Un pui a fost sacrificat miercuri în Senatul mexican pentru ca sângele să-i fie oferit zeului precolumbian al ploii Tlaloc, o ceremonie care a provocat un val de indignare în țară.

Statuie a lui Tlaloc, zeul precolumbian al ploiiFoto: Izanbar | Dreamstime.com

Inedita scenă a fost transmisă pe rețelele de socializare ale Parlamentului, dar a fost întreruptă după ce un participant, în sunetul de tobe, a tăiat gâtul păsării pentru a-i colecta sângele într-un recipient, transmite AFP.

Ceremonia a fost organizată de senatorul Adolfo Gomez, membru al partidului Morena de la guvernare, și a fost postată pe rețelele instituționale ale Senatului.

Seara, însă, forurile de conducere ale camerei s-au distanțat de inițiativă, dând vina exclusiv pe senator.

Puterea legislativă „nu aprobă în niciun fel faptele semnalate și va lua măsurile disciplinare corespunzătoare împotriva senatorului responsabil", potrivit unui comunicat de presă.

Domnul Gomez și-a justificat acțiunile invocând obiceiuri străvechi. Constituția mexicană stipulează că tradițiile popoarelor originare ale țării trebuie „respectate", a transmis sursa citată.

Pe de altă parte, grupurile pentru drepturile animalelor au subliniat că sacrificiile și maltratarea animalelor sunt interzise în Ciudad de Mexico.

Organizația Anima Naturalis Mexico a anunțat pe rețeaua de socializare X că va depune o plângere împotriva senatorului și că a convocat pentru joi o manifestație în fața Senatului pentru a cere demisia acestuia.

Foto articol: © Izanbar | Dreamstime.com