Cea mai înaltă instanță a ONU a anunțat că se va pronunța marți asupra recursului formulat de Nicaragua, care acuză Germania de încălcarea Convenției privind genocidul din 1948 prin furnizarea de arme Israelului pentru războiul din Gaza, potrivit AFP.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la HagaFoto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Țara din America Centrală a depus o cerere la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cu sediul la Haga, solicitând judecătorilor să impună măsuri de urgență pentru a opri Berlinul să furnizeze arme și alte ajutoare Israelului.

CIJ a anunțat vineri că va emite ordinul pe 30 aprilie, la ora 15:00 (13:00 GMT).

Avocații ambelor țări și-au prezentat argumentele în cadrul unei audieri la începutul acestei luni.

Nicaragua a criticat Germania pentru sprijinul acordat Israelului, calificând drept „patetică” furnizarea de arme guvernului israelian, în timp ce oferă ajutor pentru Gaza, o prezentare pe care Berlinul a calificat-o drept „extrem de părtinitoare”.

Germania a replicat că securitatea Israelului se află „în centrul” politicii sale externe.

„La o examinare mai atentă, acuzațiile Nicaraguei se prăbușesc”, a argumentat în fața judecătorilor un reprezentant al Germaniei, Christian Tams.

Managua a cerut cinci măsuri provizorii, printre care Germania „să își suspende imediat ajutorul acordat Israelului, în special asistența militară și trimiterea de echipamente militare”.

Războiul din Gaza a fost declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent al comandourilor Hamas asupra Israelului, care s-a soldat cu 1.170 de morți, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 și pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană. Armata sa a lansat o ofensivă care a făcut până acum 34 356 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste.