Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că ungurii ardeleni se simt dezamăgiți de președintele Klaus Iohannis, la finele celui de-al doilea mandat al acestuia, transmite News.ro. Totodată, fostul vicepremier a spus că ratarea intrării țării noastre în Schengen este și un eșec al președintelui în funcție.

Kelemen HunorFoto: AGERPRES

După ce a fost întrebat dacă ungurii din România sunt mulțumiți de mandatele președintelui Klaus Iohannis, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu prea. El a avut o susţinere extraordinar de mare la primul mandat, dar dezamăgirea este la fel de mare pe cât a fost şi speranţa de mare. Iohannis nu mai are perspectivă politică în România, nu mai poate să fie preşedinte, şi atunci oamenii nu mai spun mare lucru. Dar dacă din varii motive se aduce în discuţie persoana lui Iohannis, atunci dezamăgire, asta se simte”.

De asemenea, liderul Uniunii a fost întrebat și ce așteptări are de la președintele care va fi ales la finele acestui an. „Să fie în stare să unească oamenii, nu să meargă spre dezbinare. Polarizare mai mare n-a fost, poate din anii 90, în societatea românească aşa cum e astăzi. Să încerce să fie preşedintele fiecărui om, să fie extrem de implicat şi, mai ales în politica externă, să fie vizibil, o personalitate care pune amprenta în relaţiile internaţionale. Aştept de la preşedinte o implicare mult mai mare în dezbaterile publice, o implicare mult mai mare în relaţiile internaţionale.

Legat de implicarea președintelui în relațiile internaționale, Kelemen Hunor a invocat și eșecul integrăii complete a României în spațiul Schengen. „Vrei, nu vrei, Schengen-ul este pe umerii preşedintelui. Nu poate scăpa nici Iohannis de acest eşec (...) În Consiliul European, el merge. Nu merge nimeni în locul lui”, a comentat liderul UDMR.

Nu este prima dată când Kelemen Hunor face declarații critice la adresa președintelui Klaus Iohannis. Recent, în luna februarie, când a fost invitat să comenteze șansele președintelui de a deveni secretar general al NATO, Kelemen a spus că soarta lui Iohannis după încheierea mandatului nu este o preocupare pentru români.

„Eu mă întâlnesc cu foarte mulţi oameni, dar nimeni nu m-a întrebat: 'oare ce se va întâmpla cu domnul Iohannis după ce îşi termină mandatul?'. Asta nu este o prioritate pentru cetăţeni. Eu, ca om politic, încerc să fiu atent la priorităţile cetăţenilor (...) Dar eu am observat că cetăţenii nu sunt îngrijoraţi deloc, nu intră în fibrilaţie la acest subiect”, spunea liderul Uniunii.