Marile bănci americane, ajutate de creșterea ratelor dobânzilor și de reziliența consumatorilor, au înregistrat rezultate solide la sfârșitul anului 2022, dar anticipează o înrăutățire a economiei și au pus deoparte mai mulți bani pentru a face față eventualelor restanțe, potrivit AFP.

Sediu JP MorganFoto: Profimedia Images

Cea mai mare dintre acestea, JPMorgan Chase, vede acum o „recesiune moderată” începând cu trimestrul al patrulea ca fiind cel mai probabil scenariu, în timp ce Citigroup și Bank of America au menționat o „înrăutățire” a perspectivelor, iar Wells Fargo un mediu economic „mai puțin favorabil”.

Pentru a se pregăti pentru posibilitatea în care clienții lor nu-și vor putea plăti datoriile, aceștia și-au majorat rezervele: cu 1,4 miliarde de dolari la JPMorgan, 640 de milioane la Citigroup, 403 milioane la Bank of America și 397 de milioane la Wells Fargo.

Între timp, instituțiile au continuat să obțină profituri, chiar dacă acestea au fost uneori mai mici decât în 2021.

În al patrulea trimestru, profitul net a crescut cu 6%, la 11 miliarde de dolari la JPMorgan și cu 2%, la 6,9 miliarde de dolari la Bank of America.

Pe de altă parte, acestea au scăzut cu 21%, la 2,5 miliarde de dolari la Citigroup și cu 50%, la 2,9 miliarde de dolari la Wells Fargo, care, de asemenea, a fost nevoită să înregistreze cheltuieli semnificative legate de scandalurile din trecut.

Economia americană rămâne „puternică în acest moment, cu consumatori care continuă să își cheltuiască banii și cu afaceri sănătoase”, în timp ce efectele pandemiei continuă să se estompeze, a declarat șeful JPMorgan, Jamie Dimon.

Acesta a declarat că cheltuielile clienților de retail ai băncii cu cardurile de debit și de credit au crescut cu 9%.