ENERGIE
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz suspendă rezilierea contractului cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

de C.P. HotNews.ro
Romgaz a anunțat vineri că suspendă, pe o perioadă de 14 zile, notificarea de reziliere a contractului privind dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din DuroFelguera și Romelectro. Aceste două companii au solicitat suspendarea rezilierii. Producătorul de gaze trimisese la începutul lunii aprilie notificarea de reziliere a contractului de lucrări, din cauza neexecutării, în termen, a obligațiilor contractuale.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Transportatorul și distribuitorii de gaze au realizat investiții de 1,7 miliarde lei anul trecut

de C.P. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că anul trecut, au fost realizate de operatorul de transport și de sistem și de operatorii care distribuie gaze naturale, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Investițiile planificate în sistemele de distribuție a gazelor naturale au fost realizate în proporție de 98%.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Industria de petrol și gaze generează 1,8% din PIB-ul României

de C.P. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Energie
Companiile de petrol și gaze au generat 1,8% din PIB, în perioada 2017-2019, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din contribuția întregului sector energetic, potrivit unei analize realizate de Consilium Policy Advisors Group - CPAG și Federația Patronală Petrol și Gaze. Totalul impozitelor și dividendelor plătite statului a fost în medie de 16 miliarde lei pe an în perioada 2017-2019, echivalentul a 6% din veniturile bugetare curente. Numai dividendele au fost în medie de 2 miliarde lei pe an, însumând 1,3% din veniturile fiscale bugetare.
Daniel Grigoroiu Norocel (dreapta), la o semnare de contract
Foto: Hotnews

Un fost director al Romtehnica a fost numit șeful Agenției pentru Resurse Minerale

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Energie
Premierul Florin Cîțu l-a înlocuit pe Nicolae Turdean din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. În locul său a fost numit Daniel Grigoroiu-Norocel, un personaj despre care se cunosc puține lucruri. Deși a ocupat funcții importante, nu deține un CV public. Potrivit declarațiilor de avere, în anii trecuți a fost director general al Romtehnica, companie din domeniul apărării.
Romgaz
Foto: AGERPRES

Romgaz a reziliat contractul cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 3 Apr 2021 Economie | Energie
Producătorul de gaze Romgaz a transmis asocierii Duro Felguera - Romelectro notificarea de reziliere a contactului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, din cauza neexecutării, în termen, a obligaţiilor contractuale de către executant, potrivit News.ro.
Platforma GSP
Foto: GSP

Grup Servicii Petroliere a instalat prima platformă petrolieră în perimetrul Ana din Marea Neagră

de C.P. HotNews.ro
Joi, 1 Apr 2021 Economie | Energie
Compania românească Grup Servicii Petroliere a anunțat instalarea în parteneriat cu dezvoltatorul Black Sea Oil&Gas (BSOG), la peste 120 de km în largul Mării Negre, a primei platforme fixe de producție din Perimetrul Ana. Jacket-ul (baza platformei) pentru platforma fixă Ana a fost fabricat la Șantierul Naval al GSP din Agigea. Instalația de 1.300 de tone măsoară 101 m înălțime, dintre care 69 m sunt sub nivelul mării, se arată într-un comunicat de presă.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES

Ajutor de stat aprobat de Guvern: Complexul Energetic Oltenia primește încă 1,2 miliarde de lei

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 1 Apr 2021 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de OUG privind acordarea unui nou ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia, o companie care ar trebui să treacă printr-un amplu proces de restructurare pentru a supraviețui. De data aceasta, statul va finața compania cu 1,18 miliarde de lei (241.4 milioane euro) de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de lichidități și pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz a depus oferta angajantă pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Economie | Energie
Romgaz a anunțat că a depus miercuri oferta angajantă de achiziţie a 100% din acţiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. Oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.
Parc eolian
Foto: CEZ Romania

Vânzarea CEZ România a fost finalizată / MIRA este de acum noul acționar

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Economie | Energie
Vânzarea CEZ România a fost încheiată miercuri între CEZ Group și fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), potrivit unui comunicat de presă. După 18 luni de la debutul procesului de vânzare, activele românești deținute de Grupul CEZ au fost achiziționate de MIRA. Vânzarea include în total un număr de șapte companii românești, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac, alături de celelalte companii.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Costurile cu dezechilibrele asupra prețului final al energiei electrice vor fi reduse - ANRE

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un proiect de ordin care prevede că durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung, în sensul definiției ei, se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună. Astfel a fost transpusă în cadrul de reglementare al pieței de energie electrică recomandarea Comisiei Europene de a micșora durata de livrare prevăzută în cadrul contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung.
Energie electrică
Foto: Max Pixel

Liberalizarea pieței: 40% dintre consumatorii de energie electrică și 30% dintre consumatorii de gaze au trecut pe piața liberă

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 30 Mar 2021 Economie | Energie
Circa 40% dintre clienţii casnici de energie electrică şi 30% dintre consumatorii de gaze naturale se află pe piața concurențială, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei conferințe organizate de News.ro. Acesta spune că pe piața liberă a energiei se află 3,5 milioane de consumatori casnici din 8,9 milioane, iar pe piața liberă a gazelor sunt 1,2 milioane de consumatori din 3,9 milioane.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES

Ministrul Energiei: Guvernul va acorda un ajutor Complexului Energetic Oltenia / Greenpeace: Compania riscă insolvența, iar autoritățile române sunt neconvingătoare

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 30 Mar 2021 Economie | Energie
Investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), propus de Guvernul României, a ajuns în faza de consultare publică, iar șansele ca acesta să fie aprobat în actuala formă sunt nule, consideră Greenpeace România. Dacă nu găsește până la 30 aprilie soluții pentru plata certificatelor de emisii, compania riscă penalități care vor duce nota finală de plată la aproape 1 miliard de euro. Pe de altă parte, ministrul energiei Virgil Popescu spune că este în lucru un proiect de OUG privind acordarea unui ajutor de stat pentru ca CEO să poată achiziţiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut.
Niculae Havrilet
Foto: Agerpres

Legea energiei electrice va fi rescrisă cu ajutorul BERD

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 30 Mar 2021 Economie | Energie
Legea energiei electrice va fi rescrisă printr-un program de consultanţă, cu ajutorul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De asemenea, Ministerul Energiei este într-o discuţie cu Banca Mondială pentru a obţine un suport privind modernizarea Legii gazelor naturale, a declarat marți secretarul de stat în Ministerul Energiei Niculae Havrileţ.
Virgil Popescu
Foto: Facebook

Romgaz va depune mâine oferta pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 30 Mar 2021 Economie | Energie
Soarta participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră va fi tranșată foarte curând. Romgaz, producătorul de gaze deținut de statul român, va depune mâine (n.r. miercuri) o ofertă pentru preluarea participației, fiind termenul final, a anunțat ministrul economiei Virgil Popescu, în cadrul unei conferințe organizate de News.ro.
Apele Romane
Foto: Apele Romane

Legea care afectează producătorii de energie hidro în beneficiul Apelor Române / Amendamentele controversate au fost inițiate chiar de ministrul energiei

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 29 Mar 2021 Economie | Energie
După Fondul Proprietatea a venit rândul micilor producători de energie hidro să critice dur intenția unor deputați de a majora taxele pe care le plătesc Administrației Apele Române. Reamintim că potrivit unor amendamente depuse la un proiect de lege, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, tarifele vor fi stabilite la un nivel fix de 33 lei/MWh, ceea ce ar însemna o creștere cu 55%. Amendamentele au fost depuse de Virgil Popescu, deputat PNL și ministru al energiei, și Tánczos Barna, senator UDMR. Amendamentele au fost aprobate în Comisia pentru Agricultură.
Calorifer
Foto: AGERPRES

Guvernul a aprobat, în sfârșit, legea privind consumatorul vulnerabil, dar va intra în vigoare abia în septembrie 2022 / Vor fi acordate compensații între 10% și 100% pentru încălzire

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 26 Mar 2021 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Este o lege care ar fi trebuit adoptată încă din 2012, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale. Practic a fost aprobată după 8 ani de întârziere. Însă nici acum nu se poate spune că avem o lege privind consumatorul vulnerabil în vigoare, în condițiile în care va trebui să treacă și prin Parlament, unde ar putea suferi modificări, iar termenul de aplicare este 1 septembrie 2022.
Centrala nucleara de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

România și alte șase țări europene susțin importanța energiei nucleare în mixul energetic al UE

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Mar 2021 Economie | Energie
România, alături de alte șase State Membre ale Uniunii Europene, susține, în cadrul unei scrisori comune de poziție adresată Comisiei Europene, importanța energiei nucleare în mixul energetic actual și viitor al Uniunii și dezvoltarea în continuare a proiectelor strategice de investiții in acest domeniu, informează Ministerul Energiei. Scrisoarea a fost semnată de premierul Florin Cîțu, prim miniștrii din Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Slovenia, precum și de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Energie
Foto: AGERPRES

Transelectrica și companiile de distribuție a energiei au obligația de a investi cel puțin 1,6 miliarde lei în 2021

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Mar 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat pentru operatorul de transport și sistem și operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari, pentru anul 2021, investiții totale de cel puțin 1,68 miliarde lei.
Contor chinezesc
Foto: Sanxing Electric

Electrica a achiziționat, printr-o companie de distribuție, contoare inteligente chinezești neconforme

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 23 Mar 2021 Economie | Energie
Punerea pe piață a unui contor de energie electrică fabricat de o companie chineză nu este în conformitate cu prevederile legale, se arată într-un punct de vedere transmis, luna trecută, de Biroul Român de Metrologie Legală către Distribuție Energie Electrică Romania, compania de distribuție a Electrica. De ce a fost nevoie de acest punct de vedere? Anul trecut au fost achiziționate contoare electrice trifazate fabricate de Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd China. Biroul Român de Metrologie Legală, direcția regională Cluj-Napoca, a constatat că acestea nu sunt conforme. Ce spune Electrica la solicitarea HotNews.ro? Că este o interpretare greșită a DRML Cluj-Napoca, iar potrivit declarațiilor producătorului, acel tip de contor trifazat respectă toate reglementarile UE.
Razvan Nicolescu
Foto: Arhiva personala

PNRR ar trebui să finanțeze și dezvoltarea unui proiect de energie eoliană în Marea Neagră - Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 23 Mar 2021 Economie | Energie
Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice salută publicarea în dezbatere publică a Planului National de Redresare și Reziliența (PNRR), însă critică faptul că în forma actuală acesta nu prevede nicio suma de bani pentru liniile Transelectrica. Asociația consideră că proiectul prioritar pentru decarbonarea sectorului de producție de energie electrică este întărirea liniilor de înaltă tensiune ale Transelectrica pentru a integra mai multă energie curată precum și transparentizarea capacitații de interconectare existente. Vezi propunerile asociației.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by