Una dintre cele mai mari companii auto este printre puținele care, cel puțin până acum, au reușit să evite opriri ale producției din cauza crizei microprocesoarelor care va face ca producția mondială să fie cu cel puțin un milion de unități mai mică în lume. Hyundai-Kia a cumpărat când alții nu mai făceau asta și a învățat și dintr-un episod în care, din cauza unui conflict diplomatic între Coreea de Sud și Japonia, nu a mai putut obține anumite componente, scrie Reuters.
Mai multe surse citate de Reuters spun că Huawei discută cu cel puțin două companii chineze pentru a lansa mașini electrice sub brand-ul propriu, aceste modele putând fi lansate chiar în acest an. Huawei a pierdut mult pe partea de smartphone-uri din cauza sancțiunilor impuse de SUA și caută noi domenii în care business-ul să meargă bine.
Ca urmare a problemelor legate de furnizarea de semiconductori care afectează o mare parte din industria auto, Ford Craiova va suspenda temporar producția de vehicule și motoare timp de opt zile, începând cu 26 februarie, anunță oficialii companiei. Criza microprocesoarelor va face ca producția auto europeană să fie cu câteva sute de mașini mai mică, arată diversele estimări. Și Dacia a oprit producția timp de 5 zile.
În ianuarie s-au vândut în UE 840.000 de mașini noi, scădere de 26% față de acum un an, fiind cel mai slab ianuarie din 1982 încoace. Cel mai vândut model auto a fost Toyota Yaris, urmat de Peugeot 208 și Dacia Sandero, iar vânzările modelului Ford Puma fabricat de Craiova au crescut cu 72%. În ianuarie cota SUV-urilor pe piața din UE a atins un nivel record de 44%, în timp ce în ianuarie 2016 era de 26%, iar doi ani mai târziu era 33%, arată datele JATO.
Hyundai a lansat primul model al sub-mărcii sale de vehicule electrice Ioniq, un crossover electric care promite autonomie maximă de 480 km și are în bord două ecrane de 12 inci. Grupul coreean a dezvoltat o nouă platformă și vrea să vândă pe plan global în 2025 un milion de mașini electrice Hyundai, Kia și Genes
Material realizat cu sprijinul Volkswagen România
de Adrian Mitrea 0-100.ro
Volkswagen ID.3 este foarte diferit de celelalte mașini electrice de pe piață, iar în acest material veți înțelege de ce. În esență este vorba despre 1) un interior simplificat și aerisit; 2) încărcare foarte rapidă; 3) baterii climatizate 4) dinamică excelentă asigurată de distribuția optimă a maselor și de roțile motrice spate.
de Adrian Mitrea 0-100.ro
Teslounge Bucharest s-a deschis oficial Joi, 18 Februarie 2021, și este primul showroom cu automobile Tesla din România. Nu este însă o „reprezentanța Tesla”, așa cum au speculat unii. Este un showroom independent, situat pe Șoseaua Fabrica de Glucoză 6-8 din București, deschis de o firmă de leasing din Corbeanca.
de Adrian Mitrea 0-100.ro
Ford Craiova este în fața unei schimbări majore în ceea ce privește conducerea. Josephine Payne va fi noul Președinte Ford România și Director General al fabricii Ford Craiova, începând cu 1 Aprilie 2021. Josephine Payne îl înlocuiește astfel pe Ian Pearson, care se retrage din activitatea profesională începând cu 1 Mai 2021. El lucrează de 31 de ani în cadrul Ford Motor Company. Josephine Payne este prima femeie care va conduce operațiunile de producție ale Ford în România. Totodată, devine prima femeie care conduce o fabrică auto de asemenea anvergură în România.
Analiză
Acum 7-8 ani se părea că nimic nu va opri ascensiunea mașinilor diesel și în mai multe țări europene reprezentau peste 60% din parcul auto. Lucrurile sunt cu totul diferite acum: tot mai multe mărci nu mai lansează versiuni pe motorină, în unele orașe aceste mașini nu mai au voie în centru și câțiva oficiali importanți spuneau că dieselul ”este pe moarte”. Totuși, mulți șoferi iubesc mașinile diesel și nu vor ca ele să dispară, iar parcul auto din UE cuprinde peste 100 de milioane de mașini pe motorină și acest tip de combustibil domină clar și segmentul utilitarelor.
de Adrian Mitrea 0-100.ro
Ford se pregătește intens pentru un viitor 100% electric în Europa, în jurul anului 2030, iar pentru uzina europeană principală, din Köln (Germania) asta înseamnă investiții de un miliard USD. Gama europeană a Ford va fi deja pregătită pentru zero emisii locale în jurul anului 2025. Concret, automobilele și vehiculele comerciale vor fi deja electrice sau plug-in hibride. Spre 2030 se va face trecerea la automobile complet electrice, urmând ca cele plug-in hibride să nu se mai producă (decât poate în cazul vehiculelor comerciale). Totodată, primul Ford electric de mare volum fabricat în Germania va avea la bază platforma Volkswagen MEB.
Producătorul auto britanic McLaren a prezentat cel mai sofisticat hibrid din istoria sa, un supercar numit Artura care poate ajunge de la 0, la 300 km/h în 21,5 secunde și costă peste 210.000 euro. Compania a dezvoltat noi tehnologii pentru a face șasiul cât mai ușor și își propune ca într-un deceniu să ajungă să producă doar mașini electrice. Compania a avut un an 2020 în care vânzările au scăzut cu peste 50%
Ianuarie a fost o lună foarte slabă pentru piața auto din UE, scăderea fiind de 24% și din cauză că în unele țări există multe restricții, arată datele ACEA. A fost cea mai slabă lună ianuarie din ultimul deceniu și în unele țări, inclusiv România, scăderea a fost de peste 50%. La capitolul grupuri auto, Volkswagen a avut 25,7% din piață, fiind urmată de nou creatul grup Stellantis ce are 22,7% și cuprinde mărci precum Peugeot, Fiat, Citroen, Opel și Jeep.
de Adrian Mitrea 0-100.ro
Infrastructura de încărcare pentru automobile electrice a ajuns la o oarecare maturitate în 2021, în România. Cei care utilizează o mașină electrică au la dispoziție stații mai multe ca niciodată. E drept, încărcările gratuite aproape au dispărut complet, iar prețurile pentru 1 kWh sunt de la simplu la triplu. Iată o radiografie a infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice în România, în 2021.
Ferrari a fost printre foarte puținele mărci auto ale cărei vânzări nu au scăzut anul trecut în Europa, în timp ce Rolls Royce a scăzut cu 30%, iar Aston Martin și Maserati, cu 39%. De ce s-a ținut Ferrari atât de bine? Explicațiile țin de mai multe lucruri: averile miliardarilor au crescut anul trecut și marca Ferrari este la modă în rândul acestora, compania a gândit bine calendarul de livrări și Ferrari și-a păstrat imaginea de marcă exclusivistă fiindcă nu a crescut mult producția în ultimii ani.
Piața mașinilor noi a scăzut cu 52% în ianuarie, iar cele mai vândute modele au fost Dacia Logan, Ford Puma și Ford Focus, arată datele APIA. Luna trecută s-au înmatriculat 165 de mașini full-electrice și dieselul a avut aproape 27% din piața totală, benzina scăzând puternic față de acum un an. Segmentul cel mai căutat a fost SUV, care a avut aproape 39% din piață.
Jaguar a anunțat un plan radical de transformare numit ”Reimagine” prin care marca va produce doar modele full-electrice din 2025, iar Land Rover și Range Rover vor avea șase noi modele 100% electrice în 2030. Jaguar vinde un singur model electric, SUV-ul I-Pace, lansat în 2018.
Grupul Volkswagen nu este îngrijorat de planurile Apple pentru un automobil care ar putea include tehnologia pentru baterii a producătorului iPhone, a declarat directorul general al constructorului german de vehicule, Herbert Diess, transmite Reuters, preluat de Agerpres. În decembrie, Reuters a relatat că Apple ar fi realizat suficiente progrese pentru a construi un vehicul de serie până în 2024, datorită scăderii costurilor pentru tehnologia de baterii.
Ungaria ar putea atrage o nouă investiție de proporții fiindcă se află pe lista țărilor unde este interesată să deschidă prima uzină auto europeană compania Rivian la care a investit și Amazon. Rivian are în plan mai multe modele, inclusiv furgonete și SUV-uri electrice, fiind evaluată la peste 27 miliarde dolari. Ungaria a atras recent o nouă investiție pe segmentul bateriilor pentru mașini electrice și acordă subvenții mari pentru a atrage companiile din domeniu.
Volkswagen și Microsoft au anunțat joi un parteneriat pentru dezvoltarea de software pentru mașini autonome și conectate, amplificând modul în care cele două companii colaborează, după ce în 2018 demaraseră un parteneriat în domeniul cloud-computing. Microsoft a adăugat recent în lista colaboratorilor un alt partener din industria auto, investind în compania Cruise deținută de General Motors.
Criza procesoarelor din industria auto, care a determinat și Dacia să anunțe opriri ale producției, va mai dura câteva luni și ar putea duce la o producție mondial cu peste un milion de mașini mai mică în decursul acestui an. Primele semne că va urma o criză gravă în industria semiconductorilor auto au apărut în primăvara lui 2020, dar nu părea să se ajungă atât de departe. Când criza va dispărea, este foarte posibil ca prețurile semiconductorilor să crească.