Curtea de Apel a statului New York, cea mai înaltă curte petentă, a anulat condamnarea pentru viol a producătorului american Harvey Weinstein, afirmând că acesta a fost găsit vinovat în 2020 în urma unui proces marcat de vicii de procedură, relatează Reuters și Sky News.

Harvey WeinsteinFoto: zz-NPX-Star Max-IPx / Associated Press / Profimedia

Instanța alcătuită din 7 judecători a decis cu o majoritate de 4-3 că judecătorul procesului lui Weinstein a comis o eroare când a permis procurorilor să cheme ca martori femei care au pretins că Weinstein le-a agresat sexual, dar ale căror acuzații nu au făcut parte din rechizitoriul întocmit împotriva sa.

Curtea de apel a concluzionat de asemenea că judecătorul de caz și-a agravat greșeala după ce a permis ca Weinstein să fie interogat de procurori într-un mod care l-a înfățișat într-o lumină „foarte prejudiciabilă”.

„Corectarea acestor erori flagrante nu poate fi decât un nou proces”, a declarat Curtea de Apel a statului New York.

În momentul anunțării deciziei Weinstein executa o condamnare de 23 de ani de închisoare, sentință pronunțată pe 11 martie 2020. El a fost condamnat anul trecut la 16 ani de închisoare într-un proces separat ce a avut loc în statul California.

În cadrul procesului respectiv el a fost condamnat pentru violarea la Los Angeles a unei actrițe în 2013.

Acuzațiile la adresa lui Harvey Weinstein au declanșat mișcarea #MeToo

Cazul este considerat definitoriu pentru mişcarea globală #MeToo, împotriva hărţuirii sexuale. Analiştii spuneau după noua condamnare de anul trecut că verdictul va influenţa şi viitoarele procese ale unor persoane acuzate de abuzuri sexuale, încurajând sau descurajând victimele să raporteze astfel de cazuri.

Peste 80 de femei, printre care actriţe precum Angelina Jolie, Salma Hayek şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film.

Procurorii din New York au fost primii care l-au trimis în judecată în urma apariției acuzațiilor, el fiind cercetat între timp și la Londra și Los Angeles.

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, va avea acum de ales dacă să inițieze un nou dosar penal împotriva sa.

Weinstein este unul dintre cofondatorii studioului de film Miramax, care a produs lungmetraje precum „Shakespeare in Love” și „Pulp Fiction”. El avea un studio de film propriu, numit după el, care a intrat în faliment în martie 2018, la mai puțin de un an după apariția primelor acuzații împotriva sa.