Președintele Emmanuel Macron a făcut apel joi la construirea unei apărări europene mai puternice și mai integrate, în contextul amenințării Rusiei, și a avertizat că bătrânul continent nu trebuie să fie un vasal al Statelor Unite, scrie Reuters.

Emmanuel Macron Foto: Christophe PETIT TESSON / AFP / Profimedia

Cu doar trei ani rămași din al doilea și ultimul său mandat, fără o majoritate parlamentară și în pragul unei înfrângeri severe la alegerile europene din iunie, președintele francez Emmanuel Macron a ținut joi un mult-așteptat discurs pe tema viitorului Europei, ocazie cu care a lansat mai multe propuneri și avertismente.

„Există riscul ca Europa noastră să moară. Nu suntem echipați pentru a face față riscurilor”, a declarat Macron, în discursul său de la Universitatea Sorbona din Paris, avertizând că presiunile militare, economice, comerciale și de altă natură ar putea slăbi și fragmenta Uniunea Europeană.

Macron a declarat că Occidentul nu trebuie să-i permită Rusiei să câștige în Ucraina și a cerut o creștere a capacității de securitate cibernetică a Europei, legături mai strânse în domeniul apărării cu Marea Britanie post-Brexit și crearea unei academii europene pentru a pregăti personal militar de rang înalt.

„Nu există apărare fără o industrie de apărare”, a spus el, adăugând că Europa „a avut decenii de subinvestiții" și că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene.

„Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede și trebuie să producem ca europeni”, a spus el.

Cu ochii spre Rusia, dar și spre SUA

Deloc surprinzător, Macron a subliniat că principalul pericol la adresa securității europene este războiul din Ucraina.

El a vorbit de asemenea despre efectul ieșirii Marii Britanii din UE. Macron a calificat Brexitul drept una dintre „crizele fără precedent” cu care s-a confruntat Europa în ultimii ani, „o explozie ale cărei efecte negative, din câte îmi dau seama, au făcut ca astăzi nimeni să nu îndrăznească să propună ieșiri, nici din Europa, nici din euro”.

În același timp, el a avertizat că în contextul tuturor tensiunilor globale, Europa nu are voie să rămână în umbra Statelor Unite.

Europa „trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite și că știe să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii”, a spus liderul francez.

Macron a mai avertizat că Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic, în contextul în care regulile globale ale liberului schimb sunt contestate de marii concurenți, și a cerut reducerea birocrației pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Un context dificil pentru Macron

Liderul francez, scrie Reuters, speră ca discursul său să aibă același impact cu cel pe care l-a ținut la Sorbona în urmă cu șapte ani, care a prefigurat unele schimbări semnificative ale politicii UE.

Multe s-au schimbat de atunci, odată cu apariția unor provocări geopolitice majore, printre care războiul din Gaza, invazia Rusiei în Ucraina și tensiunile tot mai mari dintre China și SUA.

Discursul de joi a fost prezentat de consilierii lui Macron ca fiind contribuția Franței la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani.

Această agendă urmează să fie stabilită după alegerile europene, când liderii UE vor negocia posturile de conducere ale blocului.

Macron este în scădere de popularitate pe plan intern, în timp ce partidul său centrist Renaissance se află în urma partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (Adunarea Națională - RN) în sondaje înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.

O altă provocare pentru Macron este faptul că în Parlamentul European, grupul său, Renew, este acum al treilea ca mărime, dar ar putea cădea pe locul patru, arată sondajele, ceea ce i-ar limita și mai mult influența.