Maria Lvova-Belova, comisarul rus însărcinat cu drepturile copilului, a anunțat miercuri un acord cu Ucraina privind schimbul a 48 de copii strămutați din cauza războiului, la finalul unei prime întâlniri între responsabilii ruşi şi ucraineni pe acest subiect, în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar, relatează AFP.

Maria Lvova-BelovaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Prin urmare, 29 de copii se vor întoarce în Ucraina și 19 în Rusia”, a declarat presei Lvova-Belova, fără a oferi însă mai multe detalii cu privire la minorii în cauză.

Maria Lvova-Belova, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin, este vizată din martie 2023 de un mandat internaţional de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI).

Instanța internaţională acuză, la fel ca Ucraina, că mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate de armata rusă nu au fost strămutați de lupte, ci deportați cu bună știință de către Rusia.

Acuzaţii respinse vehement de Moscova, care susține în schimb că protejează în acest fel copiii de confruntările armate.

Autorităţile ruse mai afirmă că au instituit un program special pentru aceşti copii, unii fiind trimişi în tabere unde accentul este pus pe educaţia patriotică.

Luna trecută, alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată în februarie şi care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate trimişi cu forţa în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial.

Mai puţin de 400 dintre aceşti copii au fost până în prezent repatriaţi în Ucraina, conform Kievului.

___