Serviciul polonez de contraspionaj ABW a anunțat joi că este în desfășurare o operațiune care vizează o rețea de spionaj rusă, în coordonare cu serviciile din alte țări, transmite France Presse.

Mașină a poliției polonezeFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

„ABW acționează în cadrul unei anchete privind activitățile de spionaj desfășurate în favoarea Rusiei împotriva statelor și instituțiilor Uniunii Europene", a scris Jacek Dobrzynski, purtător de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, pe platforma X.

Scopul, potrivit serviciilor de informații poloneze, a fost de a pune în aplicare obiectivele de politică externă ale Kremlinului, inclusiv slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii organismelor Uniunii Europene.

Polonezii spun că, „pentru obținerea scopurilor menționate mai sus, a fost lansat, printre altele, un portal de internet cu acoperire internațională, unde sunt publicate articole, declarații, comentarii sau interviuri cu nuanțe tendențioase, pro-rusești, legate de situația internațională actuală, inclusiv de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei".

Potrivit AWB, au loc percheziții în capitala Varșovia și în orașul Tychy din vestul țării.

Operațiunea a fost coordonată cu alte țări, în special cu parteneri din Republica Cehă, a precizat sursa citată.

Anunțul polonezilor vine la o zi după ce Republica Cehă a spus că a demascat o rețea finanțată de Moscova, care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina, a cărei influență se extindea până în Parlamentul European.

Premierul ceh Pietr Fiala a spus că rețeaua pro-rusă demascată de serviciul de informații ceh (BIS) avea activități care „ar putea avea un efect semnificativ asupra securității Republicii Cehe și a UE".

„Acest grup era implicat în operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizau subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei", a adăugat premierul Fiala.

Polonia, un centru logistic pentru livrările de armament occidentale către Ucraina, acuză de ceva vreme că a devenit o țintă importantă a spionilor ruși. Ea afirmă că Rusia și aliatul său, Belarus, încearcă să o destabilizeze.