Rusia s-a adaptat tehnologic la războiul electronic pe care îl duce Ucraina, iar dronele operate de forțele Moscovei pe linia frontului au devenit mai dificil de contracarat de trupele Kievului. Numărul vehiculelor fără pilot operate de ruși pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, iar armata ucraineană a hotărât să retragă tancurile Abrams de pe câmpul de luptă pentru moment din cauza pericolului care îl reprezintă dronele rusești.

Razboi_ucrainaFoto: panorama.ro

08:34Noul articol LIVE cu ultimel informații despre conflictul din Ucraina este aici.

Sinteza zilei:

​ Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 793 - LIVE pe HotNews.ro:

23:30Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat vineri o nouă rundă de ajutor de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP.

„Acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar pe care l-am anunțat până acum”, a subliniat oficialul american în cadrul unei conferințe de presă.

22:07Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, a declarat Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic din Hortîția, la televiziunea națională pe 26 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse încearcă acum să cucerească Ceasiv Iar prin satele Bogdanivka și Ivanivske pentru a înconjura orașul, potrivit lui Voloșîn.

"Atacul este în desfășurare. Inamicul încearcă să ia Ceasiv Iar printr-o încercuire operațională, dar nu a avut niciun succes în ultimele șapte zile", a spus el.

Ceasiv Iar este situat în regiunea Donețk la aproximativ 10 kilometri vest de Bahmut și la 50 de kilometri nord de Avdiivka, orașe capturate de Rusia în mai 2023 și, respectiv, februarie 2024.

21:22Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras vineri un semnal de alarmă împotriva riscului unui incident nuclear din cauza ocupaţiei ruse a Centralei Nucleare Zaporojie, un avertisment cu ocazia marcării a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, relatează News.ro.

Armata rusă ocupă, în sudul Ucrainei, de peste doi ani, imensa centrală, care producea anterior 20% din electricitatea ţării.

”Au trecut 785 de zile de când teroriştii ruşi iau ostatică Centrala Zaporojie”, deplânge vineri pe X şeful statului ucrainean.

”Îi revine întregii lumi să exercite presiuni asupra Rusiei, pentru ca Centrala Zaporojie să fie eliberată şi să revină sub controlul Ucrainei”, subliniază el.

”Este singurul mijloc de a evita noi catastrofe” precum cea de la Cernobîl, insistă el.

20:55Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri că „inacceptabilele” cazuri de spionaj și conspirație pro-ruse dezvăluite în Germania și Regatul Unit nu vor împiedica sprijinul Alianței pentru Ucraina, relatează AFP.

„Asemenea acte sunt periculoase și inacceptabile”, a spus el la Berlin, la o conferință de presă cu cancelarul Olaf Scholz. „Nu ne vor descuraja să oferim sprijinul nostru Ucrainei și ne coordonăm îndeaproape răspunsul la orice acte ostile împotriva aliaților NATO”, a asigurat el.

19:36Belgia va furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 anul acesta, a anunţat vineri postul belgian VRT, citând ministerul apărării al ţării, relatează Reuters.

Guvernul belgian a planificat anterior prima livrare de F-16 promise Ucrainei în 2025.

18:50 Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (GUR) susține că a distrus un elicopter militar rusesc Ka-32 chiar pe aerodromul Ostafyevo din Moscova, relatează Ukrainska Pravda.

18:03Rusia: Sfaturile lui Putin pentru antreprenori pe fondul unei inflații ridicate: „Să nu ajungem ca Turcia”

Banca Centrală a Rusiei (BCR) a anunțat vineri că menține din nou dobânda sa cheie la 16%, în încercarea de a limita inflația, determinată în special de explozia bugetului federal, după ce președintele Vladimir Putin a făcut un apel la prudență în ziua precedentă, potrivit AFP.

Rata cheie a Băncii centrale fusese majorată de mai multe ori între vară și sfârșitul anului 2023, ajungând în cele din urmă la 16%, în încercarea de a limita inflația, care subminează puterea de cumpărare a rușilor.

Adresându-se reprezentanților mediului de afaceri, președintele rus a citat exemplul Turciei, care, în pofida unei rate a dobânzii cheie aflate în prezent la 50%, nu reușește să stăvilească creșterea vertiginoasă a prețurilor.

Rușii bombardează căile ferate ucrainene pentru a paraliza livrările de armament

17:43Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionarea militară, în special cu echipamentele occidentale, în vederea unei noi ofensive, a declarat vineri un înalt oficial de securitate ucrainean pentru AFP.

17:27 Kievul anunță evacuarea a două spitale de teama unor lovituri rusești

Primăria Kievului a anunțat vineri evacuarea de urgență a două spitale din capitala ucraineană, inclusiv a unui spital de copii, de teama unor lovituri rusești asupra acestor unități.

„Orașul începe să evacueze de urgență două spitale, inclusiv un spital de copii (...) deoarece o înregistrare video este difuzată pe scară largă în mediile online, anunțând un atac inamic de facto asupra acestor unități medicale”, a anunțat primăria pe Telegram.

16:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea țării împotriva atacurilor ruse, adăugând că o pauză în finanțarea SUA a ajutat Moscova să ia inițiativa, relatează Reuters.

„Anul acesta, avioanele rusești au folosit deja peste 9.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei și avem nevoie de capacitatea de a doborî aeronavele de luptă, astfel încât acestea să nu se apropie de pozițiile și granițele noastre”, a spus Zelenski la începutul unei întâlniri virtuale condusă de Statele Unite pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei.

16:37Dmitri Peskov se plânge că Parlamentul European este o „mașinărie rusofobă”

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a criticat vineri rezoluția PE prin care se cere refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia.

"Parlamentul European a adoptat de mult timp postura de rusofobie puternică și sistematică. Și, bineînțeles, se ține de această poziție contrară chemării principale a legiuitorilor: de a construi un dialog și de a căuta modalități de a construi un dialog. S-a transformat într-o mașinărie debordând de contradicții interne care continuă să genereze declarații grosolane", a a declarat Peskov, citat de agenția rusă de stat TASS.

Statele Unite au dat undă verde Forțele Armate ale Ucrainei să lovească ținte din pensinula Crimeea cu rachete ATACMS

15:55 Armata rusă a afirmat vineri că a lovit un tren care transporta armament occidental livrat Kievului, în regiunea ucraineană Doneţk, un anunţ care a venit după o serie de lovituri asupra căilor ferate ucrainene, relatează AFP și News.ro.

„Un tren care transporta armament şi echipamente militare occidentale a fost lovit în apropiere de oraşul Udaşnoe", a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii despre rezultatul loviturii.

„Aviaţia operativ-tactică, unităţile de rachete şi artileria au lovit un transport de arme şi echipamente militare occidentale în apropierea localităţii Udaşnoe din Republica Populară Doneţk, personal şi echipamente ale brigăzii 67 mecanizate a AFU (forţele armate ucrainene - n.r.) la staţia de încărcare a căii ferate din apropierea localităţii Balaklea, regiunea Harkov, precum şi efective şi echipamente ale AFU în 112 zone", a precizat ministerul rus, citat de TASS.

De asemenea, un înalt oficial ucrainean din domeniul securităţii a declarat la prânz pentru Agenţia France-Presse, sub rezerva anonimatului, că Moscova procedează la bombardarea reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza livrările şi transportul de încărcături militare".

15:53Un cetățean britanic a fost pus sub acuzare vineri în Marea Britanie pentru că a organizat un complot pentru incendierea unor obiective londoneze cu legături cu Ucraina, după ce ar fi fost recrutat ca spion rus, relatează Sky News și The Guardian.

15:44Statele Unite au dat undă verde Forțele Armate ale Ucrainei să lovească ținte din pensinula Crimeea cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care au fost transferate recent Kievului, au declarat oficiali de rang înalt ai Pentagonului pentru New York Times. notează The Moscow Times.

Departamentul militar american a descris peninsula ocupată ca fiind centrul forțelor aeriene și terestre rusești, „unde Moscova a avut un refugiu relativ sigur până acum". Prin urmare, scopul loviturilor cu ajutorul sistemelor ATACMS va fi acela de a pune „mai multă presiune asupra Crimeei", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

În plus, ATACMS poate fi folosit pentru a lovi în spatele liniilor armatei ruse în alte regiuni ocupate din Ucraina. În acest caz, țintele rachetelor vor fi centrele de aprovizionare rusești din sud-estul țării, a explicat Pentagonul.

Potrivit NYT, Ucraina a primit versiunea ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Numărul de rachete transferate nu a fost dezvăluit. În toamna anului trecut, SUA au trimis Kievului rachete ale aceluiași sistem cu o rază de acțiune de 165 km.

Anterior, NYT a relatat că Statele Unite au transferat în secret peste 100 de rachete ATACMS în Ucraina. Armata ucraineană a folosit deja unele dintre ele, în special în timpul atacului din Crimeea din 17 aprilie. Președintele ucrainean Volodimir a anunțat un atac asupra aerodromului Djankoi, dar nu a precizat ce arme au folosit trupele sale.

Zelenski spune că ajutorul internațional va ajuta la stabilizarea frontului

15:30Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat vineri că a transmis Chinei îngrijorările sale cu privire la sprijinul acordat Rusiei, afirmând că invazia acesteia în Ucraina ar fi mai dificilă în lipsa acestui sprijin, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Ar fi mai dificil pentru Rusia să-şi continue asaltul contra Ucrainei fără susţinerea Chinei", a spus şeful diplomaţiei americane în faţa presei după ce s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez Wang Yi şi cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, notează Agerpres.

Blinken a menţionat că le-a transmis acestora preocuparea sa în legătură că „faptul că China furnizează Rusiei echipamente care ar putea fi folosite în războiul contra Ucrainei".

„Am spus clar la reuniuni că China nu trebuie să ajute Rusia prin furnizarea de componente electronice, mecanice, electromecanice şi alte tipuri de tehnologie pentru apărare", a explicat el, adăugând că Washingtonul nu exclude posibile sancţiuni împotriva companiilor chineze care furnizează Rusiei astfel de echipamente.

15:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că ajutorul internațional acordat țării sale va ajuta Kievul să stabilizeze frontul după ce Rusia a preluat inițiativa pe câmpul de luptă, informează Reuters.

14:36Trupele rusești au bombardat orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, rănind două persoane, inclusiv un băiat de nouă ani, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, citat de The Kyiv Independent.

Nikopol, situat pe malurile rezervorului secat Kakhovka, chiar vizavi de Enerhodar și de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, este o țintă obișnuită a atacurilor rusești.

Atacul asupra Nikopolului ar fi avariat patru clădiri înalte și o conductă de gaz.

13:41Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat vineri arestarea a două persoane suspectate că s-au deghizat în mecanici pentru a se deplasa în nord-estul Ucrainei, a repera poziţii militare şi a transmite apoi informaţiile respective Rusiei în vederea bombardării, relatează AFP și Agerpres.

Potrivit sursei citate, forţele ruse ar fi însărcinat aceste persoane să identifice poziţiile liniilor defensive ale armatei ucrainene din apropiere de Harkov, al doilea mare oraş ucrainean, care a devenit în ultimele săptămâni o ţintă predilectă pentru forţele ruse.

Potrivit SBU, „ocupanţii contau pe utilizarea bombelor aeriene ghidate foarte puternice” contra acestor „fortificaţii”.

Cei doi suspecţi „au călătorit singuri în regiune şi s-au dat drept mecanici privaţi, înregistrând în secret amplasarea trupelor ucrainene şi a liniilor de apărare”, a indicat SBU.

Ulterior, ei ar fi transmis aceste informaţii unui prieten în zona ocupată şi s-au alăturat „forţelor speciale ruse”.

SBU a precizat că a aflat de acest proiect şi a reuşit oprirea lui în „stadiul său iniţial”, fără a indica perioada în care s-au produs faptele. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de înaltă trădare, infracţiune pentru care pot primi închisoare pe viaţă.

Washingtonul speră că noile livrări de rachete ATACMS vor determina Germania să trimită în sfârșit rachetele Taurus

12:54Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord.

12:51Washingtonul speră că noile livrări de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina vor determina Germania să trimită în sfârșit rachetele Taurus pentru a ajuta Kievul să respingă Rusia, potrivit unui oficial american, citat de televiziunea publică franceză TV5 Monde, scrie The Kyiv Independent.

Cancelarul german Olaf Scholz se opune trimiterii armelor în Ucraina, deoarece se teme că această mișcare va trage Germania în război.

Ucraina a mai primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP de fabricație franceză, iar SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Kiev săptămâna trecută.

„În ceea ce privește chestiunea Taurus... este o decizie pe care trebuie să o ia Germania", a declarat un înalt oficial din domeniul apărării din SUA pentru TV5 Monde, sub rezerva anonimatului.

„Dar, bineînțeles, având în vedere furnizarea de ATACMS de către SUA, precum și deciziile anterioare ale Marii Britanii și Franței de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune, avem, evident, speranța că acest lucru va juca un rol", a adăugat oficialul.

11:42Cinci persoane au murit și alte 29 au fost rănite în Ucraina, în ultima zi, în urma unor atacuri rusești, potrivit aoturităților regionale citate de The Kyiv Independent.

Moscova a atacat 10 regiunie ucrainene. Victimele au fost raportate în Dnipropetrovsk, Herson, Harkov și Donețk.

10:42Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime, transmite Reuters.

Potrivit publicaţiei spaniole, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete, dar îi va furniza proiectile Kievului.

Spania deţine trei baterii Patriot pe care le-a achiziţionat second-hand de la Germania în 2004 şi 2014, a adăugat El Pais.

„Trebuie să ne sporim angajamentul faţă de Ucraina', a declarat joi o sursă diplomatică spaniolă pentru mai mulţi jurnalişti străini.

Anterior în această lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis reprezentanţilor statelor NATO că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte baterii Patriot sau alte sisteme moderne de apărare antiaeriană pentru a contracara loviturile aeriene ruseşti.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia.

Forțele rusești avansează

09:33Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului.

„Forțele rusești vor continua probabil să obțină câștiguri tactice la nord-vest de Avdiivka, dar este puțin probabil ca aceste câștiguri să se transforme într-o pătrundere semnificativă din punct de vedere operațional, darămite să provoace prăbușirea apărării ucrainene la vest de Avdiivka”, conform ISW.

Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka urmăresc să exploateze oportunitățile de câștiguri tactice, în timp ce operațiunea ofensivă rusă de cucerire a Ceasiv Iar oferă forțelor rusești perspective imediate de progrese semnificative din punct de vedere operațional.

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina în prezent, dar Kievul depune eforturi pentru a răspunde altor cerințe de luptă - în primul rând provocările legate de forța de muncă și extinderea bazei sale industriale de apărare.

ISW mai precizează că forțele rusești aduc în teren drone adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic în sectoare critice ale liniei frontului, probabil în încercarea de a valorifica noile capacități tehnologice pentru a exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

09:20Un tribunal ucrainean a decis vineri ca ministrul Agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat în dosarul în care este acuzat de implicare într-o achiziție ilegală de terenuri din proprietatea statului în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, relatează Reuters.

09:04Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 463.930 de soldați pe câmpul de luptă de la începutul războiului.

Conform sursei citate, în ultima zi Rusia ar fi suferit 950 de pierderi, relatează The Kyiv Independent.

Grecia nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina

08:31Grecia nu trimite sisteme Patriot Ucrainei

Grecia nu va trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau rachete S-300, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu pentru postului de știri Iefimerida, citat de The Kyiv Independent.

Presa elenă a relatat luni că Atena plănuia să trimită cel puțin un sistem Patriot Ucrainei, ca urmare a presiunilor din partea Uniunii Europene de a intensifica asistența pentru apărare aeriană acordată Kievului.

Mitsotakis a declarat joi că Grecia nu va trimite Ucrainei nici sisteme Patriot, nici rachete S-300, în ciuda acestor solicitări și a lipsei critice de apărare aeriană a Ucrainei.

„Grecia a sprijinit Ucraina în diverse moduri, cu echipment de apărare", a declarat Mitsotakis.

„Dar am spus din primul moment că nu putem trimite sisteme care sunt de o importanță crucială pentru capacitățile noastre de descurajare".

Potrivit lui Mitsotakis, trimiterea echipamentelor în Ucraina ar reprezenta un risc prea mare pentru securitatea aeriană a Greciei.

07:46Ucraina a mutat de pe linia frontului tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, în mare parte din cauza numărului mare de drone rusești care fac prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press, scrie News.ro. În acest context, SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a reseta tacticile pe câmpul de luptă.

SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

06:02Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum, a declarat joi un oficial american, transmite AFP.

01:16 Șefa Trezoreriei SUA vorbește despre „o serie de opțiuni” în ce privește activele rusești înghețate / Cu ce amenință Rusia.

Secretara Trezoreriei americane, Janet Yellen, a declarat joi că o confiscare totală a activelor rusești este justificată, dar este doar una dintre posibilități, aceste active putând în schimb să servească drept garanție pentru împrumuturi pe piață, pentru a ajuta Ucraina.

00:39Numărul dronelor folosite de forțele rusești pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, a relatat joi publicația Ukrainska Pravda, citând surse militare confidențiale.

Sursele din cadrul Statului major general al Armatei ucrainene citate de publicație au declarat că eforturile trupelor ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice au devenit tot mai puțin eficiente pe măsură ce forțele Moscovei s-au adaptat la schimbările tehnologice.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro