Adunarea Națională a Franței a aprobat joi un proiect de lege care interzice discriminarea persoanelor din cauza frizurii lor, o măsură propusă pentru protejarea minorităților însă despre care criticii săi afirmă că este un „import” inutil din Statele Unite, relatează Reuters.

Tineri cu frizuri diferiteFoto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia Images

Olivier Serva, un deputat de culoare care s-a născut pe insula Guadelupa, un departament de peste mări al Franței, a fost cel care a inițiat proiectul legislativ, afirmând că el va ajuta victimele discriminării, atât la locul de muncă, cât și în alte părți.

„Există multă suferință [din cauza discriminării pe bază de păr] și trebuie să ținem cont de asta”, a declarat el pentru Reuters. El a citat în acest sens un studiu realizat anul trecut de Dove și LinkedIn care a arătat că 66% din femeile de culoare din SUA și-au schimbat coafura când au mers la un interviu de angajare și că există o probabilitate de 2,5 ori mai mare ca părul femeilor de culoare să fie privit ca fiind lipsit de profesionalism.

Serva, un fost deputat al partidului La République En Marche care acum activează ca independent, subliniază că, deși proiectul a fost gândit inițial pentru a proteja minoritățile de discriminare, în forma finală limbajul său interzice orice formă de discriminare pe baza frizurii, texturii sau culorii părului.

Interzicerea discriminării pe bază de frizură va avea nevoie și de aprobarea Senatului francez

Serva spune că legea le va proteja, de exemplu, și pe femeile blonde de discriminarea sexistă. Proiectul de lege va completa legislația pe care Franța o are deja în ceea ce privește combaterea discriminării.

Doar 44 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce doi s-au pronunțat împotrivă. Motivul pentru care majoritatea legiuitorilor s-au abținut de la vot pare să aibă de-a face cu faptul că acesta ar fi fost introdus pe neașteptate pe agenda zilei. Agenția Reuters notează că în majoritatea cazurilor deputații francezi se abțin de la votul unui proiect aflat la prima lectură.

Proiectul va avea nevoie și de aprobarea Senatului, camera superioară a parlamentului de la Paris, pentru a deveni lege.

Reuters amintește de asemenea că în SUA cel puțin 23 de state au adoptat legi care să protejeze discriminarea persoanelor la locul de muncă sau în școlile publice din cauza părului lor.

Un deputat francez evocă exemplul cheilor

Însă în Franța măsura are oponenții săi în condițiile în care țara se mândrește cu cultura sa a universalismului, care afirmă că toate persoanele sunt egale și nu permite cotele pe bază de etnie sau colectarea de date pe baza acestui criteriu.

Fabien Di Filipo, un deputat al partidului conservator Les Républicains, a ridiculizat proiectul legislativ, afirmând în comisia care l-a dezbătut înainte de votul în plen că: „Ar trebui să ne așteptăm mâine la o lege privind discriminarea cheilor, care cred că sunt prost reprezentați în reclamele la șampon?”.

Într-o notă ceva mai serioasă, deputatul conservator a amintit că legislația franceză interzice deja discriminarea pe baza înfățișării fizice și a spus că noul proiect vrea să importe în legislația franceză gândirea din Statele Unite.