Coreea de Nord a testat un focos „de foarte mari dimensiuni" destinat unei rachete strategice de croazieră și a lansat un nou tip de rachetă antiaeriană, a anunțat sâmbătă presa de stat a Phenianului, preluată de France Presse.

Coreea de Nord a testat un focos de foarte mari dimensiuniFoto: STR / AFP / Profimedia

„Direcția de rachete (nord-coreeană) a efectuat un test de putere a unui focos foarte mare proiectat pentru racheta de croazieră strategică +Hwasal-1 Ra-3+", a relatat agenția de presă nord-coreeană KCNA.

De asemenea, Phenianul a efectuat un test de lansare a „unui nou tip de rachetă antiaeriană +Pyoljji-1-2+ în Marea de Vest", cunoscută și sub numele de Marea Galbenă, a adăugat KCNA, precizând că ambele teste au fost desfășurate vineri.

Armata sud-coreeană a precizat că a detectat „mai multe lansări de rachete de croazieră și rachete antiaeriene" în direcția Mării Galbene vineri, în jurul orei 15.30, potrivit agenției sud-coreene Yonhap.

Aceasta a adăugat că „monitorizează îndeaproape" activitățile militare ale Coreei de Nord și că „va pedepsi energic” Phenianul în cazul oricărei „provocări".

Aceste două teste fac parte din „activitățile obișnuite ale Direcției și ale institutelor sale afiliate din domeniul științei apărării", a precizat Phenianul. „Un anumit obiectiv a fost atins" grație acestui test, a continuat aceeași sursă, fără a furniza alte informații.

Spre deosebire de rachetele balistice, testele cu rachete de croazieră nu sunt interzise de sancțiunile actuale ale ONU împotriva Phenianului.

Sistemul de monitorizare a acestor sancțiuni a fost desființat la sfârșitul lunii martie, din cauza unui veto al Moscovei în Consiliul de Securitate.

Potrivit experților, rachetele de croazieră testate de Phenian ar urma să fie exportate în Rusia pentru a fi folosite apoi în războiul din Ucraina.

La începutul lunii aprilie, Phenianul a afirmat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid cu rază de acțiune medie spre lungă. La momentul respectiv, mass-media de stat a difuzat o înregistrare video a lansării sale, urmărită de liderul nord-coreean Kim Jong Un.

De la începutul anului, țara înarmată nuclear a descris Coreea de Sud drept „principalul său inamic", a închis agențiile dedicate reunificării și dialogului intercoreean și a amenințat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului său "chiar și cu 0,001 milimetri".