Septicemia - diagnosticul primit de Florin Piersic - definește o infecție gravă în sânge. Este o stare infecțioasă generalizată, cauzată de un germene care atacă sângele. Conform medicilor din Cluj, unde a fost internat inițial actorul, cel mai probabil acesta s-a infectat de la o branulă, iar protezele pe care le are - stimulator cardiac și proteză la genunchi - mențin focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotic.

SpitalFoto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Florin Piersic are o infecție generalizată (septicemie) care îi poate pune viața în pericol, a declarat miercuri Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost transferat marți seară de la Cluj la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, cu un avion SMURD.

Ce este septicemia

Septicemia se produce atunci când pătrunde o bacterie în sânge dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi pielea, plămânii, rinichii sau vezica urinară.

În absența unui tratament adecvat și a unei reacții imunitare corecte, orice infecție în organism poate evolua către septicemie.

Septicemia este răspunsul extrem al organismului la o infecție și reprezintă o urgență medicală, având o rată a mortalității de până la 50%. Atunci când nu se intervine la timp, septicemia poate duce rapid la leziuni tisulare, insuficiență de organe și chiar deces.

Riscurile majore ale septicemiei au legătură cu faptul că sângele poate disemina bacteriile respective și toxinele pe care acestea le produc în tot organismul.

În absența unui tratament agresiv, efectuat în condiții de spital, această pătrundere de microbi în sânge evoluează către șoc septic, care pune viața pacientului în pericol iminent.

Septicemia este un diagnostic relativ rar întâlnit, persoanele care îl dezvoltă având, de obicei, o serie de factori de risc. De pildă, pacienții spitalizați pentru o altă problemă de sănătate, de pildă, pentru o intervenție chirurgicală, au un risc mai mare de a dezvolta septicemie.

Acest tip de infecție este deosebit de periculos deoarece bacteriile care îl produc pot avea o rezistență crescută față de antibiotice.

Toate simptomele de septicemie se instalează rapid, pacientul arătând foarte bolnav încă de la debutul bolii. Este de înțeles faptul că, în orice infecție în sânge, simptomele sunt dramatice, având în vedere că microbii se răspandesc astfel în întregul organism.

Simptomele septicemiei

În septicemie, simptomele comune, dezvoltate încă de la debut, sunt:

  • Frisoane;
  • Febră;
  • Respirație accelerată;
  • Frecvența cardiacă crescută.
  • În absența tratamentului, pe măsură ce septicemia evoluează, apar și alte semne:
  • Confuzie și incapacitatea de a gândi limpede;
  • Greață și vărsături;
  • Apariția unor puncte roșii pe piele;
  • Reducerea fluxului de urină;
  • Reducerea irigării cu sânge a organelor interne;
  • Șoc.

În cazul septicemiei, tratamentul este esențial pentru salvarea pacientului.

CITEȘTE ȘI: Florin Piersic are septicemie, care îi poate pune viața în pericol - Institutul Inimii din Cluj