoria clasică. Dar ne uităm la ce se întâmplă în Japonia. Acolo nu au reușit să genereze inflație din cauza schimbărilor structurale care au loc la nivelul economiei”, a mai spus Purcărea.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

Dascălu, economist șef BCR: ​​Revenirea economică se va tempera în ultimul trimestru, raportul datorie publică/PIB va crește ”accelerat” pe termen scurt, Leul este supraevaluat, urmând ca o corecție să aibă loc treptat

de DP HotNews.ro
Revenirea economică se va tempera în ultimul trimestru, vom asista la o creștere ”accelerată” a raportului datorie publică /PIB pe termen scurt, iar leul este supraevaluat, urmând ca o corecție să aibă loc treptat. Acestea sunt doar 3 dintre concluziile economistului șef al BCR, Ciprian Dascălu, prezentate la un eveniment organizat joi de Finmedia. Dascălu a mai spus că în această perioadă nu se mai folosesc modelele economice clasice ci mai degrabă unele mai puțin convenționale. ”Am creat un indice al activității economice cu frecvență ridicată cu scopul de a urmări în timp real starea economiei și de a ne ajuta să identificăm orice schimbare a trendului, îmbunătățind în final calitatea prognozelor”, precizează acesta. Potrivit acestui indice, activitatea din noiembrie s-a aflat la 75% din capacitatea pre criză, similar cu octombrie.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu
Stire actualizata

Cîțu: Deficitul este de 7% din PIB, la 10 luni/ Voi merge la ședințele de politică monetară de la BNR

de F.B. HotNews.ro
Deficitul bugetar este de 7% din PIB, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă, precizând că este vorba despre 74,04 miliarde lei. Potrivit acestuia, suma obligațiilor fiscale amânate de cotribuabili se ridică la 16,29 miliarde lei.
Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro

Dumitru (Raiffeisen): Tăieri de salarii ca în 2010 nu sunt posibile; soluţia este creşterea gradului de colectare a taxelor

de DP HotNews.ro
Tăierea salariilor, la fel cum s-a întâmplat în 2010, majorarea sau scăderea de taxe nu vor rezolva problema bugetară a României, soluţia fiind creşterea gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administraţiei publice, a declarat, joi, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, potrivit Agerpres. "Nu există alternativă la consolidarea fiscală. Nu mai poţi cheltui bani, dacă nu ai de unde să iei. Nu vom putea finanţa deficite de 7-8-9% din PIB. Nu putem sta cu acest deficit mai mulţi ani. Anul acesta este criză, sunt deficite mari în toată Europa. Însă acolo, după trecerea crizei, deficitele se ajustează de la sine. În România nu scade de la sine”, a spus economistul, într-o dezbatere online.

ESRI

Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by