O parte unei străzi din orașul Slănic Prahova s-a surpat, joi dimineață, chiar în fața sediului Poliției din localitate. Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat, la Digi24, că a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. 20 de persoane au fost evacuate din zonă, iar la ora 16:00 a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Stradă surpată în Slănic PrahovaFoto: Primăria Comunei Bertea

Update, ora 15:40: Ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, care fusese convocată în prima parte a zilei, imediat după ce strada s-a surpat, s-a încheiat.

„În cadrul ședintei au fost discutate aspecte ce țin de eventuala adăpostire a persoanelor evacuate din cele două blocuri aflate în proximitate, dar și convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ședința ce va avea loc la ora 16:00. Până la acest moment, 20 de persoane au fost evacuate preventiv din cele două blocuri, au fost montați martori care să indice dacă terenul se deplasează în continuare și a fost creat un perimetru de siguranță. Totodată, experți în domeniu au ajuns cu un elicopter Black Hawk la locație, în vederea identificării motivului tasării terenului. Intervenția este în dinamică”, au transmis autoritățile.

---

Prahovainfo.ro scrie că este vorba despre strada 23 August, iar în imaginile apărute pe rețelele de socializare se poate vedea că în zonă sunt blocuri.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a decis evacuarea persoanelor din zona afectată.

„A fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu”, a transmis DSU.

Motivul surpării străzii ar putea fi zăcământul de sare pe care stă întreaga localitate, scrie prahovainfo.ro. Directorul de producție al Salrom, Irina Muller, a susținut, la Digi24, că „surparea nu are nicio legătură cu exploatarea sării”, pentru că zona se află departe de punctele de exploatare.

„Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat, la Digi24, că „dacă situația o va impune, oamenii din zonă vor fi evacuați”.

„Autoritățile locale au luat primele măsuri - convocarea Comitetului local pentru situații de urgență, urmând să decidă ce se va face în perioada următoare. Dacă se impune vom recurge și la evacuarea populației”, a declarat prefectul.

Întrebat câte persoane locuiesc în zona afectată, el a spus că nu are informații și că urmează să ajungă la fața locului.

La fața locului sunt în acest moment reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova.

Publicația locală notează și că anul trecut au apărut surpări într-o altă zonă a orașului, care au afectat câteva case.