Unele femei purtau haine de doliu și duceau coroane de flori. Alte persoane cărau un sicriu gigantic. Dar această procesiune funerară din capitala Argentinei nu era pentru o persoană anume.

Protest ArgentinaFoto: Profimedia Images

Era deplânsă „moartea” salariilor argentinienilor, într-o țară în care se așteaptă ca inflația să atingă 90% până la sfârșitul acestui an, evaporând puterea de cumpărare, în ciuda încercărilor guvernamentale de ani de zile de a reduce inflația.

"Situația lucrătorilor este devastatoare. Până la jumătatea lunii rămânem fără bani, Nu ne mai ajung", a declarat Melisa Gargarello, organizatorul protestului, pentru Reuters.

Un alt protestatar afișa un grafic care arată cum inflația a consumat aproape cu totul valoarea salariilor. În timp ce mare parte din lume se luptă cu inflație de o cifră, Argentina face parte dintr-o altă categorie, deloc de invidiat.

„Salariul a murit”, arată un banner din simbolica procesiune, care a străbătut străzile principale ale capitalei Argentinei și s-a încheiat în fața Palatului Prezidențial.

Coroanele de flori purtate de femei purtau mesajul „RIP the minimum wage.”

Salariul minim lunar oficial al țării este de 45.540 de pesos argentinieni (465,57 USD), în timp ce un coș alimentar de bază pentru o familie de doi adulți și doi copii costă de peste două ori mai mult, ajungând la 111.298 de pesos, conform institutului național de statistică Indec.

Ani de eforturi politice de a reduce inflația nu au reușit să o reducă, care în iulie a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani.

În cel mai recent efort de combatere a scumpirilor a fost instalat un nou ministru al economiei, Sergio Massa, căruia i s-au acordat puteri extinse. Argentinienii l-au numit „superministrul”.