Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat luni ca valoarea corectiilor financiare aplicate proiectelor europene finantate prin POSDRU se ridica la aproape jumatate de miliard de euro, precizand ca unele au fost aplicate unor beneficiari onesti, insa au existat si fraude reale, potrivit News.ro. Ghinea a afirmat luni, la Alba Iulia, ca cea mai mare problema pe exercitiul financiar 2007 - 2013 sunt corectiile, unele dintre acestea fiind aplicate unor beneficiari "care chiar sunt onesti si care au facut greseli tehnice sau n-au facut greseli deloc".

Cristian GhineaFoto: Guvernul Germaniei

Intrebat la ce valoare s-ar ridica corectiile date in exces de zel, Ghinea a raspuns ca nu are o centralizare si este greu de facut pentru ca aceste corectii au fost aplicate de la companii pana la autoritati locale sau centrale: "Marturisesc ca nu am o centralizare si este greu de facut pentru ca aceste corectii au fost aplicate de la companii pana la autoritati locale, pana la autoritati centrale. Si cum noi inchidem programele operationale la anul viitor, ca asa este in calendarul de inchidere, nimeni nu are o situatie exacta la zi, pana cand nu vom inchide fiecare program."

El a mai spus totusi ca pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) valoarea corectiilor se apropie de jumatate de miliard de euro, precizand ca pe acest program exista si fraude reale:

"Pot sa va spun ca pe POSDRU, care este programul unde au fost cele mai mari probleme, se apropie de jumatate de miliard de euro. Atunci cand tinzi sa ai probleme mari, te apuci si ii iei si pe oameni care chiar sunt onesti si care au facut greseli tehnice sau n-au facut greseli deloc si pur si simplu a fost o interpretare foarte restrictiva a legislatiei pe achizitii. Pe de alta parte, pe POSDRU au fost si fraude reale, toata lumea stie cum s-au dat salarii si asa mai departe(...)", a mai afirmat Cristian Ghinea.