Compania farmaceutică GlaxoSmithKline a dat în judecată firmele Pfizer și BioNTech într-o instanță federală din statul Delaware (SUA), acuzându-le că au încălcat brevetele GSK legate de tehnologia ARN mesager, folosită în crearea vaccinurilor împotriva COVID-19, informează Reuters.

GlaxoSmithKlineFoto: Reuters

În plângere, GSK susține că vaccinul Comirnaty comercializat de către Pfizer și BioNTech a încălcat drepturile care decurg din brevetul companiei în ce privește tehnologia ARN mesager dezvoltată „cu mai bine de un deceniu înainte” de apariția COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a transmis că această companie este „încrezătoare în poziția privind Comirnaty” și că intenționează să o apere „cu vigoare” față de pretențiile GSK. Reprezentanții BioNTech nu au răspuns imediat solicitării pentru un comentariu legat de acțiunea în justiție.

GlaxoSmithKline a transmis că brevetele sale „au furnizat tehnologia fundamentală utilizată în vaccinurile ARN mesager împotriva COVID-19, ale Pfizer - BioNTech” și că „este dispusă să licențieze aceste brevete în termeni rezonabili din punct de vedere comercial care să asigure continuarea accesului pacienților” la vaccinuri.

Procesul se adaugă unei serii mai lungi de acțiuni în justiție cu miză mare în care sunt implicate Pfizer, BioNTech și Moderna privind drepturile rezultate din brevetele folosite în crearea vaccinurilor, inclusiv al unui proces inițiat de Moderna împotriva companiei Pfizer în anul 2022.

Pfizer a obținut anul trecut 11,2 miliarde de dolari din comercializarea vaccinului Comirnaty, pe când Moderna a realizat venituri de 6,7 miliarde din vaccinul Spikevax. Vânzările ambelor vaccinuri au scăzut semnificativ prin comparație cu anul 2022.

Compania londoneză GSK a cerut despăgubiri în cuantum neprecizat de la Pfizer și BioNTech, inclusiv o taxă pentru licențierea brevetului. GSK susține că tehnologia prin care ARN-ul mesager este transportat în celulele umane a început să fie dezvoltată încă din 2008. GSK susține că a cumpărat drepturile acestei invenții în 2015 atunci când a achiziționat parțial compania producătoare de vaccinuri Novartis.

GSK a mai dat în judecată compania Pfizer și în 2023 în privința tehnologiei folosite pentru vaccinul Abrysvo, împotriva virusului respirator sincițial. Și în acest caz, Pfizer a respins pretențiile GSK.