Lucian Bode, secretarul general al PNL, a trimis, miercuri, o circulară în teritoriu către toți șefii de organizații. Le cere acestora să solicite birourilor electorale județene să respingă Alianța AUR pentru alegerile locale. Argumentul este acela că AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă”.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - imagine genericăFoto: Inquam Photos / George Calin

„Alianța Electorală AUR nu îndeplinește condițiile de formă pentru a fi înregistrată, respectiv nu îndeplinește condiția de identificare stipulată de articolul 6 din OUG 21/2024 care prevede obligativitatea semnului electoral pentru toate partidele sau alianțele care participă la alegeri”, se arată în documentul trimis de Secretariatul General al PNL către șefii de organizații și obținut de HotNews.ro.

Atașat circularei a fost transmis și un model de formular. Este formularul prin care liberalii din județe să solicite birourilor electorale de circumscripție respingerea Alianței AUR pentru inexistența semnului electoral.

Articolul 6 menționat prevede că semnele electorale se stabilesc și se comunică BEC de fiecare partid sau alianță politică/electorală cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor.

Liberalii susțin că AUR nu a înregistrat vreun semn electoral, iar perioada de înregistrare s-a încheiat pe 10 aprilie.

„Acest fapt atrage imposibilitatea înregistrării protocolului de alianță electorală locală, deoarece încalcă obligația legală referitoare la stabilirea și comunicarea de către fiecare partid sau alianță electorală a semnului în termenul legal. În contextul inexistenței semnului electoral nu poate exista nici alianța electorală”, susține Secretariatul General al PNL.

Ce trebuie să scrie

Conducerea centrală îi învață pe liderii de filiale să scrie în solicitările către Birourile Electorale că „s-a încălcat principiul legalității constituirii alianței electorale AUR”, iar pe cale de consecință trebuie respins protocolul de constituire pentru Alianța AUR.

„Aspectul invocat este o condiție de fond, determinantă pentru existența unei alianțe electorale. Situația este cu atât mai nelegală cu cât în cuprinsul protocolului se face referire la un semn electoral inexistent din punct de vedere legal. Solicităm respingerea înregistrării Alianței AUR (Partidul AUR și Partidul Republican) pentru inexistența semnului electoral”, este textul care trebuie trimis către birourile electorale de liderii PNL din județe.

Documentul trimis în teritoriu a fost confirmat de mai mulți lideri de organizații care l-au primit miercuri.