Autoritățile din regiunea rusă Kurgan au avertizat locuitorii din mai multe districte să-și evacueze locuințele din cauza creșterii nivelului apelor râului Tobol în următoarele două sau trei zile, ca urmare a topirii zăpezilor din munții Ural, informează Reuters.

fakepath\profimedia-0865703132Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Regiunea munților Urali și nordul Kazahstanului suferă în mod frecvent de inundații în această perioadă, însă cele din această primăvară sunt cele mai mari din istoria recentă, iar autoritățile din Kurgan au anunțat că nivelul râului Tobol a depășit deja nivelul record înregistrat în anul 1994.

„Acum este vremea să vă strângeți lucrurile și documentele și să găsiți un loc pentru animalele de companie”, se spune într-un mesaj postat pe Telegram de către autoritățile locale, în care oamenilor li se cere să părăsească zonele periculoase.

Kurgan are o importanță crucială pentru complexul industrial-militar al Rusiei întrucât o fabrică uriașă produce vehicule de luptă pentru infanterie, necesare trupelor rusești din Ucraina care acum, în anumite sectoare ale frontului, se află în ofensivă. Deocamdată, nu există informații că fabrica, Kurganmașzavod, a fost afectată până acum de inundațiile recente.

Agenția de presă rusă TASS a anunțat, citând serviciile de urgență, că se așteaptă ca nivelul râului Tobol să atingă un nou maxim în următoarele două-trei zile.

Într-o altă regiune afectată de inundații, Orenburg, nivelul apelor a început să scadă. Rafinăria de la Orsk a reluat producția vineri, după ce anunțase situație de forță majoră pe data de 8 aprilie. De asemenea, autoritățile locale au anunțat că apa s-a retras din 1.117 gospodării, însă alte 16.258 sunt în continuare sub ape.

Topirea zăpezilor din munții Urali a produs inundații catastrofale încă de săptămâna trecută. Prima regiune lovită a fost Orenburg, în care se află două mari orașe: Orenburg (570.000 de locuitori) și Orsk (220.000 de locuitori). „Nu am mai văzut atâta apă în Orenburg de mult timp. Recordul a fost în 1942 (...) după aceea nu au mai fost inundaţii ca aceasta. Acum este fără precedent”, declara, săptămâna trecută, primarul din Orenburg, Serghei Salmin.

În cursul acestei săptămâni au fost afectate și regiunile Kurgan și Tiumen. În Kurgan, râul Tobol a depășit cota de pericol de 8,5 metri, iar sute de locuințe au fost deja evacuate, înainte de ultimul avertisment emis de autorități.