Aramco, gigantul petrolier saudit, a devenit noul „partener mondial major” al Federației Internaționale de Fotbal. Conform AFP, înțelegerea este una până în 2027.

FIFAFoto: ULMER / imago sportfotodienst / Profimedia

Aramco (Arabia Saudită), noul partener major mondial al FIFA

Acordul este unul pentru următorii patru ani, iar valoarea acestuia nu a fost comunicată.

Conform contractului dintre cele două parți, Aramco a devenit partener FIFA „cu drepturi care acoperă mai multe evenimente”. Printre acestea se numără Campionatul Mondial masculin din 2026 (va avea loc în SUA, Mexic și Canada) și Cupa Mondială feminină din 2027.

Monarhia din Golful Persic a fost în dese rânduri criticată pentru încălcarea drepturilor omului și absența măsurilor pentru mediu.

În ultimii ani, Arabia Saudită a investit miliarde de dolari în sportul mondial: de la golf, fotbal, Formula 1 și până la tenis.

Conform proiectului „Vision 2030”, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman își dorește să transforme regatul într-o țară de afaceri și turism care să nu mai depindă atât de mult de veniturile din petrol.

„Acest parteneriat va ajuta FIFA să organizeze cu succes competiţiile sale fanion în cursul următorilor patru ani şi, precum toate celelalte noastre acorduri comerciale, el ne va permite să susţinem mai mult cele 211 asociaţii membre” - Gianni Infantino, preşedintele FIFA, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Campionatul Mondial din 2026 va avea loc în perioada 11 iunie - 19 iulie și va fi găzduit de SUA, Mexic și Canada.

Cupa Mondială din 2030 va fi una care va avea loc în Spania, Portugalia și Maroc. Trebuie menționat faptul că meciul de deschidere va avea loc pe „Estadio Centenario” din Montevideo (Uruguay), iar următoarele două în Argentina și Paraguay.

Restul partidelor vor fi organizate de Spania, Portugalia și Maroc.

Turneul final mondial din 2034 se va disputa în Arabia Saudită.