Compania de vehicule autonome Cruise, care și-a suspendat sine die operațiunile la sfârșitul lunii octombrie după mai multe accidente și suspendarea autorizațiilor în California, a anunțat joi că își reduce 24% din personal, adică aproximativ 900 de persoane, potrivit AFP.

RobotaxiFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

„Știam că această zi va veni, dar asta nu o face mai puțin dificilă, mai ales pentru cei ale căror locuri de muncă sunt afectate”, a scris Mo Elshenawy, patronul Cruise, într-un mesaj adresat joi angajaților și făcut public de companie.

„Ne simplificăm și ne concentrăm eforturile pentru a reveni cu un serviciu excepțional, pentru început într-un singur oraș”, a mai spus el.

Acest lucru înseamnă o reducere a forței de muncă, în principal în funcțiile operaționale și comerciale, deși vor fi afectate și unele posturi de ingineri.

Subsidiara gigantului american General Motors (GM) a anunțat pe 26 octombrie că își suspendă activitățile fără șofer, la două zile după ce agenția responsabilă cu autovehiculele din California (DMV) a notificat-o că suspendă autorizațiile pentru desfășurarea de vehicule autonome și testele fără șofer, „cu efect imediat”.

DMV a invocat un „risc nerezonabil pentru siguranța publică”, dar nu a precizat cât va dura suspendarea.

La începutul lunii octombrie, o mașină fără șofer Cruise a călcat un pieton din San Francisco care tocmai fusese lovit de un alt vehicul cu șofer. Victima a fost spitalizată în stare gravă.

Vehiculele Cruise au început să circule în oraș în 2022. În august, Agenția californiană de transport a acordat Cruise permisiunea de a-și extinde serviciile cu plată în această țară.

Dar, la scurt timp după aceea, autoritățile rutiere i-au cerut să își reducă la jumătate flota (50 de mașini active ziua și 150 noaptea), în timp ce a investigat două coliziuni, inclusiv una cu o mașină de pompieri.

„Prioritatea noastră acum este să ne concentrăm echipa pe siguranță, transparență și responsabilitate”, a explicat șefa GM, Mary Barra, într-o scrisoare adresată acționarilor la sfârșitul lunii noiembrie.

„Trebuie să reconstruim încrederea cu autoritățile de reglementare de la nivel local, statal și federal, precum și cu serviciile de urgență și cu locuitorii unde va funcționa Cruise”. Recunoscând ”provocările”, ea s-a declarat ”optimistă” cu privire la viitorul serviciului.

Cu această ocazie, conducerea a indicat că cheltuielile pentru Cruise vor fi reduse cu câteva sute de milioane de dolari până în 2024.