​E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil – iată un lucru cu care suntem cu toții de acord. Dar, atunci când nu ai satul la dispoziție sau dacă vrei să-l crești, oare se poate spune: E nevoie de un raft întreg de cărți ca să crești un copil?

Tații sunt din ce în ce mai implicați în creșterea copiilor și caută surse să se informezeFoto: Shutterstock

Chiar dacă nimic nu poate înlocui îndrumările specialiștilor, sfaturile prietenelor sau sprijinul familiei, cărțile de parenting joacă un rol important. Ele deschid minți și ghidează mâini, inspiră și dau încredere, conțin soluții practice și dau răspunsuri complexe la întrebări delicate.

Autorul preferat al taților

,,Câteva lucruri surprinzătoare pe care le-am constatat în ultimul an, în care am sondat interesele și nevoile părinților din România, este că nu doar mamele cumpără și își doresc cărți care să le ajute să relaționeze mai bine cu copiii. Procentul de tați dornici de informație este în creștere, iar când vine vorba de adolescenți aproape se dublează”, povestește Alexandra Rusu, director editorial al editurii ZYX Books, o editură nouă specializată în cărți pentru părinți.

„Este evident că tații își pun din ce în ce mai mult problema soluțiilor eficiente și sănătoase pentru viața de familie, iar autorul lor preferat de la ZYX Books este Alfie Kohn. Ideile lui curajoase, cum ar fi educația fără pedepse și recompense, îmi par foarte util de dezbătut într-o societate ca a noastră, în care copiii sunt încă puși la colț sau mustrați agresiv”, completează Alexandra Rusu.

Titlurile aduse de Editura ZYX Books se bazează pe educația făcută cu blândețe, dar cu limite și reguli. Cea mai apreciată autoare este dr. Laura Markham, cu două cărți deja testate de zeci de mii de familii, dar și cu Părinți liniștiți, copii fericiți. Caiet de lucru cu tine, tradus pentru prima oară în limba română. ,,Noutatea acestui Caiet de lucru este partea interactivă, cea care te invită să contribui cu experiența ta la teoriile Laurei Markham, să le adaptezi în scris nevoilor tale. Scrisul are valoare terapeutică în sine, deci nu poți ieși decât câștigat(ă) dintr-o astfel de experiență”, adaugă directorul editorial.

,,În brațele mamei” și un bestseller despre pubertate

Printre pachetele speciale oferite de editură se numără ,,În brațele mamei” – care pune laolaltă, la un preț special, două titluri fundamentale pentru creșterea bebelușilor în primii doi ani de viață: Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman și Somn ușor, de Sarah Ockwell-Smith. Nevoia de a ști mai multe despre legătura dintre alăptare și somnul bebelușilor a dus la crearea acestui pachet tematic, ,,În brațele mamei”, care s-a dovedit extrem de popular în rândul părinților.

Alexandra Rusu, psihologul Diana Stănculeanu și Alex Zamfir, la lansarea cărții Ups, pubertatea!

Bestsellerul ZYX Books este însă o carte despre pubertate, scrisă de două autoare americane: o pediatră și o consilieră specializată în problemele adolescenților - Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile, de Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll-Bennet. ,,Această carte extrem de utilă pentru părinții de (pre)adolescenți atinge subiecte foarte sensibile – acnee, puseuri de creștere, tulburări alimentare, sexualitate, schimbări de dispoziție – și le explică în lumina celor mai recente studii psihologice și descoperiri din lumea medicală. Pe baza ei am organizat mai multe ateliere în școli, întâlniri între părinți și psihologii cu care colaborăm, la care sălile de clasă și orele alocate au fost insuficiente. Interesul este în continuare foarte mare, probabil așa se explică faptul că primul tiraj aproape s-a epuizat”, completează Maria Tănăsescu, editor coordonator ZYX Books.

Care este viziunea care unește toate cărțile de parenting apărute la ZYX Books? Toate cărțile ZYX sunt îndreptate spre părinte și o (îl) sprijină în efortul său constant de a-și înțelege emoțiile, tiparele de comportament și a le înlocui cu acțiunile cele mai benefice pentru copilul său. Ca întotdeauna, iubirea necondiționată este cea mai importantă.