Parlamentul Elveției a aprobat miercuri interzicerea afișării svasticii naziste, ca parte a represiunii împotriva simbolurilor extremiste, relatează Reuters.

Parlament ElvetiaFoto: Peter Schneider / AP / Profimedia

Camera inferioară a parlamentului a votat pentru interzicerea unuia dintre cele mai infame simboluri ale regimului național-socialist al lui Adolf Hitler, în urma îngrijorărilor legate de creșterea antisemitismului.

Numărul incidentelor antisemite din Elveția a crescut de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas în Israel și de la răspunsul ulterior al guvernului israelian împotriva grupării islamiste din Gaza, potrivit unui raport de luna trecută.

„Simbolurile discriminatorii rasiale, violente, extremiste și în special național-socialiste nu au loc în societatea noastră și nu ar trebui folosite în public”, a declarat ministrul Justiției Beat Jans în parlament.

Comisia juridică a camerei inferioare a recomandat o punere în aplicare rapidă a interdicției, care a fost deja aprobată de camera superioară elvețiană.

Cabinetul trebuie acum să elaboreze o legislație care să facă ilegală purtarea, afișarea publică sau răspândirea simbolurilor rasiste, violente sau extremiste. Interdicția s-ar extinde asupra materialelor de propagandă, gesturilor, sloganurilor și steagurilor.

Proiectul de lege ar necesita apoi aprobarea finală de către ambele camere ale parlamentului.

"Astăzi, în Elveția, este posibil, este chiar permis, să afișezi un steag cu o svastică pe balconul tău. Este posibil să pui pe parbrizul mașinii un steag cu imaginea SS-ului", a spus deputatul Verzilor Raphael Mahaim.

„Această situație este intolerabilă”.

Conform legislației actuale elvețiene, afișarea simbolurilor este ilegală numai dacă promovează o ideologie rasistă.

Germania și Austria au adoptat legi după al Doilea Război Mondial care interzic partidul nazist și răspândesc propaganda nazistă, precum și diferite simboluri ale celui de-al treilea Reich al lui Hitler, inclusiv salutul nazist.