Soldații israelieni au postat fotografii și videoclipuri în care se joacă cu lenjeria intimă găsită în casele palestinienilor, creând o înregistrare vizuală disonantă a războiului din Gaza, notează Reuters.

Soldați israelieni care s-au filmat cu lenjeria intimă a palestinienelor din GazaFoto: Captura Twitter

Într-o înregistrare video, un soldat israelian stă într-un fotoliu într-o cameră din Gaza, rânjind, cu o armă într-o mână și atârnând lenjerie intimă din satin alb din cealaltă peste gura deschisă a unui camarad întins pe o canapea.

În alta, un alt soldat stă în vârful unui tanc ținând în mână un manechin feminin îmbrăcat într-un sutien negru și o cască și spune: „Am găsit o soție frumoasă, o relație serioasă în Gaza, o femeie minunată".

Cele două videoclipuri filmate de soldații israelieni se numără printre zecile de postări în care trupele din Gaza sunt văzute afișând lenjerie intimă, manechine și, în unele cazuri, ambele.

Imaginile cu lenjerie intimă au fost vizualizate de zeci de mii de ori - aproape jumătate de milion într-un caz - după ce au fost postate de Younis Tirawi, care se descrie ca fiind un reporter palestinian.

Contactat în legătură cu imaginile pe care le-a redistribuit celor peste 100.000 de urmăritori ai săi de pe X între 23 februarie și 1 martie, Tirawi a furnizat linkuri către postările originale ale soldaților FDI. Reuters a verificat apoi în mod independent opt dintre ele postate pe Instagram sau YouTube.

„Postarea unor astfel de imagini este înjositoare pentru femeile palestiniene și pentru toate femeile", a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului.

Reacția armatei israeliene: „Comportament inadecvat”

Reuters a trimis detalii despre cele opt postări verificate pe YouTube sau Instagram către Forțele de Apărare ale Israelului, solicitând un răspuns.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt a trimis un comunicat în care spune că IDF investighează incidentele care se abat de la ordinele și valorile așteptate de la soldații IDF, precum și informațiile despre videoclipurile încărcate pe rețelele de socializare.

„În cazurile în care apar suspiciuni de infracțiuni care justifică deschiderea unei investigații, poliția militară deschide o anchetă", a precizat aceasta.

„Trebuie clarificat faptul că, în unele dintre cazurile examinate, se ajunge la concluzia că exprimarea sau comportamentul soldaților din videoclip este inadecvat și este gestionat în consecință", se mai arată în comunicat.