Administraţia Trump a amânat sine die publicarea unui raport privind eventuale taxe suplimentare pe importul de automobile, având în vedere negocierile care se desfăşoară cu Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, a arătat secretarul american pentru comerţ, potrivit La Libre, citat de Rador.

Sediul Central Automobile Bavaria si MHS HoldingFoto: MHS Holding

Într-un interviu pentru Wall Street Journal difuzat marţi, Wilbur Ross a afirmat că "nu este evident că raportul va fi gata la sfârşitul lunii" august, contrar celor afirmate în iulie. Acest termen trebuie pus în relaţie "cu negocierile în curs" cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Mexicului şi ai Canadei, a adăugat el.

Donald Trump a promis la o întâlnire de la sfârşitul lui iulie cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să lase de o parte, cel puţin temporar, ameninţarea cu taxe suplimentare pe sectorul auto.

"Cred că el a făcut aceeaşi promisiune" Mexicului şi Canadei, a subliniat dl Ross.

Amânarea publicării raportului este şi consecinţa volumului mare de documente transmise de constructorii auto din lumea întreagă, a declarat cotidianului secretarul pentru comerţ.

Donald Trump îi ceruse la sfârşitul lui mai lui Wilbur Ross să înceapă o anchetă asupra importului de vehicule pentru a determina impactul lor asupra securităţii naţionale americane. În numele acestui argument Statele Unite au ridicat, la începutul anului, taxele vamale pe oţel şi aluminiu. Un argument considerat absurd de partenerii comerciali ai Statelor Unite.

Locatarul de la Casa Albă, care nu a făcut un mister din voinţa sa de a proteja industria auto americană şi de a reduce deficitul comercial al ţării, ameninţase apoi în iunie că va impune taxe vamale de 20% pe maşinile provenite din Uniunea Europeană.

Secretarul american pentru comerţ n-a precizat când va putea fi terminat raportul, arătând numai că are timp până în februarie să-l încheie.