Otokar, compania care va livra 400 de autobuze noi pentru Bucuresti, este parte a celui mai mare grup industrial din Turcia, a investit mult in autocare cu emisii reduse in ultimii ani si produce si vehicule militare. Otokar s-a infiintat in 1963 si are 2.300 de angajati. Contractul cu capitala este in valoare de peste 100 milioane euro. Otokar face parte din grupul Koç care detine o fabrica Ford, dar si marcile de frigidere Beko si Grundig.

Gama de autobuze de oras OtokarFoto: Otokar

Compania Otokar Otomotiv a avut afaceri de aproape 400 milioane euro si a exportat de peste 100 milioane euro. Otokar produce si vehicule miliare, inclusiv blindate si vehicule utilizate pentru indepartarea minelor antipersonal. Numele complet al companiei este Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.S. Compania are o capacitate anuala de productie de 5.000 de autobuze.

Fabrica companiei ocupa 552.000 mp si se afla in orasul Arifiye din provincia Sakarya din nord-vestul tarii.

Otokar produce mai multe tipuri de vehicule de transport persoane, de la microbuze de 5,8 metri lungime, pana la autobuze articulate, de 18 metri.

Otokar a produs si autobuze hibride si electrice, iar printre cele 60 de tari in care a facut livrari se numara si Bulgaria, Spania, Italia, Belgia, Olanda si Malta.

Compania este parte a Koç Holding A.Ş, cel mai mare grup industrial turcesc, un gigant cu aproape 100.000 de angajati. Koc are in Turcia o uzina Ford si detine si marcile Beko si Grundig. Koc detine si fabrica Arctic Gaesti.

Initial, contractul a fost estimat la circa 510,5 milioane de lei, fara TVA, pentru o perioda de 4 ani si vizeaza achizitia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri cu o capacitate minima de 96 de calatori, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori, precum si 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.