Suedia va trimite trupe în Letonia ca parte a dislocării de trupe NATO în țările baltice, care au graniță comună cu Rusia și aliatul său Belarus, a anunțat, miercuri, premierul suedez Ulf Kristersson, citat de agenția Reuters.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În această dimineață guvernul a luat decizia formală de a însărcina forțele armate cu pregătirea contribuției suedeze”, a declarat Kristersson într-o conferință de presă susținută alături de omologul său leton Evika Silina.

„Scopul este să avem această forță operațională la începutul anului viitor”, a mai spus premierul suedez. Contribuția Suediei va include și vehicule blindate și tancuri Leopard, a precizat Kristersson.

Suedia anunțase deja că intenționează să contribuie cu un batalion mecanizat la efectivele NATO desfășurate în Letonia, trupe menite să descurajeze un atac sau să facă față unuia, însă oficializarea intenției autorităților de la Stockholm a trebuit să aștepte admiterea țării în NATO.

Anterior, armata suedeză anunțase că ar putea trimite în Letonia în jur de 600 de militari.

Suedia a devenit, pe 7 martie, al 32-lea membru al NATO, odată cu predarea documentelor oficiale în cadrul unei ceremonii la Washington, la doi ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a forțat-o să-și regândească politica de securitate națională și să decidă că sprijinul pentru alianță este cea mai bună garanție de securitate a națiunii scandinave.

Ultima oară când țara nordică participase la un conflict militar a fost în timpul Războaielor Napoleoniene din secolul XIX. Însă, la fel ca vecina sa nordică Finlanda, Suedia a decis să renunțe la neutralitate după începerea invaziei rusești în Ucraina.

Fostul premier suedez Magdalena Andersson a anunțat pe 16 mai 2022, la o zi după anunțul oficial al Finlandei, că țara sa va solicita acceptarea în Alianța Nord-Atlantică. „Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, afirma atunci Magdalena Andersson.

„Evaluarea Guvernului este că apartenența la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei în lumina mediului de securitate schimbat fundamental după invadarea Ucrainei de către Rusia”, nota și guvernul condus de aceasta într-un comunicat, adăugând că decizia a fost luată după consultări cu partidele de opoziție.

Atât Suedia, cât și Finlanda, au semnat pe 5 iulie 2022 protocoalele de aderare la NATO însă acceptarea lor în alianță a fost tergiversată de obiecțiile ridicate de Turcia și Ungaria. Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie anul trecut, însă vecina sa nordică a mai avut de așteptat aproape un an.