Adrian Newey este unul dintre arhitecții dominației RedBull din Formula 1, de numele acestuia legându-se (într-un fel sau altul) titlurile mondiale cucerite de Sebastian Vettel (patru la număr) și Max Verstappen (are trei deja și se îndreaptă spre al patrulea). Presa de specialitate anunță că inginerul șef vrea să plece de la echipa austriacă la finalul sezonului.

Adrian NeweyFoto: DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Formula 1: Audi a anunțat numele primului său pilot pentru sezonul 2026

Inginerul Adrian Newey vrea să plece de la RedBull - Îl așteaptă Aston Martin, Ferrari, dar și Mercedes

BBC și AutoMotorSport au venit în premieră cu informația, iar Gazzetta dello Sport a preluat-o și completat-o.

Considerat „creierul” din spatele dominației RedBull, șeful departamentului tehnic de la RedBull vrea să-și încheie mai devreme aventura la echipa momentului.

Contractul dintre Newey și RedBull se întinde până la finalul lui 2025, dar inginerul în vârstă de 65 de ani își dorește o nouă aventură în Formula 1.

Scandalul provocat de Christian Horner (acuzat de hărțuire sexuală și comportament abuziv față de o angajată a RedBull) nu a făcut decât să-i întărească lui Newey convingerea că trebuie să plece de la echipă la finalul sezonului în curs.

Presa de specialitate a vorbit de-a lungul timpului despre Adrian Newey ca despre cel mai bun designer din istoria Formulei 1.

Sosit în 2006 la echipa cu sediul la Milton Keynes, Newey a fost o piesă de bază la cucerirea celor 13 titluri mondiale de către RedBull: 6 la constructori și 7 la piloți.

Pe lângă perioada de aur de la RedBull, mai trebuie menționat faptul că Newey și-a completat impresionantul CV cu alte nouă titluri alături de Williams (patru la piloți și cinci la constructori) și trei cu McLaren (două la piloți și unul la constructori).

Așa cum era de așteptat, Newey nu duce lipsă de oferte: Aston Martin, Ferrari și Mercedes sunt pe lista scurtă.

Gazzetta dello Sport vorbește despre faptul că această ar putea fi o ocazie „de aur” pentru Scuderia Ferrari să-l înregimenteze pe Newey.

Inginerul englez este însă pe lista scurtă și la Aston Martin și Mercedes.

Nu în urmă cu mult timp, jurnaliștii apropiați de lumea Formulei 1 vorbeau despre oferta de 100 de milioane de dolari pentru următorii patru ani pe care Aston Martin i-a pus-o pe masă lui Newey.