Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat pentru presupuse fapte de corupție, a anunțat marți Comitetul de Investigații al Rusiei, relatează AFP.

Timur Ivanov si familia saFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Ministrul adjunct al Apărării Federației Ruse, Timur Vadimovici Ivanov, a fost arestat sub suspiciunea de săvârșire a unei infracțiuni în temeiul secțiunii 6 a articolului 290 din Codul penal (acceptarea unei mită)”, a declarat Comitetul pe Telegram.

Infracțiunea se pedepsește cu o amendă mare sau cu închisoare de până la peste zece ani, în funcție de detaliile infracțiunii.

„Astăzi este o zi bună”, a reacționat Maria Pevcikh, cea care coordonează anchetele Fundației Anticorupție, pe rețelele de socializare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la arestarea acestui militar de rang înalt, o decizie rară în contextul ofensivei ruse în Ucraina, scrie presa rusă de stat, potrivit News.ro.

Timur Ivanov, unul dintre cei mai bogați oficiali din elita securității Rusiei și cel care a supravegheat reconstrucția Mariupolului

Anul trecut apropiații defunctului opozant Aleksei Navalnîi scriau că Timur Ivanov, aflat sub sancţiuni europene din octombrie, a divorţat de soţia sa Svetlana Maniovich în vara anului 2022 pentru a eluda sancțiunile UE.

Înainte de divorţ, aceasta şi-a schimbat numele în cel de Ivanova, dar viceministrul Apărării rămăsese singura ei sursă de sprijin financiar, au adăugat sursele citate.

În decembrie 2022, susţinătorii lui Navalnîi au lansat o investigaţie bazată pe e-mailuri de la Svetlana Maniovich care descriu o viaţă de lux în Europa, cu vacanţe în Saint-Tropez, în sudul Franţei, şi maşini Rolls-Royce.

Potrivit anchetei, viceministrul a supravegheat și a profitat de pe urma proiectelor de construcții în Mariupol, Ucraina, oraș care a căzut sub controlul Moscovei după un asediu de luni de zile.

Ivanov este șeful departamentului de construcții al Ministerului Apărării, potrivit Mariei Pevchikh, care scria că treaba lui este să construiască orice, de la barăci ale armatei până la biserici militare.

Timur Ivanov s-a născut în 1975 la Moscova, iar în 1997 a absolvit Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova și deține rolul de viceministru din 2016.

Meduza scrie, citând-o pe jurnalista Farida Rustamova, că Ivanov este cunoscut drept unul dintre cele mai bogați membri ai elitei de securitate a Rusiei.

Jurnalista subliniază că acesta este cel mai înalt oficial suspectat de infracțiuni de la începutul războiului din Ucraina.

Acesta a supervizat numeroase proiecte majore de construcție pentru minister, inclusiv Catedrala Principală a Forțelor Armate Ruse, parcul tematic Patriot Park, Vostohnîi și reconstruirea Mariupolului ocupat.