Toyota se pregateste sa anunte saptamana aceasta ca va rechema in service-uri, pentru verificari, 300.000 de masini din ultima generatie a hibridului Prius, pentru posibile probleme la frane, scrie presa japoneza, citata de AFP. In plus, se pare ca Toyota va verifica si masini hibride Lexus care folosesc acelasi sistem de franare. Seful Toyota a tinut vineri o conferinta de presa in care a spus ca in ciuda rechemarilor masive, masinile Toyota sunt sigure si a subliniat in mod repetat ca pentru Toyota, clientul e pe primul loc.

Presa japoneza scrie ca in afara de cele peste opt milioane de masini ce vor fi rechemate pentru posibile probleme la acceleratie, Toyota va anunta saptamana aceasta un recall pentru 300.000 de masini din ultima generatie Prius, lansata in mai anul trecut si vanduta acum in 60 de tari. 90% dintre masinile incluse in rechemare vor fi din Japonia si SUA, iar restul de pe alte continente.

Toyota confirma saptamana trecuta ca la unele masini din ultima generatie Prius franele pot raspunde mai greu. Toyota a primit 77 de plangeri in Japonia pe aceasta tema si circa 140 in SUA, dar unii o acuza ca ascuns problema, reparand-o de la anumit moment, fara a anunta clientii. Reprezentatntii companiei au precizat ca sistemul ABS a fost modificat in ianuarie, astfel ca erorile de design au disparut, insa trebuie anuntate curand masuri pentru cei care au cumparat masinile inainte de ianuarie.

Toyota trece printr-o perioada mai grea dupa ce numarul masinilor ce urmeaza a fi rechemate pe plan mondial pentru alte posibile probleme, de data aceasta la acceleratie, trece de opt milioane unitati. Compania a confirmat ca aceste rechemari masive o vor costa circa doua miliarde dolari si ca va pierde si cota de piata.

Prius a ajuns la a treia generatie si e cel mai vandut model hibrid de pe piata, fiind una din putinele masini care s-au vandut destul de bine si in criza.

In Romania s-au inmatriculat in 2008 circa 70 de masini Prius din generatia precedenta, iar anul trecut numarul a scazut la 21( incluzand si generatia a doua dar si cea mai noua).