Cel puțin șase autobuze din Kosovo au fost oprite timp de câteva ore de poliția sârbă la un punct de trecere a frontierei cu Croația vecină, înainte de a li se permite miercuri să-și continue călătoria, o acțiune care a alimentat tensiunile dintre Belgrad și Pristina, potrivit Reuters.

Mașină de poliție din SerbiaFoto: DreamsTime

Pasagerii din autobuzele care au sosit la punctul de trecere marți târziu au declarat că li s-au luat documentele pentru verificări și au fost lăsați să aștepte.

Autobuzelor li s-a permis să intre în Serbia și să se îndrepte spre Kosovo miercuri după-amiază, după o așteptare de aproape 20 de ore, a declarat Gazmend Zhitia, un pasager.

„Ei (poliția) se concentrau pe niște verificări ale albanezilor în legătură cu războiul care a avut loc în 1999”, a spus Zhitia.

Cea mai recentă răbufnire dintre Belgrad și Pristina a coincis cu decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a recomanda ca Kosovo să fie invitat să devină membru al Consiliului Europei, un organism european de top pentru drepturile omului.

Într-o declarație pe platforma de socializare X, prim-ministrul kosovar Albin Kurti a calificat această măsură drept represalii.

„La o zi după ce APCE a votat în favoarea aderării Kosovo la CoE, Serbia ripostează împotriva civililor kosovari”, a declarat el.

În declarație, Ministerul sârb de Interne a precizat că poliția nu a reținut pe nimeni și nu a încercat să împiedice intrarea și trecerea cetățenilor kosovari, dar că au fost înăsprite controalele și verificările de securitate, ceea ce a dus la așteptări mai lungi.

„Toți cetățenii din... Kosovo au voie să intre fără obstacole”, se arată în declarație.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat în comunicat că blocul este la curent cu situația și că demersul Serbiei constituie o încălcare a unui acord privind libertatea de circulație între Belgrad și Pristina.

Tot miercuri, consilierul lui Kurti, Jeton Zulfaj, a declarat că poliția sârbă l-a reținut pe directorul adjunct al poliției kosovare, Dejan Jankovic, un etnic sârb.

Zulfaj a declarat că Jankovic a fost dus în orașul Raska din sud-vestul Serbiei pentru a fi interogat. Poliția sârbă nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție NATO în 1999.

Serbia, susținută de aliatul său Rusia, China și cinci membri ai UE, se opune independenței Kosovo și aderării la organizațiile internaționale.

Belgradul și Pristina poartă de ani de zile discuții, cu medierea UE, pentru a-și normaliza relațiile, însă progresele sunt lente și afectate de crize și de izbucniri de violență. (foto: Dreamstime)